Ако планирате обяд, вечеря или следобеден брънч с роднини и приятели този Великден, е добре да се подготвите добре. Така ще изненадате, впечатлите и разбира се, ще оставите доволни гостите си. Започваме от десерта, защото десертите са това, по което се формира финалното впечатление за цялостния обяд/вечеря. Както ще Ви потвърди всеки специалист, десертът може да впечатли гостите Ви, може и да ги разочарова. Затова се постарайте с приготвянето им.
Рецепти за великденски десерти
Ванилови тарталети с маслен ванилов крем
Тарталетите са сравнително лесен за приготвяне десерт (има и доста по-трудни), имат впечатляващ външен вид и се харесват на мнозина.
Необходими продукти:
- 1 ч. ч. брашно
- 1 и ¼ с.л. сода за хляб
- ¼ с .л. сол
- 3 с. л. растително масло
- 1 голямо яйце и 1 белтък от голямо яйце
- ¾ ч. ч. и 2 с. л. захар
- ½ ч. ч. обезмаслено прясно мляко
- Сладкарски спрей
- 6 с. л. безсолно масло, леко разтопено
- 2 ч. ч. пудра захар
- 1 и ½ с. л. ванилов ектракт
- Щипка сол
Начин на приготвяне:
Предварително загрейте фурната на 350 градуса. Ще са Ви необходими силиконови или хартиени формички за тарталети, чиито стени предварително се покриват със сладкарския спрей.
За да приготвите тестото, смесете брашното, содата за хляб и солта, разбъркайте в голяма купа. След това добавете растителното масло, яйцето и белтъка и разбъркайте с миксер на средна скорост до пълна хомогенност. Добавете захарта и отново разбърайте с миксера. След това добавете и прясното мляко, разбъркайте отново и накрая добавете ваниловия екстракт.
Така приготвеното тесто разсипете във формичките – ще Ви стигне за около 12 тарталети. Печете за 20-22 минути на 350 градуса. При изваждане средата на тарталетата трябва да спада при лек натиск.
Оставете тарталетите да изстинат напълно, а в същото време пригответе крема. Сложете маслото в голяма купа и разбийте с миксер, докато стане хомогенно и пухкаво. Добавете пудрата захар и разбъркайте отново с миксер на бавна скорост, след което идва ред на ваниловия екстракт и щипката сол. След тези добавки разбъркайте на висока скорост, докато кремът стане пухкав. Разпределете крема върху приготвените тарталети. По желание може да украсите с нарязани ягоди.
Ягодов кейк
Козунакът може и да е традиционен, но в последните години е доста критикуван, тъй като е много калоричен и в голяма степен не особено здравословен. Затова и може да бъдете различни и да приготвите лек и сезонен ягодов кейк.
Необходими продукти за кейка:
- 1 и ¼ ч. ч. нарязани и изчистени ягоди
- 2 и ¼ ч. ч. брашно
- 2 и ¼ с. л. сода за хляб
- 1 щипка сол
- 1 и ½ ч. ч. захар
- ½ ч. ч. масло, разтопено
- 2 големи яйца
- 2 белтъка от големи яйца
- 1 ч. ч. обезмаслено прясно мляко
- ¼ с. л. оцветил за сладкиши в червен цвят (по желание)
- сладкарски спрей
Необходими продукти за крема: 1/3 ч. ч. обезмаслено и безсолно крема сирене; 1/3 ч. ч. масло, разтопено; 2 с. л. ликьор, най-добре би се съчетал, ако бъде с плодов вкус; 3 ч. ч. пудра захар; 12 цели ягоди за украса.
Начин на приготвяне:
Загрейте предварително фурната на 350 градуса.
Приготвянето на кейка започнете с пасирането на нарязани ягоди в блендер. В купа смесете брашното, содата за хляб и солта, като ги разбъркате с тел. В друга купа смесете захарта и маслото, разбъркайте с миксер на средна скорост. След това добавете белтъците и яйцата и разбърквайте след всяко добавено яйце/белтък. Постепенно смесете купата с брашното и тази с яйцата с внимателно разбъркване. На края на приготвянето добавете пасираните ягоди и оцветителя. Печете за 30 минути в предварително покрита със сладкарски спрей тавичка. Охладете напълно блата след изпичането му.
Кремът ще приготвите много лесно като смесите в голяма купа крема сиренето, ликьора и маслото и разбъркате с миксер на средна скорост. Добавете накрая пудрата захар и отново разбъркайте. Разпределете крема върху целия блат, както и по неговите странични части. Украсете с ягоди точно преди сервирането на кейка.