Има много факти, които доказват, че закуската е важно хранене за деня (защо не трябва да пропускаме закуската, прочетете тук). Не бързайте толкова и не се стресирайте от сутринта, а започнете с нещо здравословно и енергизиращо деня Ви. Добрата и подбраната закуска може да Ви даде енергия, да потуши апетита Ви и да Ви накара да похапвате по-малко през деня и най-вече да не посягате към вредни храни през деня.
Овесените ядки са истинска суперхрана – съдържат бета-глюкани, които са вид фибри, понижаващи холестерола, когато се консумират редовно. Овесените ядки са също много добър източник на омега-3, фолати, калий. Избягвайте подсладените овесени ядки, а напротив – за да ги направите още по-здравословни, добавете малко мед към своята купичка.
Йогуртът е изцеденият вариант на киселото мляко, който освен това е с доста висока концентрация. Това обаче не трябва да Ви притеснява – йогуртът е източник на много калций и протеини, което го прави особено полезен. Кофичката с йогурт е винаги добро решение за закуска, а ако добавите и малко пресни плодове, ще вземете и сутрешната си доза антиоксиданти.
Житните кълнове са особено полезни: само 2 супени лъжици ни осигуряват 15% от препоръчителния дневен прием на витамин Е и 10% от препоръчителни дневен прием на фолати. Ако не приемате достатъчно ядки и семена, със сигурност може да страдате от занижени нива на витамин Е, затова е добре да го приемате с кълнове като житните. Просто добавете кълновете към овесените си ядки или йогурта.
Ако се опитвате да отслабнете, грейпфрутът е чудесно решение за закуска. Едно известно проучване доказва, че изяждането на половин грейпфрут преди всяко хранене може да Ви помогне да отслабнете много по-бързо. Грейпфрутът е много полезен плод: както споменахме, отличен е за отслабване, регулира нивата на кръвна захар и инсулин. Освен това е много добре да го приемаме по време на зимния сезон, когато имунитетът традиционно е по-слаб. За да не се притеснявате, че ще останете гладни само с един грейпфрут, добавете и едно твърдо сварено яйце към закуската си.
Бананът е много добър в това да ни предпазва от преяждане с вредни храни до обяд, ако го консумираме за закуска. Препоръчително е да консумираме бананите леко неузрели, тъй като в това си състояние те са добър източник на резистентни въглехидрати, а във всяко свое състояние са много добър източник на минерала калий. Ако комбинирате банани с овесени ядки и йогурт, ще получите отличен вариант на закуска.
Яйцата са много добър източник на протеини и витамин Д. Яйцата са една от най-добрите бодибилдинг храни и изграждат мускулите, а друг техен плюс е, че са отличен избор при диета и засищат за дълъг период от време (още факти за яйцата може да прочетете тук).
Бадемовото масло е източник на протеини и ненаситени мастни киселини, което го прави изключително полезно. Освен това може да бъде много вкусно, когато го комбинирате с малка препечена филийка пълнозърнест хляб и няколко резенчета банан. Като калорийно съдържание бадемовото масло съдържа същото количество калории като по-известното фъстъчено, но за разлика от него – съдържа по-малко наситени мастни киселини.
Да, може би това е плодът на лятото, но е добре да знаем, че е чудесен за закуска. Динята хидратира по неповторим начин организма, а това е важно след нощта, през която той се дехидратира. Този плод е източник на ликопен, антиоксидант, който се съдържа в червените плодове и е важен за зрението, сърцето и превенцията на рак. Освен това, ако искате да отслабнете, динята е една чудесна алтернатива – съдържа само 40 ккал в една чаша и е в топ списъка на така наречените храни с отрицателен калориен прием, което означава, че докато се храним с диня, ние изгаряме повече калории, за да я храносмиламе, отколкото приемаме с нея.
Лененото семе е „златна мина” по отношение на количество съдържащи се Омега-3 мастни киселини. Само 2 супени лъжици съдържат повече от 100% от препоръчителния дневен прием на важните мастни киселини, които са много полезни за сърцето. Има изследвания, които доказват, че лененото семе защитава и срещу определени видове рак. Добавете смляно ленено семе към овесените си ядки или йогурта, на който се наслаждавате по време на закуска.
Боровинките са „плодът на младостта” и са един от най-известните супер плодове. През зимата може да се наслаждавате на замразения вариант, който е също толкова здравословен. Редовната консумация на боровинки може да подобри значително здравето Ви: по-добра памет, по-регулирано кръвно налягане и по-бърз метаболизъм. Антоцианидите, които се съдържат в боровинките, са много важни антиоксиданти, които буквално подмладяват организма. Може да консумирате боровинки без угризения, когато сте на диета, тъй като те са много нискокалорични.
Коментари (0)
Напишете коментар
Въведете кода за сигурност от картинката: