Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Вредата от невредните електронни цигари

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Здравословни проблеми и състояния | 1 коментара. | 2531 прегледа на този пост

Съдържание на Вредата от невредните електронни цигари


Цялата истина за вредата от електронните цигари

История на изобретението електронна цигара

Твърди се, че целта на електронните цигари е да помогне в отказването на цигаритеПрез 2004 година на китайския потребителски пазар се появи първата двойка електронни цигари. Автор на устройството е фармацевтът и учен Хон Лик. Пагубният навик на неговия баща, който не е успял да откаже цигарите, а впоследствие и леталният изход, настъпил заради рак на белите дробове, тласнали Хон Лик към това иновативно изобретение. До тогава са се правели опити да се създаде подобно устройство, но презентациите на простия инхалатор на никотин не били довършени. Днес фирмите, които правят електронни цигари, разбира се, внасят нови идеи в агрегата, но конструкцията не се е променила съществено. Самият учен казва, че е изобретил средство, способно да бъде здравословна алтернатива на смъртоносния цигарен дим и да помага на пушачите по лесно, особено психологически, да откажат гадните цигари. Това се постига с факта, че при използването им самият ритуал на пушенето остава, за разлика от други заместители на никотина: лепенки, бонбони и дъвки. След пускането на е-цигарите в продажба, нас – потребителите, през цялото време се опитват да ни убедят различни рекламни лозунги в абсолютната безвредност на подобни устройства. Но така ли е в крайна сметка и каква вреда налагат тези цигари върху нашето здраве?

Конструкция и състав на е-цигарите:

Макар и да се твърди, че в безникотиновите течности не се съдържа никотин, това не е вярноЗа начало трябва да разберем каква е конструкцията и съставът на електронните цигари. Устройството представлява уред с акумулатор, микропроцесор и разпръсквател. Така че да говорим за химичното въздействие на е-цигарите върху човешкото здраве можем, но само ако говорим за състава на течността за изпарителя. В този случай димът от нормалните цигари е заменен с патрон, който съдържа синтетични съединения. Те се изпаряват чрез ултразвук и се образува „димна“ пара.

По правило в течността влизат 3-4 компонента:

  1. Пропилен гликол (разрешена хранителна добавка Е1520)
  2. Глицерин
  3. Ароматизатори
  4. Никотин (има и течности без никотин).

А в същото време цигареният дим включва повече от 4000 химични съединения. Повече от 100 от тях са отровни (арсен, цианид, формалдехид, амоняк и други вредни вещества).

Още един плюс на електронните цигари е температурата на „дима“, която е равна на температурата на тялото, което прави невъзможно изгарянето на хранопровода. А димът от обикновените цигари, с температурата си, травмира лигавиците на дихателните пътища, което от своя страна може да стане причина за онкология. Също така при използването на е-цигарите се наблюдава и положителен козметичен ефект – зъбите и ноктите не пожълтяват.

Само че очевидните плюсове не правят електронните цигари безвредни за нашето здраве. Каква опасност носят тези уреди за нас?

Вредата на електронните цигарени устройства върху здравето ни!

Доказано е, че в електронните цигари присъстват точно тези канцерогени, които са и в обинковените, но това се отричаПърво – този никотин е токсичен компонент на е-цигарите, който предизвиква рак, сърдечно-съдови заболявания и най-вече – пристрастяване, а именно – никотинова зависимост.

Второ – производителите на е-цигарите твърдят, че устройствата им не съдържат канцерогени, докато в обикновените цигари те са около 60 вида. Но при проведени изследвания на американското управление по контрол на качеството на продуктите и медикаментите (Food And Drug Administration – USFDA), което следи за съблюдаването на стандартите на качеството на тютюневите изделия, в лекарствените препарати и други продукти, са открити редица сериозни нарушения. В резултат на направени проверки, в някои от произведените електронни цигари са открити същите канцерогени, които присъстват и в цигарите. Например нитрозамин – високотоксично съединение, което има мутагенни действия дори при еднократно въздействие. Друг такъв канцероген е диетилен гликол – канцероген, който способства възникването на онкологични заболявания. Освен това се разбра и за пагубното несъответствие между обявеното съдържание на никотин и истинското му наличие в тези цигари, които „не съдържат никотин“.

Трето – алергичните трябва да бъдат внимателни при избора си на ароматни добавки, които могат да предизвикат алергична реакция в организма им.

Има много регистрирани случаи на взрияване на електронните цигари докато са в употреба

Както виждате сами, електронните цигари нямат чак толкова обемен списък с вреди върху здравето, както обикновените цигари, но това е само защото този продукт е относително нов на пазара. От постъпването на продукта в масова употреба са проведени много малко изследвания във връзка с вредата или безвредността на електронните цигари за пушача и тези около него. А ако се проследи тенденцията за популяризиране на обикновените цигари, може да стигнем до извода, че негативното влияние може просто да се премълчава от производителите.

Нека си спомним, че не толкова отдавна – през 50-те години, цигарите са били рекламирани и от деца, от лекари и дори от един от президентите на САЩ – Роналд Рейгън (тогава той е бил все още само млад актьор). И едва през 1964 година върху цигарените пакети са се появили предупредителни надписи относно вредите от цигарите. Та… логиката е такава: първо продуктът трябва да стане модна тенденция, да предизвика у населението физиологично пристрастяване (за което много помага никотинът), а след това да се разкаже за цялата вреда от тютюнопушенето. Може ли да се окаже, че внедряването на електронните цигари за масова употреба е същото нещо? Все още не знаем каква точно е истината!

А ако сега добавим и липсата на стандарти за производство на този вид продукция (сертификати), то може смело да поставим огромен въпросителен знак върху продукта електронна цигара.

А това, което наистина може да ни шокира, са нередките случаи, когато електронните цигари се взривяват в ръцете на пушачите, като нанасят доста сериозни проблеми за в бъдеще. По данни на USFDA за 2015 година само в САЩ са регистрирани 66 случая за взривяване на е-цигари!!!

Вредата от невредните електронни цигари Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (1)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
×

Зеодерм хидратиращ крем - уникален, изключително хидратиращ крем, който заздравява и регенерира кожата и слага край на сърбежа и възпалената кожа!

#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™