При думата „царевица“ много хора си спомнят за детството. Това е много ценно растение, доказало се във вековете.
Родината на царевицата е Южна Африка. За легендарните племена маи, ацтеки и инки маис (американското име на царевицата) е бил важен хранителен продукт, те са го обожествявали и са устройвали ритуали в негова чест. В древността царевицата не приличала много на сегашната – кочаните били по-малки, а вкусът не бил толкова сладък, но още тогава древните индианци осъзнавали цялата и универсалност. От царевично брашно приготвяли пити и гъсти супи, от най-сладките стъбла – напитки, а с ярките зрънца боядисвали дрехите си.
Днес по цял свят ценят тази култура, полезните и свойства се използват в много сфери. За масло, нишесте, храна за животните и дори за хартия – всичко това може да се направи от златната царица на полетата. А без царевица не можем да си представим съществуването на национална кухня на всеки един от континентите. Каши, питки, гризинки, празнични салати и пити… Да не говорим, че и на кино отиваме с кофичка пуканки. Царевицата присъства на масата ни от детинство, но с какво тези зрънца са толкова полезни?
Ценността на царевицата е в това, че тя е необходима за всеки човек – за подрастващите ученици и за спортистите, за слабеещите манекенки и за старите хора.
Силата на полската царица царевицата е в състава и. Два са основните витамини, на които е богата царевицата – витамин Е и никотинова киселина. Витамин Е е не просто най-мощният антиоксидант и залог за красота, той тонизира, укрепва имунитета и активизира възстановителните процеси. Никотиновата киселина в царевицата участва активно в обмена на веществата, нормализира нивото на захар и прочиства съдовете, не напразно го смятат за лекарство. А в съчетание с витамините от група В и А той съхранява надеждно нервната ни система и възстановява силите ни.
Царевицата е наистина златен продукт, не напразно в Северна Америка, щата Айдахо е направен паметник на царицата на полето от чисто злато! А също така „маис“ е единственият хранителен продукт, който съдържа… злато! Учените още не са разбрали докрай каква полза има този метал за здравето ни, но че помага за тонизирането на организма и поддържа имунитета е безспорно. Така че при дефицит на злато в организма една чиния царевична каша веднага ще поправи това.
Царевицата е идеален продукт за тези, които постоянно се изморяват, живеят в безкрайни стресове и непрестанно нервничат – като цяло, за доста хора. Калцият и фосфорът в тази култура ни подаряват здрави кости и здрав сън, магнезият лекува нервите и сърцето ни, подобрява храносмилането, а натрият отговаря за работата на нервите и мускулите ни. Желязото и цинкът усилват естествената защита на нашия организъм, а манганът осигурява на тялото ни нормален растеж и предотвратява ставни болести в зряла възраст.
За старите хора царевицата е особено полезна – тя не само лекува ставите и дори понижава болезнеността в тях при постоянна употреба, но и запазва и подобрява зрението.
Златистата наследница на империята на маите също така успокоява стомаха и спира процесите на гниене, стимулира храносмилането. Така че след продължително празнуване или обилно хапване, една закуска с каша от царевица е идеалният вариант. На диабетиците също няма да им навреди да включат в хранителния си режим такава каша и салата с царевица – тя помага да се нормализира нивото на захарта.
За женското здраве царевицата е особено полезна: полезните и свойства облекчават състоянието при болезнени менструации и климакс, а ако се яде често при бременност, това значително ще намали отоците.
В много от производствените дейности царевицата е просто незаменима – зелените части на растението и зърната се използват за смески и фуражи, сухите стъбла – за хартия и балатуми, строителни материали. Нишестето се използва за обработване на кожа, за правене на тъкани, лекарства и дори за експлозиви. Маслото от царевица е суровина за сапуни, скъпи бои и дори за заменители на каучука.
Но за обикновените хора по-важното е какво се прави от царевица с кулинарни цели. На нашите трапези днес са популярни няколко продукта:
Коментари (0)
Напишете коментар
Въведете кода за сигурност от картинката: