За тиквичките казват, че са балсам за черния дроб

Освен че са много вкусни, тиквичките са и много полезни. Те съдържат големи количества провитамин А и витамин С. Също така действат и противоанемично и противоалергично. Семената им са богати на безценните ненаситени мастни киселини и витамин Е. Препоръчително е да се консумират печени, варени или задушени, а не пържени.

Имайки предвид лечебните качества на растенията, Хипократ е формулирал своята максима "Твоята храна ще бъде твоето лечение". Знаете ли, че когато човек страда от неразположения, провокирани от интоксикация, най-често това се дължи на злоупотреба със захари, брашно и протеини и в такива случаи е добре да се потърси помощта на алкалните зеленчуци с техните неутрализиращи свойства.

Тиквичките като универсално лекарство:

В продължение на векове италианците са използвали тиквичките като универсално лекарство.

Диетологията като специалност разказва, че в продължение на векове италианците са използвали тиквичките като универсално лекарство. Сигурно се питате защо точно този семпъл зеленчук? Дали е случайно, дали от суеверие, а може би е просто защото това растение се отглеждало лесно на тяхна почва. Възможно е обаче и да са усетили богатото съдържание на натрий и калий в тиквичките. Органичният натрий, който съдържат тиквичките, е най-доброто средство за възстановяване на черния дроб, когато съдържанието му на натрий е изчерпано.

Богатите на калий растения доставят необходимите алкални вещества за панкреаса и слюнчените жлези, които са резервоарите на калий в организма. Калцият, необходим елемент за изграждане на скелета, се доставя от стъблата, клоните и корените. Трите елемента, от които тялото има най-голяма нужда, са именно натрий, калий и калций, които растението извлича от алкалните почви.

С течение на времето били изпробвани много рецепти за лечебни зеленчукови супи или варени зеленчуци. Историята споменава хипократовата супа, "амброзиите" на Амброаз Паре, "сместа" на Йънг. Напоследък в диетичните заведения се продава растителна смес под името "калиев бульон". За много от заболяванията, дължащи се на киселинна интоксикация, като неврит, артрит, хепатит, мигрена, епилепсия и рак природните противоотрови се намират в растителното царство, в това число и в тиквичките.

Когато имаме случай на токсемия без симптоми на определена болест, но с разстройство във функциите на черния дроб, едно кратко гладуване с приемане само на зеленчукови бульони ще се окаже ефикасно и природосъобразно лечение, което ще освободи черния дроб от възпалителните явления и ще възстанови нормалното му функциониране.

В книгата си "Храните са най-доброто лечение" д-р Хенри Бийлер споделя своите резултати от лечение на диабетици с кратко гладуване и приемане на супи от зеленчуци ( с изключение на варивата), богати на калий. При диабетно болните панкреасът е загубил способността си да контролира количеството на захарта в кръвта. Тъй като основният химически елемент на панкреаса е калият, богатите на калий зеленчуци имат особена стойност. За да се освободи от захарта, на болния са му необходими 3-4 дни на легло и само на зеленчукова супа, която дава шансове на панкреаса и черния дроб да свършат работата си, без да се затрудняват от киселините, които се отделят при физическо усилие.

Ето и една страхотна рецепта за крем супа от тиквички

Ако Ви се похапва нещо различно и леко. Бързи и лесни за приготвяне винаги са били крем супите, като в същото време са много вкусни и полезни. Направете си крем супа от тиквички с домашно приготвени крутони.

Направете си крем супа от тиквички с домашно приготвени крутони.Необходими продукти:

1 кг. тиквички (3-4 средно големи)
3 средно големи картофа
3-4 скилидки чесън
1 с. л. масло
2-3 с. л. готварска сметана (или кисело мляко)
100 гр. сирене
сол и черен пипер на вкус
крутони

Начин на приготвяне:

Обелете тиквичките и картофите и след това ги нарежете на едри парчета. След това ги сложете да поврат заедно със скилидките чесън в около литър и половина вода. След като вече са сварени добре, ги изсипете заедно с част от водата в блендер или кухненски робот и пасирайте. Може да използвате и пасатор. Ако не искате да е много гъста супата, добавите още от зеленчуковия бульон. След това върнете супата на котлона. Прибавете маслото, сметаната и черния пипер и я оставете да поври още 5 мин. Поднесете в купички с натрошеното сирене и домашно приготвени крутони.