Нетрадиционни предложения за солени и сладки ястия
Тиквата е плод, но е чудесна и в супи и салати. Вкусът й е много характерен и мек и прекрасно допълва зеленчуци и други плодове. Не е твърде сладка, което я прави подходяща и за солени ястия. Освен това е много полезна и от редовната й консумация може само да спечелим.
Хумус с тиква
- 1 консерва нахут
- 1 ч. ч. тиква
- 2/3 ч. ч. сусамов тахан
- 3-4 скилидки чесън
- Кимион
- Пресен лук
- 2-3 с. л. зехтин
- Сол
Сварете или изпечете обелената тиква, като предварително я нарежете на малки парчета. Сложете нахута, тиквата, тахана, зехтина, чесъна и подправките в купа и пасирайте на ситно. Ако желаете, добавете още зехтин или подправки на вкус. Сервирайте с крекери.
Тиквена крем супа с броколи
- ½ тиква
- 300 гр. броколи
- 3 глави лук
- 3-4 скилидки чесън
- 1 ч.ч. прясно мляко (течна сметана)
- 1 люта чушка
- Кимион
- Черен пипер
- Червен пипер
- Магданоз
- Зехтин или Ленено масло
Нарежете на ситно лука и чесъна. Леко ги запържете в малко зехтин с лютата чушка до омекване и порозовяване. Сварете броколитте на пара. Сварете тиквата в 1,5 л. вода. Смесете всички продукти в тенджерата със сварената тиква. Изсипете и млякото. Пасирайте всичко много добре и подправете със сол. Сложете тенджерата на котлона. Оставете супата да поври още няколко минути и отстранете от котлона. Сервирайте с магданоз, сметана, поръсено сирене или кашкавал по желание.
Салата с тиква и спанак
- 500 гр. тиква
- 2 ч. ч. спанак
- 200 гр. бяло краве сирене
- Шепа кедрови ядки или Чиа семена
- Балсамов оцет
- Зехтин
- Хималайска сол на кристали
Нарежете тиквата на малки парчета. Ако желаете, може да я обелите. Но кората на тиквата е много полезна и няма да сбъркате, ако я оставите. Намажете тава със зехтин и наредете парчетата тиква. Печете на силна фурна 10-15 минути и след това полейте тиквата с дресинг, приготвен от малко зехтин и балсамов оцет. Върнете във фурната и печете до пълна готовност. Накъсайте спанака леко или го оставете цял. Размесете го с тиквата и поръсете със сирене. Украсете с кедрови ядки. Подправете със зехтин, оцет и сол.
Тиквен чийзкейк
- 1 пакет пълнозърнести бисквити
- 1 малка тиква
- 3 яйца
- 2-3 с. л. заквасена сметана
- 1 пакет крема сирене
- Канела
- Индийско орехче
- Джинджифил или Сок от джинджифил
- Мед
- Кафява захар
- Ванилия
- Няколко супени лъжици масло
Загрейте фурната на 200 градуса. Натрошете бисквитите и смесете с разтопеното масло. Ако е необходимо, прибавете още масло, за да се оформи бисквитено тесто. Добавете канела и ванилия. Разстелете тестото в тава, намазана с масло или покрита с хартия за печене. Изпечете за 5 минути във фурната. Извадете и охладете. Смесете сварената и пюрирана тиква, яйцата, захар на вкус, мед, крема сиренето и заквасената сметана. Разбъркайте добре. Добавете подправките. Изсипете сместа в бисквитената кора и изпечете, докато плънката се сгъсти и втвърди.
Пълнена тиква с орехи, круши и подправки
- 1 тиква в правилна форма
- Шепа сушени сливи
- Стафиди
- 200 гр. орехи
- Ванилия
- Канела
- Индийско орехче
- Джинджифил
- 2-3 сладки круши
- Мед на вкус
- Масло за намазване
Отрежете капака на тиквата. Изчистете семките и издълбайте вътрешността. Намажете вътрешността с масло и мед, поръсете с ванилия, канела и другите подправки. Натрошете орехите и нарежете крушите и сушените сливи. Добавете стафидите. Поръсете с подправки и мед. Изсипете сместа в тиквата, похлупете с капачето и печете около 40 минути, до омекване на тиквата. След готовност поръсете по желание с мед и масло.