Съдържание на Боровинките и техните ползи за нашето здраве
14 от най-полезните свойства на боровинките
Боровинките са удивително съчетание на вкусното и полезното, което в нашия живот, съгласете се, се случва не толкова често, колкото ни се иска. В каквото и да е състояние, дали свежи или сушени, боровинките съдържат огромно количество витамини и множество микроелементи, така необходими на човека в съвременното темпо на живота. Боровинките от древни времена са известни като „подмладяващи”. Полезните им свойства се признавали както от учените, така и от народната медицина. Важното е да бъдат събирани от екологично чисти райони. И така – ползата и вредата от боровинките…
Боровинки – полезен състав
- Главният плюс на този плод са антиоксидантите. Те на клетъчно ниво влияят върху недоброкачествените образувания и не им дават причини да се образуват, а именно – боровинките са добра профилактика срещу рака. Боровинковите антиоксиданти се наричат антоцианини. Те са ефективни за профилактика на ракови заболявания. Освен в боровинките, тези антиоксиданти присъстват и в други плодове: ябълки, червено грозде, червено зеле, но по количество никой не може да бие „подмладяващия” плод.
- В боровинките има много елементи: въглехидрати, калий, магнезий и фосфор. Не бива да забравяме и за органичните киселини, желязото, медта и другите минерални вещества. Пантотеновата киселина, която подобрява обмена на веществата, също се съдържа в тези дребни плодове, както и всевъзможни витамини: A, C, B1, B6, PP.
- Също притежава и пектини, които пречистват червата ни от шлаки и соли на тежките метали.
- Боровинките са отличен антисептик и антибиотик от природата. Могат да се използват при лечение на кашлица и болно гърло. Те помагат в тази сфера благодарение на полезните си качества. Използва се както самият плод, така и отвари от листата на растението. Помагат и при стомашно-чревни заболявания, като може да се използва и сокът, и отварите както от свежите, така и от сушените плодове. Интересното е, че за запек помагат свежите плодове, а за диарията – сушените.
- Цялата работа е там, че в боровинките има вещества, които оказват върху стомаха дезинфекциращо действие. При това микрофлората на червата се подобрява, а гниещите процеси в червата се предотвратяват.

- Тези горски плодове оказват противовъзпалително действие и могат да се използват при заболявания като ревматизъм, проблеми с жлъчния мехур или черния дроб.
- Полезните ефекти на боровинките могат да се проявят и при болести на пикочно-половите пътища. В древността знахарите съветвали да се ядат боровинки за регулиране на менструалния цикъл. Днес препаратите на основата на боровинки се борят с болестите на пикочния мехур и бъбреците.
- При усложнения, предизвикани от захарен диабет, боровинката ще Ви помогне да намалите захарта в кръвта си и да стабилизирате работата на органите и жлезите си.
- Както и много други горски плодове, този плод също може да се използва с козметични цели, тъй като овлажнява кожата и оказва противовъзпалителен ефект.
- Полезни са боровинките и заради способността им да извеждат шлаките, които са пряко свързани с процеса на състаряването и разрушаването на целия организъм.
- Могат да се използват не само при болести, но и за профилактика. Употребата им води до повишаване на имунитета, до предотвратяването на развитието на болести на сърцето и до подобряване дейността на всички органи.
- Целият този комплекс от полезни свойства на боровинките би бил непълен, ако не споменем и за диетичната им ценност. Само няколко десетици калории, а вече сте се обогатили с огромен брой витамини и микроелементи, като имайте предвид, че плодовете се усвояват много по-бързо от таблетките.
- При понижаване на теглото Ви, обърнете внимание на тези плодове. Тук има всичко, което е нужно на организма Ви: въглехидрати, белтъчини, влакна, и съответно – малко калории.
- Панкреасът е важен орган, който възпрепятства развитието на диабет. Учените са открили, че боровинките са отлично средство за лекуването на тази болест. И не само плодовете, но и листата.
Листата на боровинките – полезни свойства
В боровинковите листа присъстват много дъбилни вещества, тритерпенови киселини, флавоноиди, съдържат витамин C, етерично масло, гликозид арбутин, каротиноиди. Най-доброто време за събиране на листата е когато цъфтят боровинките. Те трябва внимателно да се режат с ножица и да се сушат в добре проветрявано помещение, след което да се опаковат в чували или пликове.
Листата на това растение имат практически същите полезни качества, като плодовете му. Те тонизират, оздравяват и оказват антисептично и противовъзпалително действие. Предците ни не са се колебаели да използват листата като заварка за чай. Но все пак най-често се използват при увреждане и заболяване на кожата: за лекуване на рани, изгаряния, екземи и други дерматологични патологии. За това ще Ви е необходима отвара от листата: 2 лъжици листа се режат на ситно и се варят, докато закипят. След половин час може да се изцедят и да се използват.
Боровинки – противопоказания
При оксалатурия – отделяне на соли на оксалова киселина с урината. Противопоказно е да се употребява както плода, така и самия сок на боровинката. Хората с алергии към тези плодове също трябва да избягват контакт с тях.
Как да берем боровинки?

Плодовете узряват обикновено в края на юни или началото на юли. Най-доброто време за бране е сутрин или вечер. За масово бране са направени така наречените комбайни, кофи с формата на гребла, но те често увреждат храстите, които растат много дълго. За да запазим тези нежни плодове, трябва да ги сложим веднага в кошница и да не ги пресипваме в други съдове, тъй като външната им страна е много нежна и лесно може да се увреди. Затова е най-добре да се берат на ръка.
Как да разпознаем дали боровинките са готови?
Всички плодове трябва да имат еднороден цвят и да са големи. Ако при детайлно разглеждане видите синкава патина, бъдете сигурни, че този плод е откъснат скоро и не е преместван в друг съд. И за още по-голяма сигурност – трябва да е с еднороден тъмен цвят, сух, с гладка повърхност.
Как да съхраняваме боровинките?
Боровинките се съхраняват лесно, ако ги разбъркаме и ги оваляме в захар в съотношение 1:1, а после ги поставим в стерилизирани бурканчета. Целесъобразно е да съхраняваме боровинките във фризера. Но помнете, че не трябва да миете плодовете. Трябва само да им махнете листата, мъха и малките клонки. Можете и да ги сушите. Трябва да ги оставите на сянка на свеж въздух, а след това да ги сушите при температура 50-70 ºС.
Как да приготвяме боровинки, така че да запазим максимално полезността им?
Всички гореизброени ползи на боровинките се запазват само в свежа форма. На второ място по запазването на полезните им качества е пресният сок, а на трето – свежите боровинки, оваляни в захар. Ако сте си направили компот като едно време или сте си направили сладко, знайте че сте убили полезните свойства на плодовете.
Коментари (0)
Напишете коментар
Въведете кода за сигурност от картинката: