14 от най-полезните свойства на боровинките
Боровинките са удивително съчетание на вкусното и полезното, което в нашия живот, съгласете се, се случва не толкова често, колкото ни се иска. В каквото и да е състояние, дали свежи или сушени, боровинките съдържат огромно количество витамини и множество микроелементи, така необходими на човека в съвременното темпо на живота. Боровинките от древни времена са известни като "подмладяващи". Полезните им свойства се признавали както от учените, така и от народната медицина. Важното е да бъдат събирани от екологично чисти райони. И така – ползата и вредата от боровинките…
Боровинки – полезен състав
- Главният плюс на този плод са антиоксидантите. Те на клетъчно ниво влияят върху недоброкачествените образувания и не им дават причини да се образуват, а именно – боровинките са добра профилактика срещу рака. Боровинковите антиоксиданти се наричат антоцианини. Те са ефективни за профилактика на ракови заболявания. Освен в боровинките, тези антиоксиданти присъстват и в други плодове: ябълки, червено грозде, червено зеле, но по количество никой не може да бие "подмладяващия" плод.
- В боровинките има много елементи: въглехидрати, калий, магнезий и фосфор. Не бива да забравяме и за органичните киселини, желязото, медта и другите минерални вещества. Пантотеновата киселина, която подобрява обмена на веществата, също се съдържа в тези дребни плодове, както и всевъзможни витамини: A, C, B1, B6, PP.
- Също притежава и пектини, които пречистват червата ни от шлаки и соли на тежките метали.
- Боровинките са отличен антисептик и антибиотик от природата. Могат да се използват при лечение на кашлица и болно гърло. Те помагат в тази сфера благодарение на полезните си качества. Използва се както самият плод, така и отвари от листата на растението. Помагат и при стомашно-чревни заболявания, като може да се използва и сокът, и отварите както от свежите, така и от сушените плодове. Интересното е, че за запек помагат свежите плодове, а за диарията – сушените.
- Цялата работа е там, че в боровинките има вещества, които оказват върху стомаха дезинфекциращо действие. При това микрофлората на червата се подобрява, а гниещите процеси в червата се предотвратяват.
- Тези горски плодове оказват противовъзпалително действие и могат да се използват при заболявания като ревматизъм, проблеми с жлъчния мехур или черния дроб.
- Полезните ефекти на боровинките могат да се проявят и при болести на пикочно-половите пътища. В древността знахарите съветвали да се ядат боровинки за регулиране на менструалния цикъл. Днес препаратите на основата на боровинки се борят с болестите на пикочния мехур и бъбреците.
- При усложнения, предизвикани от захарен диабет, боровинката ще Ви помогне да намалите захарта в кръвта си и да стабилизирате работата на органите и жлезите си.
- Както и много други горски плодове, този плод също може да се използва с козметични цели, тъй като овлажнява кожата и оказва противовъзпалителен ефект.
- Полезни са боровинките и заради способността им да извеждат шлаките, които са пряко свързани с процеса на състаряването и разрушаването на целия организъм.
- Могат да се използват не само при болести, но и за профилактика. Употребата им води до повишаване на имунитета, до предотвратяването на развитието на болести на сърцето и до подобряване дейността на всички органи.
- Целият този комплекс от полезни свойства на боровинките би бил непълен, ако не споменем и за диетичната им ценност. Само няколко десетици калории, а вече сте се обогатили с огромен брой витамини и микроелементи, като имайте предвид, че плодовете се усвояват много по-бързо от таблетките.
- При понижаване на теглото Ви, обърнете внимание на тези плодове. Тук има всичко, което е нужно на организма Ви: въглехидрати, белтъчини, влакна, и съответно – малко калории.
- Панкреасът е важен орган, който възпрепятства развитието на диабет. Учените са открили, че боровинките са отлично средство за лекуването на тази болест. И не само плодовете, но и листата.
Листата на боровинките – полезни свойства
В боровинковите листа присъстват много дъбилни вещества, тритерпенови киселини, флавоноиди, съдържат витамин C, етерично масло, гликозид арбутин, каротиноиди. Най-доброто време за събиране на листата е когато цъфтят боровинките. Те трябва внимателно да се режат с ножица и да се сушат в добре проветрявано помещение, след което да се опаковат в чували или пликове.
Листата на това растение имат практически същите полезни качества, като плодовете му. Те тонизират, оздравяват и оказват антисептично и противовъзпалително действие. Предците ни не са се колебаели да използват листата като заварка за чай. Но все пак най-често се използват при увреждане и заболяване на кожата: за лекуване на рани, изгаряния, екземи и други дерматологични патологии. За това ще Ви е необходима отвара от листата: 2 лъжици листа се режат на ситно и се варят, докато закипят. След половин час може да се изцедят и да се използват.
Боровинки – противопоказания
При оксалатурия – отделяне на соли на оксалова киселина с урината. Противопоказно е да се употребява както плода, така и самия сок на боровинката. Хората с алергии към тези плодове също трябва да избягват контакт с тях.
Как да берем боровинки?
Плодовете узряват обикновено в края на юни или началото на юли. Най-доброто време за бране е сутрин или вечер. За масово бране са направени така наречените комбайни, кофи с формата на гребла, но те често увреждат храстите, които растат много дълго. За да запазим тези нежни плодове, трябва да ги сложим веднага в кошница и да не ги пресипваме в други съдове, тъй като външната им страна е много нежна и лесно може да се увреди. Затова е най-добре да се берат на ръка.
Как да разпознаем дали боровинките са готови?
Всички плодове трябва да имат еднороден цвят и да са големи. Ако при детайлно разглеждане видите синкава патина, бъдете сигурни, че този плод е откъснат скоро и не е преместван в друг съд. И за още по-голяма сигурност – трябва да е с еднороден тъмен цвят, сух, с гладка повърхност.
Как да съхраняваме боровинките?
Боровинките се съхраняват лесно, ако ги разбъркаме и ги оваляме в захар в съотношение 1:1, а после ги поставим в стерилизирани бурканчета. Целесъобразно е да съхраняваме боровинките във фризера. Но помнете, че не трябва да миете плодовете. Трябва само да им махнете листата, мъха и малките клонки. Можете и да ги сушите. Трябва да ги оставите на сянка на свеж въздух, а след това да ги сушите при температура 50-70 ºС.
Как да приготвяме боровинки, така че да запазим максимално полезността им?
Всички гореизброени ползи на боровинките се запазват само в свежа форма. На второ място по запазването на полезните им качества е пресният сок, а на трето – свежите боровинки, оваляни в захар. Ако сте си направили компот като едно време или сте си направили сладко, знайте че сте убили полезните свойства на плодовете.