Подобреното функциониране на сърцето зависи до голяма степен от качеството на кръвта и притока на кръв. Това може да се постигне чрез прием на качествена храна, здравословен режим на тренировки и начин на живот, който е едновременно здравословен и балансиран.
В допълнение към всичко това обаче естествените добавки поддържат тялото и му помагат да си осигури нужното количество допълнителна енергия. Тези добавки се съдържат в няколко билки, които подобряват здравето на сърцето. Те са се наложили като лековити в продължение на векове наред. Ето кои са най-ефективните билки за здраво сърце:
Риган
Известен със своята способност да предотвратява и лекува няколко заболявания, риганът контролира холестерола и съдържа антиоксиданти като витамин C. (Ако искате да съхранявате пресен риган, откъснете връхчетата и поставете стъблата в изправено положение в малко вода като цветя).
Антиоксидантите се борят срещу свободните радикали (които са основно заредени молекули, причиняващи нежелани химични реакции) и по този начин помагат за предотвратяването на сърдечно-съдови заболявания и други здравни проблеми. Риганът помага пр борбата с възпаленията, предизвикани от свободните радикали, и защитава сърцето от "лошия" холестерол.
Зелен чай
Зеленият чай става все по-известен с ползите си за сърцето. Клетките, които изграждат кръвоносните съдове в и около сърцето, са деликатни и приемът на зелен чай бързо подобрява тяхното здраве, състояние и функции. Според проучване зеленият чай подобрява дейността на кръвоносните съдове в рамките на 30 минути след консумация! Зеленият чай има висока концентрация на антиоксидант /флавоноид, наречен епигалокатехин галат/.
Чесън
Има причина повечето народи по света да включват чесънa в много ястия: египтяните например се славят с това, че са открили над 195 медицински приложения на чесъна! Китайците също го ценят до такава степен, че един от ежедневните им чайове е с чесън. Освен това няколко проучвания доказват, че една скилидка чесън на ден (което приблизително се равнява на 500-1000 мг. в прахообразна форма) е полезна за здравословните нива на холестерола. Подобни изследвания доказват и че чесънът нормализира кръвното налягане.
Редовната консумация на тази билка лекува атеросклерозата, тъй като омекотява артериите чрез разрушаването на холестерола и мазнините, които се отлагат по вътрешните стени и подобрява тяхната гъвкавост.
Глог
Научните изследвания предоставят доказателства за положителната връзка между глога и дилатацията на кръвоносните съдове, което понижава кръвното налягане. По този начин се подобряват функциите на сърцето, осигурява се по-добро кръвообращение и приток на кислород до към всички части на тялото. Компонентът на глога, отговорен за тези ползи, е пигментът в плодовете, цветовете и листата, който има силни антиоксидантни свойства.
Глогът спомага за равномерното разпределение и ефективното използване на запасите на витамин С, защитата и подобряването на функционирането на по-малките капиляри и кръвоносни съдове.
Лавандула
Лавандуловото масло е известно със своите антисептични, антибактериални и седативни свойства. Балансиращите му ефекти спомагат за укрепването на сърдечните мускули. Седативните свойства пък помагат за намаляването на сърцебиенето.
Арония
Плодчетата са богати на витамини А, С и К и помагат на хората с метаболитен синдром. Те са богат източник на антиоксиданти и значително намаляват кръвното налягане.
Женшен
Женшенът е основно средство за подобряване на имунната система. Той намалява кръвно налягане и риска от сърдечно-съдови заболявания.
Гинко билоба
Гинко билобата е по-известна със свойството си да подобрява паметта, но същевременно помага и за здравето на сърцето. Билката действа и за предотвратяването и намаляването на втвърдяването на тромбоцитите. Подобрената циркулация на кръвта към всички основни органи от своя страна намалява риска от инсулт.
Най-лесният и най-ефективен начин да се консумират тези билки е под формата на чай – просто ги сварете във вода, добавете малко лимон или канела и мед за допълнителен вкус.
Разбира се, препоръчително е билките да се употребяват след консултация с лекар, особено ако приемате лекарства или сте предразположени към алергични реакции.