Плюсове и минуси: има ли ограничения?

Според минималистите в храната човешкото тяло трябва да се третира като огромна, сложна, добре проектирана машина, която постоянно се нуждае от висококачествено гориво. Според минималистите в храната човешкото тяло трябва да се третира като огромна, сложна, добре проектирана машина, която постоянно се нуждае от висококачествено гориво. Това, което ядем, пряко влияе не само върху състоянието на органите и системите, но и върху продължителността на живота.

Ето защо минимализмът в храната изисква да бъдете изключително внимателни към качеството на продуктите и да избирате само наистина пресни и здравословни - това е основният, неоспорим плюс на този подход към храненето.

Други положителни характеристики вече бяха изброени в първата статия: насищане и баланс на диетата, изключване на храни, които водят до затлъстяване или други проблеми, подобряване на храносмилателния тракт.

Всичко това вече е причина да преминете към такава диета. Има обаче и недостатъци, които също е важно да се вземат предвид:

Поддържане на баланс и целесъобразност

Както при всяка друга философия, не стигайте до крайности. Минимализмът в храната трябва да носи удоволствие, хармонично да корелира с начина на живот и да не причинява неудобства. Няма нужда да удряте на фанатизъм и напълно да се откажете от любимите си продукти. Запомнете: храната трябва да е забавна!

Спазване на принципа на икономичност

Ясно е, че минимализмът и икономичността са неразделни, но в съвременния живот това може да не е така. Добрата, прясна храна струва пари, и то много. Именно това несъответствие между философското напускане и суровата реалност е един от съществените недостатъци на режисурата.

Разнообразна храна

Друг капан на минимализма: често хората намаляват много диетата си, не виждат много здравословни храни или просто не могат да свикнат да ги ядат. Запомнете: минимално не означава лошо, отказвайки една храна, Вие се отваряте за неограничени възможности за друга. Например, от зеленчуци можете да ядете не само картофи, домати и краставици, но и много повече: броколи, карфиол, целина, ряпа, цвекло, зелен грах, царевица, патладжан, тиквички, тиква... Списъкът е безкраен. И има също толкова много вкусни, здравословни рецепти, основното е да ги откриете сами.

Стереотипи

Така се случва, че в обществото има мнение: само това, което е вредно и нездравословно, е вкусно и приятно. Така че хората ядат, за да се поглезят, различни тлъсти колбаси и свинска мас, пият газирани напитки, пият алкохол, кисели краставички и различни неестествени сосове в големи количества. Всъщност можете да се храните вкусно и в духа на минимализма, без да натоварвате тялото си с допълнителни калории. Основното нещо е да се откажем от стереотипното мислене и да погледнем на света от различен ъгъл. И, разбира се, не слушайте други, които първоначално са пристрастни към здравословното хранене.

И така, минималистичното хранене е вкусно, разнообразно, богато и не причинява неприятна тежест в стомаха - несъмнени предимства. И, ако не стигате до крайности, можете да получите истинско удоволствие от такава храна.

10 най-необходими продукта

Тук ще Ви изброим 10 продукта, които можем да наречем основни и напълно достатъчни за да нахраните цялото семейство.

