Не е необходимо да се отказвате от десерта – само го направете по-здравословен
На диета сте, но сладкото Ви липсва? Искате да похапнете нещо здравословно, но обикновените сурови плодове са Ви омръзнали? Вижте нашите апетитни предложения за пристрастяващи десерти с плодове, които са същевременно и здравословни, но и много вкусни.
Карамелизирани круши
- 3-4 обелени круши
- 1 с. л. лимонов сок
- ½ с. л. масло
- 3 с. л. кафява захар
- Канела
- Джинджифил на прах (може да използвате и Био сок от джинджифил)
- Розмарин
- Ванилия
Нарежете обелените круши на парчета по избор. Изсипете върху тях лъжицата лимонов сок и изчакайте няколко минути да попие. Леко загрейте маслото в тиган. Изчакайте да се разтопи. Изсипете към него крушите. Покрийте тигана с капак и оставете крушите да се задушават за 10 минути. В това време в малка купа смесете захарта и всички подправки. След като са минали 10 минути, добавете захарната смес към крушите. Гответе още 5-6 минути. Сервирайте с топка сладолед.
Печени ябълки с хрупкава коричка
- 3 ябълки
- 3 круши
- ½ ч. ч. бяло вино
- 1 с. л. коняк/ликьор/ром
- ½ ч. ч. сушени боровинки
- ½ ч. ч. брашно – бяло или пълнозърнесто
- 2 с. л. масло + още 1 с. л. за плодовете
- 1 ч. ч. овесени ядки
- ½ ч. ч. кафява захар
- Канела
- Ванилия
Оставете боровинките да се накиснат във виното и коняка за 1 нощ или поне няколко часа. Загрейте фурната на 200 градуса. За да приготвите хрупкавата крамбъл коричка, изсипете брашното в голяма купа. Нарежете студеното масло на кубчета. Добавете към брашното и с бързи движения втрийте маслото в брашното, така че да получите ронлива смес, подобна на трохи. Добавете овесените ядки, кафява захар на вкус, канела и ванилия. Приберете трохите в хладилника, докато приготвите плодовете.
Изсипете захар на вкус в зависимост от сладостта на ябълките и крушите, заедно с 1 с. л. масло в тиган. Разтопете маслото и захарта и добавете към тях нарязаните и обелени круши и ябълки. Разбъркайте. Прибавете и накиснатите боровинки. Гответе около 5-6 минути и махнете от котлона. Изсипете плодовата смес в тавичка. Отгоре посипете с изстудения топинг, така че да се оформи плътна коричка. Печете на 200 градуса, докато коричката леко покафенее. Вижте предложения за Вкусни рецепти с тиква.
Сливи с червено вино на фурна
- 6-7 сини сливи
- 1-2 с. л. мед
- 2/3 ч. ч. червено вино
- 2-3 с. л. течна сметана (или заквасена) по желание
- Щипка индийско орехче
- Канела
- Карамфил
Разполовете измитите сливи на две. В зависимост от сладостта им регулирайте количеството на меда, който ще сложите. Смесете в голяма тава всички продукти без сметаната и разбъркайте добре. Печете за около 30 минути, докато сливите омекнат. Сервирайте сливите поизстинали. Ако желаете, може да ги полеете с малко сметана, но това ще увеличи калоричността на десерта.