Ядките са едни от най-полезните и концентрирани с хранителни вещества храни, които можем да консумираме. Спрямо редица проучвания хората, които редовно консумират ядки, са по-малко склонни към сърдечни проблеми, приемат повече полезни хранителни вещества и не са склонни да натрупват излишни мазнини. Маслата, направени от ядки, са подобни по състав с тях, затова и имат техния хранителен профил. Две супени лъжици масло от ядки съдържат около 190 ккал., 17 гр. ненаситени и полезни за сърцето мастни киселини, протеини, витамини, минерали.
Кои са най-полезните масла от ядки?
Масло от кашу
Маслото от кашу е сравнително сладко и меко на вкус. Има най-ниско количество мазнини в състава си в сравнение с други масла. 62% от състава на мазнините в това масло са ненаситени мастни киселини, което прави маслото от кашу изключително полезно. Само 2 с. л. от маслото осигуряват 87% от дневното количество от минерала мед, който от своя страна е важен за усвояването на желязо в кръвта.
Масло от орехи
Орехите са много добър източник на полезните Омега-3 мастни киселини, които ни предпазват от сърдечно-съдови заболявания, симптоми на артрит и намаляват кръвното налягане. Също така се препоръчват за подпомагане на процеса на отслабване. Маслото от орехи трябва да се съхранява в хладилник, тъй като в противен случай може да загуби полезните си свойства. Маслото често се смесва с други масла от ядки, тъй като неговият вкус е земен и доста мазен и по тази причина не се харесва на мнозина.
Масло от пекани
Пеканите са големи и овални орехи, които произлизат от Централна и Южна Америка. Известни са с това, че съдържат изключително много от минерала селен, който е приятел на нашите коса, кожа и нокти. Няколко пекана осигуряват повече от 10 от пъти необходимото количество селен на ден. Освен външните въздействия върху косата, кожата и ноктите селенът има положителни ефекти и върху самопоправянето на ДНК-молекулите, както и върху имунната система. Затова и включването на масло от пекани в дневното меню е добро решение.
Тахини – масло от сусамови семена
Тахини се приготвя обикновено от леко запечени сусамови семена, които след това са фино смлени. В повечето случаи тахини се продава неподсладено, за разлика от фъстъченото масло или маслото от бадеми. Сусамовите семена съдържат 85% ненаситени мастни киселини, което ги прави изключително полезни. Тахини може да се използва в дресинги за салати, което го прави много приложимо.
Масло от слънчогледови семена
Маслото от слънчогледови семена е рекордьор в количествата магнезий, фосфор, цинк, мед, селен, които съдържа. Тъй като доста хора са алергични към традиционното фъстъчено масло, маслото от слънчогледови семена е добра алтернатива. То е богато на ненаситени мастни киселини, съдържа протеини и не съдържа захар.
Микс от масла
Маслата от няколко вида ядки могат да се комбинират. Миксът от масла е полезен, тъй като комбинира в себе си различните качества на различни ядки. Добра е комбинацията между бразилски орехи – добър източник на селен, докато бадемите имат високо съдържание на калций и магнезий.
Кокосово масло
Кокосовото масло представлява паста от месото на кокосовия орех. То е различно от кокосовото олио, което се екстрактва от кокосовата сърцевина и не съдържа фибри. Маслото е кремообразно, а на цвят е бяло. Може да се използва като здравословен заместител на маргарин и като добавка в печива и сладки. Кокосовото масло съдържа лауринова киселина, която има антимикробни, антивирусни и антибактериални свойства. Лауриновата киселина е вид триглецерид със средна дължина на веригата, типично за който е, че при консумация се усвоява веднага и се използва за енергия. Кокосовото масло е едно от най-полезните масла, но трябва да се консумира в норми, тъй като е възможно да завиши нивата на "добрия“ и "лошия“ холестерол.
Фъстъчено масло и масло от бадеми
И фъстъченото масло, и маслото от бадеми са богати на хранителни вещества масла. Здравословният вариант е обаче да са неовкусени със захар. Някои от продаваните масла съдържат също така хидрогенирано палмово масло и соев лецитин. Палмовото масло е не само вредно за организма, но и за околната среда при производството му.
Маслото от бадеми има високо съдържание на мастни киселини, 2/3 от които са ненаситени, освен това има високо съдържание на калций и магнезий, добър източник е на протеини, освен на ненаситените мастни киселини, което го прави и една добра алтернатива на фъстъченото масло.
Масло от тиквени семена
Както при слънчогледовите семки, така и при тиквените, по-рядко се говори за трансформацията им в масло. Ако обичате да експериментирате обаче и искате здравословна форма на масло в сутрешната Ви закуска, маслото от тиквени семки е отлична алтернатива. 4/5 от съдържащите се в него мазнини са ненаситени. 2 супени лъжици от маслото от тиквени семки съдържа повече от 1/3 от дневния препоръчителен прием на минерала цинк за жените и 1/4 за мъжете. Минералът е особено важен за имунната система, синтеза на протеини и клетъчния метаболизъм. Важно е да се приема ежедневно, тъй като тялото не го съхранява.
Масла от ядки със свойства на суперхрани
Суперхраните са храни с високо хранително съдържание или висока хранителна плътност. Ефектът може да се пренесе и при маслата, направени от суперхрани, които също са богати на хранителни вещества. Примери за такива са ленено масло, масло от чиа семена, кокосово масло, масло от акай бери.
Масло от шам фъстък
Макар че това не е от традиционните масла, които се консумират, маслото от шам фъстък е много полезно. То има по-ниско съдържание на мазнини в сравнение с другите масла. Това масло не е толкова мазно, колкото другите масла от ядки, което му дава предимство пред тях. Друго негово предимство е, че шам фъстъкът е много добър източник на минерала мед, който взема участие в синтеза на енергията, метаболизма на желязото и изграждането на здрави кости и сухожилия.