Канцерогени – това, което ни убива всеки ден

Сравнително наскоро думата "канцероген“ започна да се използва от тези от нас, които се грижат за здравето си. Тя произлиза от думата "cancer", което в превод значи "рак“. И обозначава тези продукти или тези вещества, които способстват възникването на онкологични заболявания. С всяка година все повече хора започнаха да разбират, че здравето е това, което не можеш да си купиш с никакви пари и все по-често се притесняват за здравето си като внимават какво пият, ядат, какво дишат.

Канцерогените са вещества, които предизвикват възникването на рак и са много опасни за здраветоДоскоро причините за проявата на тази болест бяха необясними. Днес вече се знаят много фактори, които еднозначно влияят върху нейното възникване у човека – влиянието на рентгенографското, радиоактивното излъчване. Като цяло провокирането на злокачествените образувания в организма се обуславя от много фактори. И не всички можем да ги контролираме. Но избягването на канцерогените е задача, за изпълнението на която не трябват нито пари, нито някакви особени навици. Всичко, което трябва, е точно да разпознаваме "враговете“ и да свеждаме до минимум присъствието им в нашия живот.

За пръв път понятието канцероген е въведено в употреба през XVIII век от английския лекар Пърсивал Пот. Той забелязал, че всичките му пациенти, страдащи от рак на скротума, работели като коминочистачи. Така в главата му се родила една проста мисъл, че ракът при тях е предизвикан от продължителното въздействие на саждите.

Международната агенция по изучаване на рака към Световната организация за здравеопазване официално признава 110 достоверно известни канцерогенни фактора. Сега ще отворим този тайнствен списък и ще се опитаме да го следваме. Дано това ни помогне да се спасим!

Афлатоксини

Най-разпространеният канцероген на света е цигареният дим

Това са едни такива гъбички, които произвеждат токсини. Тази гадост често заразява семената, ядките с високо съдържание на масло и зърнените растения. Най-често тази гъба се развива в продуктите, които растат в горещ и влажен климат. През особено внимателни проверки за съдържание на афлатоксини преминават фъстъците, царевицата и тиквените семки, които се внасят в Европа от тропичните страни.

Тютюнопушене

Най-масовото канцерогенно въздействие върху човечеството е от най-разпространения вреден навик на света – тютюнопушенето. По различни данни от 35 до 50% от всички злокачествени тумори са предизвикани от вдишване на цигарен дим. Ще отбележим, че от рак на белите дробове страдат най-вече пушачите. Преди 150 години белодробният рак е бил голяма рядкост, а през 2015 година за пръв път смъртността от рак на белите дробове при жените в Европа надхвърля тази на рака на млечните жлези. В същото време в последните 5 години процентът на смъртност от този вид рак в страните от Европейския съюз е намалял с 7-9% благодарение на модата за здравословен начин на живот.

Солена риба

Промишлено произведената консервирана храна е канцерогенна

Голяма способност да провокира възникването на рак има сушената риба. Както са установили специалистите от Световната организация по здравеопазване, злоупотребата с така приготвената риба може да предизвика рак на носоглътката, стомаха и хранопровода. В нея се съдържат нистродилетил-съединения, които при постъпването в човешкия организъм се трансформират в нистрозодиметиламин, а той е канцероген. Същите вещества се съдържат и в соса от скариди, пушената риба, осоленото и пушеното месо, бекона. Този канцероген присъства и в напитките, които съдържат алкохол.

Формалдехид (Е240)

Това е задължителен гост в консервираните продукти гъбите, рибата, сладката, соковете, произведени в промишлени условия. Да, разбира се, той убива всички бактерии, които развалят продуктите. Но на първо място – това е убиец на полезните микроорганизми и бактерии. Веществото се използва активно в дъбилната промишленост, а също и в консервацията в промишлен мащаб. Върху етикетите на продуктите се обозначава като Е240. Най-често предизвиква рак на носоглътката и левкемия.

