Лесни и вкусни варианти за приготвяне на домашна лимонада

Направата на прясна домашна лимонада е толкова проста и лесна задача, а вкусът – той е неустоим. За да си направите сами свежата здравословна напитка, са Ви необходими само няколко съставки, минимални усилия и няколко минути. Ето 3 апетитни варианта на лимонадения специалитет: класическа рецепта за лимонада, лимонада с мащерка и лимонада с мента.

За да си направите сами свежата здравословна напитка са ви необходими само няколко съставки, минимални усилия и няколко минути. яНяма нищо по-освежаващо от чаша студена домашна лимонада в горещ летен ден. А всеки ценител на вкусното лесно може да познае вкуса на истинската прясно изцедена лимонада. Насладите се на домашно приготвена лимонада през лятото с нашите предложения!

Кратка история на домашната лимонада!

Лимонадата представлява апетитна безалкохолна напитка с лимонов вкус. В далечното минало за лимонада е приет прясно изцедения лимонов сок, разреждан с вода, за да придобие по-мек вкус. Историята на тази освежаваща и разхладителна напитка датира още от 500-600 години преди новата ера, когато газираните напитки са били нещо непознато.

Лимонадата се появява във Франция за пръв път по време на управлението на крал Луи I. Според легендата придворният виночерпец поради непохватност изсипал сок от лимон в бялото вино на краля. За да се опита да поправи грешката си, той добавя и вода, а резултатът всъщност става една много вкусна и освежаваща напитка, която прилича на пенливо вино. Новата напитка се харесала на вкуса на краля, а кралската лимонада получила името "Шприц".

Лимонадата и нейната история в Европа стартират през XVII век, почти едновременно във Франция и Италия, когато напитката се приготвяла от вода и лимонов сок или лимонов ликьор – смес, към която добавяли и захар.

5 полезни съвета за приготвяне на домашна лимонада:

1. Направете си захарен сироп

За да си приготвите прясна лимонад, имате нужда от три прости съставки: пресни лимони, вода и захар. Най-лесно ще Ви е предварително да си направите захарен сироп, тъй като той се разтваря във вода много по-лесно от захарта на гранули.

Обикновеният захарен сиропът всъщност се получава при смес в съотношение 1:1 (1 чаша вода към 1 чаша захар). Отнема само 5 минути да го приготвите. Съветваме Ви да си приготвите по-голямо количество, което да съхранявате в хладилник до 6 месеца.

Ако разполагате с готов захарен сироп, лимонадата Ви ще е готова за нула време!

2. Прибавете захарния сироп накрая

Ключът към приготвянето на добра домашна лимонада е баланса между киселинност и сладост.Ключът към приготвянето на добра домашна лимонада е балансът между киселинност и сладост. Някои рецепти комбинират лимоновия сок и обикновен сироп в началото, за да направят "лимонов сироп" и след това се добавят вода и лед.

Ние обаче Ви препоръчваме да започнете със смесване на лимоновия сок и водата в началото, а захарния сироп да добавите накрая. Тъй като киселинността на лимоните е силна, добавянето на сиропа последно осигурява пълен контрол върху сладостта. Оставяйки прибавянето на захарен сироп за края на рецептата, можете да постигнете перфектното съотношение между сладост и киселинност.

3. Добавете лед непосредствено преди сервиране

Никой не иска разредена лимонада, нали? За да избегнете разреждане на вкуса, добавете леда точно преди да сервирате напитката.

4. Добавете лимонова кора

Добавяйки лимонова кора към лимонадата, приятно подчертавате вкуса на освежаващата напитка.

5. Снабдете се с електрическа сокоизстисквачка

Ако правите прясна лимонада често, електрическата сокоизстисквачка е подходящ уред, в който да инвестирате. Когато правите голяма партида, електрическата изстисквачка за лимони Ви помага да изцедите лимоните ефективно, лесно и по-бързо.

3 рецепти за домашно приготвена лимонада

1. Класическа рецепта за домашна лимонада

Това е рецепта, която ще Ви отнеме само около 15 минути за приготвяне и още толкова за охлаждане.