  1. Сметана. Това е продукт номер 1, защото замества майонезата в салатите и нездравословните пълнители в десертите. Може да се използва заквасена сметана за задушаване, а също и да се сервират с палачинки и пресни плодове.
  2. Пилешко/пуешко. Ако купувате предимно пуешко, няма проблем да разнообразите и с пилешко и понякога патешко. Диетичното пуешко месо е подходящо за печене, задушаване, варене и задушаване. И какви вкусни бульони излизат от пуйки! Ако все пак сте любители на котлети, опитайте пържолите от птиче месо, те се оказват сочни и вкусни. А за закуска можете да добавите парченца пуешко или пилешко към бърканите яйца. Домашните птици могат да бъдат заменени с месо, колбаси и други месни полуфабрикати.
  3. Елда. Използва се като гарнитура към месни ястия, а също така може да се сервира с доматен сос, зеленчуци, а на сутринта е много вкусно да хапнете каша от елда с мляко.
  4. Ориз. Полезно, вкусно. Можете да изберете вида ориз, който харесвате най-добре, включително необработен див ориз, черен ориз и кафяв ориз. От ориз може да се направи всичко - каша, пилаф, сервирана като гарнитура към задушена риба или месо. Оризът се добавя и към кюфтета, пълнени зеленчуци, гювечи и някои видове салати.
  5. Тиква. Може да се пече, да се добавя към зърнени храни и да се правят невероятно вкусни десерти.
  6. Лимони. От тях се приготвят лимонади, добавят се към кафе, чай, десерти, а също така се използват при приготвянето на месо, риба и морски дарове.
  7. Яйца. Може би яйцата са неразделна част от храната на всяко семейство. Добавете яйца към сладкиши, сосове за месо, сервирайте за закуска. Освен това сварените яйца могат да се използват като лека закуска, а в много рецепти за салати яйцата са незаменима съставка.
  8. Ябълки и всякакви плодове в сезона. Можете спокойно да забравите за екзотичните плодове, които са изключително скъпи в нашите магазини и носят толкова полза, колкото местните и обичани ябълки. Като цяло се препоръчва да не купувате плодове извън сезона и някои много задгранични екземпляри. Можете просто да хапнете ябълки или да ги добавите към десерти, плодови салати, сладкиши и печени десерти. От ябълките се получават и вкусни сокове.
  9. Моркови и зеленчуци в сезона. Освен плодове, старайте се да купувате зеленчуци стриктно според сезона. Морковите отиват на всякакви втори ястия, супи, салати, можете просто да ги хапнете на деца и възрастни.
  10. За любителите на рибата - кохо сьомга или всяка червена риба. Може да се пече, вари, осолява, пържи, готви на фурна и на пара.

Печенето във фурната също е минимализъм

Ако все още не сте използвали фурната си, започнете сега. Дори не можете да си представите как тя спестява време и усилия на домакинята. Можете да правите това, което обичате, докато се приготвя вечерята, без да се страхувате от преваряване или изгаряне.

Освен това във фурната могат да се поставят едновременно две тави с подобни ястия, така че ще спестите време на моменти. Това е много удобно, когато приемате гости.

А най-хубавото е, че във фурната можете да готвите в керамични съдове. Мога да се обзаложа, че всяка домакиня има такива тенджери, събиращи прах на горния рафт на кухненския комплект и го ползва 1-2 пъти в годината! В глинени съдове можете да готвите всичко, от зърнени храни до пълноценни основни ястия.

В същото време веднага получавате порции за всеки член на семейството, което е много удобно. Да, и яденето от тенджери е забавно и интересно и най-важното е, че процесът на приготвяне на вечеря се свежда до 15–20 минути, просто трябва да оставите необходимите съставки в глиненото гърне и да зададете желаната температура.

8 закуски на път или на работа

Сега нека обсъдим закуската, защото често се получава така, че между храненията все още искате да дъвчете нещо и много от моите приятели избират купени от магазина бисквитки, вафли, чипс или сладкиши. Събрахме няколко идеи за закуски между храненията в следващия списък, а Вие ще решите дали този вариант е подходящ за Вас или не.

Банани и други сезонни плодове. Според мен бананите са идеални за утоляване на глада. Един банан може да бъде добра закуска между храненията, а ако нарежете банан с извара или кисело мляко, тогава определено можете да издържите без храна още няколко часа.

Ядки или сушени плодове. Могат да Ви заситят и освежават и между храненията, а безспорното им предимство е, че се побират в чанта и затова са винаги под ръка.

Зеленчукови салати със заквасена сметана или масло. Тази опция е за тези, които работят от вкъщи. Салатите засищат бързо, а освен това са и здравословни, така че, фрийлансъри, имайте предвид!

Хляб. Можете да изберете тези, които Ви харесват. Разбира се най-добрият вариант е ръжен хляб. Но внимавайте, хлебчета - те са като семки, не можете да забележите как изяждате цяла опаковка!

Сандвичи с червена риба. Също така е добър вариант за закуска, който можете да вземете със себе си на работа. Върху хляба сложете лист маруля, кръгче домат и парчета червена риба. Вкусно, здравословно и бързо!

Шоколад. Когато нямате друго под ръка, тогава и шоколадът може да ще бъде полезен. Изберете шоколад с високо съдържание на какао и минимален набор от съставки в състава.

Кефир. Това е и един от най-лесните варианти за закуска.

Пълнозърнест хляб със стафиди. Това е вкусно. Ако не сте го пробвали горещо го препоръчвам! И ако поставите парче масло отгоре, тогава закуската ще се превърне в удоволствие.