Акриламид

Саждите от печките и камините също се явяват канцерогени

Най-често се съдържа в мазните и много пържените продукти: чипсове, картофи-фри, наденички, пържено месо и т.н. Особено много акриламид се съдържа във вареното, препеченото и изгореното масло. Дори и минимално количество от него носи страшна вреда на организма. Например жените, които употребяват 1 пакетче пържени сухари или чипс на ден, повишават двойно рисковете от заболяване от рак на яйчниците.

Битови сажди

Саждите, които покриват димоотводните тръби на печките и камините отвътре, са много силен канцероген. За да изключим от живота си рисковете от съприкосновение със саждите, трябва да избягваме дима от печките, регулярно да чистим тръбите на камините и печките. Саждите са способни да провокират рак на кожата, тестисите и пикочния мехур.

Бензопирен

Един от най-опасните канцерогени заради способностите му да се натрупва в организма. Образува се при изгарянето на въглени и дървесина и се съдържа в пушените, препечените продукти, различните видове растително масло, а също и в кафето, черния чай и какаовите бобове. Образува се и при сушенето и печенето на продуктите. Имайте предвид, че ако допустимото съдържание от 1 микрограм бензопирен е на 1 килограм конкретен продукт, то в пушената риба например, има до 5 микрограма на 1 килограм тегло.

Алкохолните напитки

За да се предпазим от развитието на рак, трябва да избягваме алкохола, тъй като той е силен канцерогенЕтиловият спирт е канцероген. Печална новина за любителите на алкохолните напитки, но е истина. Така че и заради това не бива да се злоупотребява с тези напитки, особено с тези, които имат високо съдържание на етанол (силните напитки като водка, уиски и коняк). И още повече в съчетание с цигари. Освен това алкохолът е катализатор за превръщането на проканцерогените в активни форми, противодейства за усвояването на витамините, полезните микроелементи и други хранителни вещества, необходими за нормалната работа на организма. А освен това потиска имунната система.

Месо, преминало през термична обработка

И накрая нашият списък завършва с продукт, който съвсем скоро Световната агенция за здравеопазване включи към списъка с най-опасните канцерогени. Това са месните продукти, които са преминали термична обработка. Към тях се отнасят колбасите, наденичките, беконът и дори котлетът. Тези продукти са толкова вредни и предизвикващи рак, колкото тютюневия дим, асбеста и дизелните изпарения. Учените отбелязват, че употребата на месо, което е термично обработено на висока температура, е по-вероятно да предизвика злокачествени образувания на дебелото и правото черво. Все пак ще Ви успокоим, че месото като месо, дори и червеното, съвсем не е толкова опасно. Него учените са го отнесли към "група 2В“, а именно – като вероятен канцероген.

Месото, преминало термична обработка също е много канцерогенно и вредно за човешкото здравеКато цяло активността на канцерогенните вещества зависи пряко от количеството, честотата и продължителността на въздействието на употребяваните вредни вещества.

И така сега, когато стана ясно, как да се предпазим от рак, вече можем да променим хранителните си навици, за да удължим живота си без да се страхуваме от онкологични патологии.

Ако Вие сте забелязали някакви симптоми на раково заболяване (кашлица, която дълго време не преминава, необяснимо спадане на теглото, постоянна висока температура), се обърнете към лекар. Съвременната медицина разполага с широк арсенал от диагностични методи, които помагат с най-голяма точност да се постави правилна диагноза и да открие онкологичното заболяване в ранен стадий.

Към тях се отнасят:

  • Изследване на кръвта
  • Рентгенологично изследване
  • Ултразвуково изследване
  • Имунодиагностика
  • Радиоизотопна диагностика
  • Ендоскопска диагностика
  • Биопсия
  • Магниторезонансна томография
  • Кръвен анализ на онкомаркери.

Помнете: Само Вие и Вашето внимателно отношение към собственото Ви здраве ще Ви помогне да удължите живота си без болести!