Акай бери е полезен за здравето.Все повече и повече хора се уверяват в ползите за здравето на суперхраните, сред които попада и акай бери. Една суперхрана може да се определи като храна, която предлага отлична хранителна стойност за количеството калории, които съдържа. Акай бери се счита за една от най-добрите суперхрани най-вече поради своите невероятни ползи за здравето.

За съжаление, това води и до тенденцията много производители и дистрибутори да правят скандални и често неверни твърдения относно чудесата на този плод. Всеки път, когато даден продукт добива популярност, започват да се появяват и неверни твърдения. Затова нека научим нещо повече за акай бери.

Акай бери е плод с тъмно лилав цвят, който по форма е подобен на гроздето. Тези плодове растат на огромни чепки близо до върховете на палми в тропическите гори на Амазония. Всяко плодче акай бери съдържа само 10% плод и голяма семка, от която все още не са известни ползи. Брането на този плод е трудно, тъй като дървото няма клони и всяка чепка трябва да се отсече и свали на ръка, за да може да се запази плодът.

Акай берито еволюира от дебрите на тропическите гори до градовете на Бразилия, където се смесва в здравословни шейкове. Спортистите твърдят, че плодът стимулира нивото им на енергия.

С какво е полезен акай бери?

Вкусът на плода често се описва като на червено вино с плодов привкус и шоколадови нотки. Той се разваля бързо и поради тази причина трябва да се консумира в рамките на 24 часа. Акай бери плодовете са пълни с антиоксиданти, минерали, витамини, фибри и аминокиселини, което ги прави почти перфектни енергизиращи плодове.

Популярността на акай се дължи предимно на високата концентрация на тези антиоксиданти. Накратко, антиоксидантите са молекули, които пречат на окисляването на други молекули. Окисляването произвежда свободни радикали, които могат да увредят клетките и жлезите в организма и да ни направи по-податливи на заболявания и стареене. Тъй като човешкото тяло е постоянно изложено на различни токсини и се произвеждат трилиони свободни радикали, е важно да се предприемат стъпки за намаляване на ефекта от свободните радикали в организма. Една диета, богата на антиоксиданти, е първата стъпка към въвеждането на акай бери в режима и възможен начин за предотвратяване на вредата от свободните радикали.Вкусът на плода често се описва като на червено вино с плодов привкус и шоколадови нотки.

Акай бери е една от храните с най-висок капацитет на абсорбация на свободни радикали. Той има два пъти повече антиоксиданти от боровинките и близо десет пъти повече от гроздето.

Антоцианините антиоксиданти, съдържащи се в плода, са отлични за здравето на сърцето. Сърдечните заболявания се превръщат все повече в световен проблем и намирането на натурални начини за поддържане на сърдечно-съдовата система е една отлична възможност. Освен това антоцианините действат за предотвратяване на окисляването на холестерола. Когато циркулиращият холестерол, без значение дали имате високи или ниски нива, се окислява, той се придържа към стените на артериите и причинява тяхното стесняване. Така се натрупва плака и в крайна сметка води до високо кръвно налягане, което, разбира се, е опасно.

Фибрите в акай бери подпомагат храносмилането. Те могат да предотвратят или облекчат запек и благоприятстват за поддържането на здрава сърдечно-съдовата система.

Акай бери притежава и естествено високо съдържание на незаменими мастни киселини, чийто профил е подобен на зехтина. Връзката между незаменимите мастни киселини и здравето на сърцето и нервната система е напълно документирана. Тази суперхрана съдържа и аминокиселини, които съдействат за подобряване на мускулната дейност, производството на енергия, издръжливостта и силата. Акай берито съдържа и много витамин С като боровинките и също е източник на витамини А, В1, В2, В3 и E. В него има и много калций, магнезий, цинк и мед. С такъв невероятен хранителен профил не е трудно да се разбере защо този плод е толкова полезен за Вашето здраве и може да помогне да забавите процеса на стареене.

Истерията около акай бери

Няма никакво съмнение, че плодът има многобройни ползи за здравето. За съжаление, когато даден продукт стане прекалено популярен, това може да доведе до появата на подвеждаща информация. На първо място, консумацията на акай бери е насочена към е загубата на тегло. Има много сайтове, които твърдят, че приемането на плода в течна форма или капсула ще помогне да отслабнете.

На първо място, консумацията на акай бери е насочена към е загубата на тегло. Истината е, че акай берито допринася за цялостното здраве на тялото и не трябва да се разчита на него единствено за отслабване. Не трябва да пренебрегвате и здравословния начин на живот, включващ най-различни зеленчуци, качествени протеини и плодове, съчетани с физически упражнения. Да, антиоксидантите помагат за неутрализирането на вторичните продукти от изгарянето на мазнините и по този начин се гарантира, че тялото изгаря мазнини. Съдържанието на фибри в акай берито помага за прочистване на дебелото черво, а това е една от стъпките към отслабване, тъй като много от нас имат мудно храносмилане.

Въпреки това суперхраната има и един недостатък. Тя е скъпа, тъй като плодовете трябва да бъдат изсушени чрез замразяване в рамките на 24 часа, за да се запази техният хранителен профил непокътнат. Изсушаването чрез замразяване запазва качествата на плодовете.

Много от продуктите, съдържащи акай бери, използват една малка част от плода и допълват с други вещества или сокове. Има много производители, които твърдят, че акай бери помага за лечението на артрит, депресия и спомага да се подобри либидото. Много от учените обаче са скептични към тези твърдения.

За да обобщим, акай бери:

  • Помага за увеличаване на нивата на антиоксидантите, които неутрализират вредните свободни радикали.
  • Повишава нивата на енергия.
  • Укрепва имунната система.
  • Помага за подобряването на храносмилателната система.

Този плод обаче не е предназначен да замени конвенционалното медицинско лечение. При сериозни проблеми със здравето е най-добре да се обърнете към Вашия лекар.