Съставки:
/За 3 чаши/

  • Няма нищо по-освежаващо от чаша студена домашна лимонада в горещ летен ден.2 чаши прясно изцеден лимонов сок (около 8-10 лимона)
  • 3 чаши студена вода или газирана вода
  • Кора от 2 лимона (около 2 ч. л., настъргана)
  • 2/3 чаша захар
  • 2/3 чаша вода
  • лед
  • Нарязани лимони – за декорация

Начин на приготвяне:

Стъпка 1 – Пригответе си обикновен захарен сироп

Комбинирайте 2 чаши захар и 2 чаши вода в тенджера и оставете сместа да къкри. Разбъркайте, докато захарта се разтвори и след това охладете. Можете да съхранявате сиропа 6 месецав хладилник.

Стъпка 2 – Лимоновия сок направете с помощта на електрическа или ръчна сокоизстисквачка

Стъпка 3 – Смесете съставките

В голяма кана смесете прясно изцедения лимонов сок, кората от 2 лимона и налейте 3 чаши вода. Постепенно добавете захарния сироп, за да достигнете желаната сладост.

Стъпка 4 – Охладете

Препоръчваме Ви да охладите лимонадата за поне 1 час, а за финал добавете лед и се насладете на вкуса.

2. Рецепта за лимонада с мащерка

В далечното минало за лимонада е приет прясно изцедения лимонов сок, разреждан с вода, за да придобие по-мек вкус. Съставки:
/За 3 чаши/

  • ½ чаша прясна мащерка
  • 2 чаши прясно изцеден лимонов сок (около 8-10 лимона)
  • 3 чаши студена вода или газирана минерална вода
  • Кора от 2 лимона (около 2 ч. л., настърган вид)
  • 2/3 чаша захар
  • 2/3 чаша вода
  • лед
  • Нарязани лимони – за декорация
  • Прясна мащерка – за декорация

Начин на приготвяне:

Стъпка 1 – Пригответе си обикновен захарен сироп

Комбинирайте 2 чаши захар и 2 чаши вода в тенджера и оставете сместа да къкри. Разбъркайте, докато захарта се разтвори и след това охладете. Можете да съхранявате сиропа до 6 месеца.

Стъпка 2 – С електрическа или ръчна сокоизстисквачка изцедете лимоните

Стъпка 3 – Към класическата лимонада добавете ½ чаша прясна мащерка.

Стъпка 4 – Охладете

Охладете лимонадата за поне 1 час, а преди да сервирате, добавете и кубчета лед.

3. Рецепта за лимонада с мента

Съставки:
/За 3 чаши/

  • Лимонадата и нейната история, в Европа, стартират през XVII век, почти едновременно във Франция и Италия, когато напитката се приготвяла от вода и лимонов сок или лимонов ликьор, смес, към която добавяли и захар. 2/3 чаша захар
  • 2/3 чаша вода
  • Кора от 2 лимона (около 2 ч. л., настърган вид)
  • 2 чаши прясно изцеден лимонов сок (около 8-10 лимона)
  • 3 чаши студена вода или газирана минерална вода
  • ½ чаша пресни листа от мента
  • 1 ч. л. гранулирана захар
  • лед
  • Нарязани лимони – за декорация
  • Пресни ментови листа – за декорация

Начин на приготвяне:

Стъпка 1 – Пригответе си обикновен захарен сироп

Комбинирайте 2 чаши захар и 2 чаши вода в тенджера и оставете сместа да къкри. Разбъркайте, докато захарта се разтвори и след

това охладете. Можете да съхранявате сиропа 6 месеца.

Стъпка 2 – Използвайте електрическа или ръчна сокоизстисквачка, за да изцедите лимоновия сок

Стъпка 3 – Добавете ментата

Към класическата рецепта за лимонада, прибавете ½ чаша мента, поръсете със захар и настъргани кори от лимон.

Стъпка 4 – Охладете

Охладете лимонадата за поне 1 час, а преди да сервирате, добавете и лед към напитката.

Насладете се на чудесен вкус и се разхладете в летните горещини с нашите рецепти за лимонада!