За профилактика на атеросклерозата е много важно да се следи начинът на живот, по-специално храненето. Основната причина за високия холестерол в кръвта е прекомерната консумация на храни с наситени мазнини. Те включват например сирене, заквасена сметана, мас, масло, черен дроб, бъбреци, топено сирене, тлъсти меса. Самият холестерол също се намира в животински продукти, особено в яйчни жълтъци.
При наличие на атеросклероза хранителните изисквания трябва да бъдат много строги. Трябва драстично да ограничите или премахнете употребата на храни, съдържащи наситени мазнини и холестерол, млякото трябва да съдържа не повече от 1% мазнини. Когато готвите, използвайте само растителни масла. От месо можете да използвате пилешко и пуешко без кожа, младо агнешко, телешко, постно говеждо. Разрешени са всякакви риби: постни и мазни, морски и сладководни. Диетата трябва да съдържа много растителни продукти: картофи, зърнени храни, плодове. По-важни в "сърдечната“ диета са варивата – грах, боб, леща.
При високо кръвно трябва много да внимавате със солта и да избягвате храни с високо съдържание на нея, тъй като тя повишава вискозитета на кръвта.
Храни, полезни за сърцето
Масло от черен дроб на треска
Източник е на омега-3 полиненаситени мастни киселини – ейкозапентаенова и докозахексаенова.
Масло от пшеничен зародиш
Съдържа 55-65% линолова киселина, 15-20% олеинова киселина и 2-7% алфа-линоленова киселина, източник е на полиненаситени мастни киселини от семействата Омега-3, Омега-6.
Сьомга
Тази риба е един от най-добрите естествени източници на омега-3 киселини. Две или три рибни ястия седмично - и налягането Ви ще бъде нормално. Редовната консумация на сьомга също допринася за нормалното съсирване на кръвта и според статистиката намалява риска от инфаркт с една трета. Освен това съдържа силен антиоксидант астаксантин, така че ви е гарантирана силна памет и здрава кожа до дълбока старост. По-"простите“ алтернативи на сьомгата са риба тон, сардини и дори обикновена херинга.
Авокадо
Добавете една четвърт авокадо към салати или към месо - това ще намали нивото на "лошия" и ще добави "добрия" холестерол в кръвта ви. В допълнение, специалните ензими, открити в авокадото, ускоряват усвояването на каротеноидите, които също са необходими за здраво сърце.
Зехтин
Съдържа голямо количество мононенаситени мазнини, които се борят с холестеролните плаки, предотвратявайки запушването на кръвоносните съдове. Съвместно проучване на учени от седем национални медицински института показа, че жителите на Крит рядко умират от сърце, въпреки че имат генетична предразположеност към висок холестерол. Всичко е заради диетата на островитяните: за приготвянето на салати и харки в Крит те използват изключително и само зехтин. Когато купувате масло, изберете това, което е претърпяло най-малка обработка.
Горски плодове
Боровинки, малини, череши, ягоди - всички горски плодове са богати на противовъзпалителни вещества, които значително намаляват риска от сърдечни заболявания и рак.
Боровинките са изключително богати на птеростилбен, антиоксидант, намиращ се също в гроздето и червеното вино. Според американски изследователи това вещество е в състояние да стимулира метаболизма на холестерола в организма, като по този начин намалява броя на вредните молекули. По сила ефектът от консумацията на боровинки според лекарите може да се сравни с ефектите на някои лекарства.
Яденето на череши всеки ден намалява не само холестерола, но и риска от развитие на диабет и артрит. В същото време черешите могат да се използват и като част от компоти, конфитюри и конфитюри.
Спанак
Съдържа много полезен пигмент лутеин, калий, фолат и фибри. Но ако този деликатес не е за Вас, всеки друг зеленчук може да го замени. Две зеленчукови хранения на ден намаляват риска от сърдечни заболявания с 25%, а всяка допълнителна порция с още 17%.
Ленено семе
Това е истински склад на Омега-3 и Омега-6 киселини. Те могат да се добавят към зърнени храни или салати, или можете да използвате ленено масло за готвене.
Зелен чай
Днес всеки знае, че зеленият чай съдържа много антиоксидантни вещества, които са толкова полезни за нашето тяло и го предпазват от стареене. По-малко известен е фактът, че зеленият чай е особено полезен за тези, които са предразположени към атеросклероза и сърдечни заболявания, тъй като ускорява разграждането на мазнините и холестерола в кръвта. Две до три чаши зелен чай на ден помагат за увеличаване на еластичността на кръвоносните съдове, понижават кръвното налягане и изхвърлят вредните соли от тялото. Въпреки това, не се увличайте твърде много с тази напитка: в големи дози тя може да има токсичен ефект върху тялото.
