Здрави с диня!

Скоро ще дойде лятото, когато навсякъде ще продават дини и пъпеши. Темата ни в тази статия ще е за динята.

През лятото много хора употребяват зеленчуци и плодове. Ярката водниста среда с черни семчици е изумително вкусна, изпълва дома със свежест и предчувствие за сладък живот.

Сигурно терминът сладък живот е измислен точно по повод на това изкушение. И така, какво представлява динята?

За динята

Плод ли е, зеленчук ли е?

Правилният отговор тук не го знае всеки – тиква е. Така че, ако сте от тези, които смятат, че динята принадлежи към семейство Тиквени – прави сте.

Динята се води зеленчук, но всички я смятат за плод, тя е от семейство Тиквени.Динята морфологически прилича по външен вид на плод, значи можем да я смятаме за плод (макар че си е зеленчук). А ето и 5 динени тайни:

  1. По цвят динята може да е във всеки оттенък на зеленото: като започнем от почти бяло и стигнем до почти черно. При това черният вид е открит наскоро, в Япония смятат този цвят диня за нещо луксозно и дори я използват като подарък. Най-скъпият известен плод в страната на Изгряващото слънце е отгледан през 2008 година и е продаден за повече от 6 хиляди долара. Това е бил един от първите черни екземпляри.
  2. Свикнали сме да аплодираме дините заради големите им размери. Средно това е около 8 кг. Най-голямата наистина заслужава аплодисментите ни – 61 кг. Интересното е, че има и малки плодове с размери до 5 см, което си е като кибритена кутийка. Не са кой знае колко вкусни – вкусът им е като на краставиците. Но пък с цената всичко им е наред – използват ги за салата в скъпите ресторанти.
  3. Освен познатата розово-червена, динята може да бъде жълта, оранжева. Асоциацията със злато и богатство си е свършила работата и жълтите дини в Тайланд са два пъти по-скъпи от алените им посестрими, защото символизират богатство и успех.
  4. По форма плодовете могат да са от кръгли до продълговато-овални. За да се съхраняват и превозват по удобно, отглеждат и кубични особи. Не се прави нищо кой знае колко специално за това. Просто младата диня, без да се откъсва от храста, се помества в прозрачна форма. И тя продължава да си расте в тази кутия. Никак не е трудно на човек да си отгледа и диня във формата на пластмасова бутилка.
  5. Дините се отглеждат в южните региони. Това е така, защото те много обичат слънцето. В други региони те просто няма да узреят.

Полза и вреда за здравето от динята

С какво е полезна динята за организма ни? Най-важната особеност е съставът ѝ. На 92% е вода. За сравнение, прозрачната медуза съдържа малко повече – 95%. Тогава какво им е полезното на останалите 8% от динята?

Ползите на динята:

  • Динята съдържа много вода и помага за детоксикация.Най-голямата полза се крие точно в голямото съдържание на вода. Плодът се смята за прекрасно диуретично средство. Заедно с излишните течности тя премахва шлаките, солите и камъните. Утолява глада, което помага при ниската си калоричност да се използва в диетите за отслабване.
  • Съдържащите се в динята микроелементи подобряват работата на сърдечно-съдовата система и нормализират артериалното налягане. Освен това предпазват от инфаркт, атеросклероза, намаляват риска от възникване на инсулт.
  • Много вредни при южния климат са високите температури. Но ако ядете диня през горещия ден, ще избегнете топлинен удар.
  • Съставът на плода въздейства благотворно върху зрението и възпрепятства появата на старчески изменения.
  • Може и да не може да се сравни с виаграта, но поне може да намали необходимостта от нея. Увеличавайки кръвообращението в областта на слабините, динята помага да се решат мъжките проблеми.
  • Динята облекчава протичането на бронхиална астма благодарение на съдържанието ѝ на антиоксиданти. Те се борят със свободните радикали, като така предпазват от възникване на спазми на дихателните пътища.
  • Противовъзпалителните и диуретични свойства на динята помагат да се разтворят солите и да се намали болката при подагра. Неоценима е ползата на дините за хората с това заболяване.
  • Целият химичен състав на динята помага да се предотвратят онкологичните патологии. По данни на Масачузетския университет постоянната употреба на този продукт намалява вероятността т развитие на ракови заболявания с 95%.

Калоричност

Когато ядете диня, можете с удоволствие да се наслаждавате на сладкото и да забравите за калориите. Причините са, е калоричността на динята е много ниска. От 37 до 38 ккал на 100 гр. Съгласете се, че това е много малко.

Как да изберете узряла и сладка диня?

Как се проверява дали динята е узряла?За да бъде динята сладка, узряла и да не е вредна, трябва да се придържате към няколко правила при избора си:

  • Не купувайте дини от съмнителни места, от непроверени търговци, когато не им е сезонът на зреене и без документи, които да потвърждават качеството им.
  • Узрялата диня има твърда кора, която блести и трудно се уврежда, ако натиснете с нокът.
  • Узрялата диня от едната си страна е с ярко жълта окраска, леко полегата, която вследствие на съхранението ѝ е леко побеляла.
  • Почти си е традиция при закупуването на диня да чукаме по нея и да слушаме "какво се случва“ вътре. При почукване по кората на узрялата диня звукът трябва да е звънък, а при натискане трябва леко да се огъва, да имате чувството, че ще се спука.

Следващите правила ще Ви защитят от нитрати:

  • В разрязаните дини не трябва да има жълти влакна;
  • След като я разрежете, повърхността ѝ веднага трябва да стане не гладка, а да се покрие със "зрънца“‘
  • Динята не трябва да е с много ярък виолетов оттенък.

Диня за бременни и деца

Може ли бременните да ядат диня?

Полезните свойства на плода бременните жени могат да използват без опасения. Динята подпомага храносмилането, има диуретичен ефект, което е много важно за бъдещата майка. Витамин В9 помага да се развие нормална нервна система при бебето.

Може ли бременна жена да яде диня и по колко?В периода на кърмене не се отказвайте от динята, защото тя увеличава кърмата. Но трябва да внимавате, избирайте само качествени дини и "не се хранете“ с диня. Динята ще напълни пикочния Ви мехур, което може да доведе до неприятни усещания в корема, дори може да Ви заболи.

На каква възраст децата могат да ядат диня?

За децата дините за удоволствие, сладост и витаминна добавка. Трудно е да си представим дете с недоволно изражение на лицето, когато яде диня.

Тази наслада ще укрепи имунната система на детето, ще го подкрепи с всички необходими му елементи. Разбира се, в морковите и горските плодове те са много повече. Но децата не ядат моркови с килограми. Педиатрите съветват да даваме на детето си диня след годинката, някои хора казват, че може чак след 5. При това да наблюдаваме детския организъм за реакции, да започнем с доза от 40 гр и да я увеличаваме постепенно, задължително да махаме семките.

Но това е нещо индивидуално, всичко си зависи от майката. Ако сте сигурни в качеството на динята, може да опитате и от 6-месечна възраст.

Във втората част (натиснете ТУК) ще се спрем по-подробно на свойствата на динята да пречиства организма и как помага за отслабване. Ще разгледаме и дали можем да ядем диня при различни здравословни състояния.