Една от най-мразените думи сред хората, стремящи се към добра форма, със сигурност е мазнини. Защо обаче мазнините са наши приятели, когато избираме правилните такива? Защо мазнините са необходими за организма? Защо всъщност мазнините са нещо, от което се нуждаем, за да поддържаме форма?

Мазнините като ключов нутриент

Мазнините са важни за организма толкова, колкото въглехидратите и белтъчините. Никой от трите нутриента не се изключва взаимно, важно е правилното количество между тях.

Мазнините далеч не са нещо, което трябва да се стремим да избягваме. Правилно избраният вид мазнини дава енергия, защитава органите, участва в образуването на мембраните на клетките, както и помага на тялото да абсорбира и обработва останалите нутриенти.

Разбира се, говорим за здравословни мазнини, а не за пържени картофи, пица, хамбургери, транс-мазнини.

Най-полезните мазнини за организма. Когато искате да приемате "добри" мазнини, трябва да избирате ненаситените и полиненаситените мастни киселини, чиито източници са:

  • Риба
  • Ядки
  • Семена
  • Зеленолистни зеленчуци
  • Зехтин
  • Авокадо

Мазнините от тези хранителни източници ще помогнат на организма да се справи с "лошия" холестерол и да премахне натрупванията по стените на артериите. В същото време този вид мазнини помага да изгаряме калории, без да намаляваме общия брой приети калории за деня.

Защо нискомаслените продукти са вредни?

Всъщност мазнините придават вкуса на редица храни и най-вече на млечните. Когато производителите произвеждат нискомаслени продукти, те извличат мазнините, тоест вкуса, и добавят различни вредни съставки като захар, сол, химични добавки.

Видове мазнини

За да сме наясно какви мазнини трябва да приемаме с храната си, трябва да сме наясно и какви видове мазнини има и кои са полезните такива:изберете правилните мазнини, за да бъдете във форма.

  • Ненаситени мазнининенаситените и полиненаситените мастни киселини са много важни за здравето. Техни източници са: зеленчукови масла, ядки, семена, маслини, авокадо, риба и морска храна. Консумирайте тези продукти възможно по-често.
  • Омега-3 и Омега-6 представляват полиненаситени мастни киселини, което автоматично ги прави много полезни. Важно е с режима си да приемаме достатъчни количества от този тип мазнини – адекватен е приемът и чрез хранителни добавки.
  • Наситени мастни киселини. Това са мазнините, които традиционно си представяме – източниците им са от червено месо, масло, сирене, мляко и други млечни продукти. Това са мазнини, които при стайна температура са в твърдо състояние. Някои масла като кокосовото (най-полезната мазнина в света, която съдържа наситени мастни киселини) и палмовото също съдържат наситени мастни киселини. От изброените източници на наситени мастни киселини със сигурност най-добрият вариант е да изберете кокосово масло; умерен прием на млечни продукти и месо. Когато избирате месо, е важно животното да е захранвано с растителна храна.
  • Транс-мазнини. Транс-мазнините представляват химично обработени зеленчукови масла. Това са мазнини, които са полутвърди при стайна температура и са съставна част в маргарини, пържени храни, тесто и всякакъв вид предварително обработени храни. Това са най-опасните мазнини и трябва да се избягват.

Важността на мазнините за организма

Всъщност мазнините не са лесно разградими, това означава, че това са хранителни вещества, за които организмът се нуждае от повече време, за да разгради. Това означава, че ще се чувстваме за по-дълго време сити, когато приемаме достатъчно мазнини. Изводът е, че диета, която съдържа средна консумация на полезни мазнини, може да ни направи по-склонни да издържим цялата диета и тя да стане наш начин на живот, като в същото време поддържаме форма или сваляме килограми.

Зехтинът е сред най-полезните мазнини.

Мазнините ни правят по-щастливи

Всъщност истина е, че консумацията на мазни храни ни прави по-щастливи и причината е наистина във вкуса. Затова и е трудно да се задоволим с диета, която не съдържа достатъчно количество мазнини липсва ни вкусът и често посягаме към по-лошия вариант, а именно вредните мазнини. Освен това важните Омега-3 мастни киселини подпомагат синтеза на серотонин в мозъка, това е хормонът, който подобрява настроението, поддържа мотивацията и ни предпазва от консумацията на огромна пица.

Всъщност мазнините изграждат мускули

Когато консумираме подходящия вид мазнини в комбинация от подходящите упражнения, можем по-бързо да се доберем до по-оформеното тяло. Ключът към натрупването на мускулна маса и изгарянето на телесна такава е да изгаряме достатъчно количество калории както във фитнеса, така и извън него. Проучване доказва, че приемът на Омега-3 мастни киселини стимулира протеиновия синтез при възрастни и дори може да намали загубата на мускулна маса в следствие на възрастта.

Мазнините помагат за абсорбцията на различни нутриенти:

Витамини, като витамин А, витамин Д, витамин Е, витамин К, са мастно разтворими витамини, които тялото не може да абсорбира и използва за собствени нужди без присъствието на мазнини. Разбира се, това са едни от най-важните витамини и ако тялото не ги абсорбира правилно, то недостигът на тези витамини би се проявил като: суха кожа, слабо зрение, слаби кости, болки в мускулите, кървене, което не може да се спре по обичаен начин. Освен това изброените витамини са ключови за: фокус и енергия, здраве за мускулите, оптимално и здравословно тегло.