Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Ползите от сезонното хранене

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Здравословно хранене, Плодове и зеленчуци, Храни и напитки | Все още няма коментари. | 3436 прегледа на този пост

Съдържание на Ползите от сезонното хранене


Сезонните плодове и зеленчуци са дар за организма.

Пролетта е време за нов старт, не само житейски, но и физически. За промяната в мисленето и храненето няма сезон, но все пак покачването на температурите е доста мотивиращо за доста хора. В този така богат на полезни храни сезон е добре да се възползваме от тях за очистване на тялото от токсини, справяне с инфекции и вируси и цялостно укрепване на здравето.

Добре е да се запознаем с така нареченото сезонно хранене, което ни връща назад във времето, когато отрупаните с всякаква стока регали в магазините не са съществували и хората се хранели само с това, което произвеждат именно в този сезон. А както знаем, всеки плод, зеленчук или билка расте в определено време от годината и дава плодовете си в друго. Но всеки сезон е достатъчно богат на продукция, за да можем да задоволим енергийните нужди на организма си. Не само вкусът на сезонната храна е по-добър (тъй като тя съдържа по-малко консерванти и химически вещества), но и консумацията й има редица здравословни ползи.

Какви са ползите от сезонното хранене?

По-добър вкус

Сезонната продукция е по-свежа, има по-добър вкус, по-сладка е и по-хрупкава. Когато плодовете, зеленчуците и билките са отглеждани във времето, в което трябва, а след това са събрани отново в правилното време, вкусът им е най-добър и са най-богати на хранителни вещества. Вече от опит сме установили, че портокалите са най-сладки и сочни през зимата, а ананасът е най-сладък и е по-хрупкав през лятото. Когато консумираме несезонни плодове/зеленчуци, често може да се случи да попаднем на безвкусни и твърди домати, увехнали зелени салати и ябълки.

Сезонните зеленчуци са по-полезни и съдържат по-малко химикали.

Спестяваме разходи

Не само от здравословна и хранителна гледна точка е добре да хапваме сезонните плодове и зеленчуци, но и заради това, че те са по-евтини. Примерът с доматите е отново адекватен – през зимата цената им скача, докато през лятото, когато традиционно се берат, е значително по-ниска. Защо е така? Заради повечето химикали, които се влагат, за да се отгледа растението през нетипичния му сезон (оттам е и по-лошият хранителен и вкусов състав) и повечето транспортни разходи.

По-свежи продукти

Някои от най-мощните антиоксиданти като витамин С, фолати и каротеноиди се унищожават при продължително съхранение на продуктите в складове и магазини. Затова е важно да купуваме свежи плодове и зеленчуци. Когато продуктите са произведени в близко населено място и в съответния им сезон, те се транспортират за по-кратко време и се изнасят на пазара, съответно имат по-високи фитонутриентни показатели.

По-малко химикали

В повечето страни съдържанието и използването на пестициди, хербициди, фунгициди и други химикали, стимулиращи растежа на растението, са точно определени. Но въпреки това използването на тези химикали е доста вредно за организма. Решението е да се възползваме максимално от сезонната и местната продукция, за чието отглеждане са използвани по-малко химикали.

При транспортирането на плодовете и зеленчуците те се пръскат с метил бромид, който ги запазва свежи на вид и ги предпазва от увреждане, но също е химикал, чието въздействие е добре да избягваме. Връщането към традициите от миналото, когато хората нямали възможност целогодишно да се възползват от всички плодове и зеленчуци, е отлично решение, за което се говори и в Палео диетата. Ако се върнем назад във времето, ще видим и решението за целогодишно и най-вече зимното разположение на плодове и зеленчуци, а именно съхранението им в буркани под различни форми. Днес ние можем да направим дори нещо повече – да съхраняваме пресни плодове и зеленчуци във фризер и да ги консумираме по-късно. Добро решение за избягване на пълните с големи количества захар конфитюри и сладка, които намираме на регалите, е да приготвяме домашни сладка с ниско съдържание на бяла захар.

Сезонните плодове ни дават енергия и антиоксиданти.Даваме максимума хранителни вещества на организма си

В зависимост от времето навън и климатичните обстоятелства организмът има различни енергийни нужди и нужди от различен тип храна. През зимата, когато трябва да сме устойчиви на инфекции и вируси, най-подходящи като плодове са цитрусите, които ни дават високи количества лесно и бързо усвоим витамин С. Зимните зеленчуци, като зеле например, са изключително подходящи и предразполагащи за приготвянето на топли и сгряващи ястия и супи, които са характерни за студеното време.

От друга страна през лятото имаме по-завишени нужди от бета-каротин и други каротеноиди, които летните плодове като нектарини, праскови, кайсии, череши, вишни ни осигуряват. Те са сладки и ни дават повече енергия за горещите дни. Пролетта и ранното лято са също времето на повечето зелени салати, които да разхладят и освежат организма ни.

Ползите от сезонното хранене Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™