Пътят към здраво сърце минава през стомаха!
Замисляли ли сте се защо, въпреки напредъка в производството на лекарства за лечение на сърдечно-съдови заболявания, смъртността от тях продължава да е на първо място в различни страни по света? Специалистите по хранене отговарят категорично на този въпрос. Без да отричат или изключват значението на лекарствената терапия, те отдават голяма роля както в превенцията, така и в провокирането на сърдечни заболявания на състава на нашата храна. Именно от това, което слагаме на масата си, можем значително да повлияем на състоянието на сърдечно-съдовата система, ако включим в диетата необходимите биологично активни вещества и съединения.
Омега-3 мастни киселини. Някои от най-здравословните храни за сърцето са храни с високо съдържание на полиненаситени мастни киселини. Препоръчват се при исхемична болест на сърцето (с ангина пекторис), при сърдечна аритмия, атеросклероза, високо кръвно налягане. Най-важните от полиненаситените киселини са есенциалните мастни киселини: линолова и алфа-линоленова. Те не се синтезират в организма и трябва да се набавят с храната. Полиненаситените мастни киселини се съдържат в големи количества в растителните масла (царевично, памучно, слънчогледово, сусамово и др.), както и в соевите зърна, тофуто, рибата и морските дарове.
Целулоза (диетични фибри). Фибрите имат благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система и значително намаляват нивото на холестерола (включително с ниска плътност) в кръвта. В допълнение, диетичните фибри помагат за понижаване на кръвното налягане, намаляване на инсулиновата чувствителност и наднорменото телесно тегло и намаляване на процеса на тромбоза. Диетичните фибри се съдържат в пълнозърнести храни, пшенични трици, цитрусови плодове, ябълки и зелени листни зеленчуци.
Флавоноиди. Флавоноидите и техните полимери, които се съдържат в плодовете, зеленчуците, горските плодове, виното и им придават ярък, богат цвят, променят хода на метаболитните процеси и имат положителен ефект върху сърдечно-съдовата система. Проучванията показват, че високият прием на флавоноиди намалява сърдечно-съдовата смъртност с 68%. Основният източник на този полезен хранителен компонент са ябълки, лук, броколи, червено вино, грозде, боровинки и други горски плодове. За профилактика на сърдечно-съдови заболявания се препоръчва да се ядат най-малко 400 mg зеленчуци, плодове и зеленчуци на ден.
Калий. Калият подобрява дейността на сърдечния мускул, насърчава отстраняването на излишната течност. Най-много калий има в картофи, тиква, зеле, кайсии, сини сливи, сушени кайсии, смокини, шипки, черно и червено френско грозде, магданоз.
Магнезий. Този елемент има успокояващо, съдоразширяващо и диуретично действие и поддържа тонуса на стените на кръвоносните съдове. Богати на магнезий са зърнените култури – овесени ядки, просо, ечемик, елда – както и орехите, грахът, цвеклото, морковите, марулята, пшеничните трици, соевото брашно, сладките бадеми, бананите. Американски учени са стигнали до извода, че тези, които получават най-малко половин грам магнезий дневно - толкова се съдържа в един банан - рискът от инфаркт е намален до минимум.
Ликопен. Сред всички антиоксиданти този компонент е един от най-важните за сърцето. Като мощен антиоксидант, ликопенът предотвратява окисляването на "лошия" холестерол, причинено от свободните радикали, предотвратява развитието на атеросклероза и предпазва от инфаркт. Ликопенът се съдържа в шипките, дините, розовите грейпфрути и червените чушки. Но най-много ликопен в кожата на червените домати.
Сърцето и кафето
Една чаша кафе сутрин и още една на обяд е правилната доза кафе, твърдят диетолозите. Пиейки повече от четири чаши силно кафе на ден, Вие вече рискувате собственото си сърце.
Кофеинът не само ободрява - той действа като стимулант, повишава кръвното налягане, увеличава броя на сърдечните удари, създавайки допълнително натоварване за сърцето. Ето защо много учени твърдят, че злоупотребата с кафе може значително да увеличи риска от сърдечни заболявания. Така че, ако пиете повече от 4-6 чаши кафе на ден, тогава рискът от сърдечно-съдови заболявания се увеличава със 71%.