Кой не обича домашно приготвените и изпечени сладкиши? Те са по-вкусни, вложили сме повече в тях и създават уютна атмосфера. Затова, особено през почивните дни, нямате оправдание да не запретнете ръкави и да приготвите вкусни и ухаещи домашни сладкиши. Макар приготвянето на сладкиши да се асоциира с трудности, то не е невъзможно и дори може да Ви донесе удоволствие. По-долу може да прочетете и няколко идеи за тях.
Рецепти за домашно приготвени сладкиши:
Шоколадов сладкиш
Необходими продукти: 2 ч. ч. брашно; 1ч. л. сол; 2 ч. л. сода за хляб; ¾ ч. ч. какао; 2 ч. ч. захар; 1 ч. ч. олио или друга мазнина (може и кокосово масло – сладкишът ще стане по-ароматен и екзотичен); 1 ч. ч. кафе; 1 ч. ч. прясно мляко; 2 големи яйца; 1 ч. л. ванилов екстракт;
За заливката са необходими: 1 ч. ч. прясно мляко; 5 ч. л. брашно; ½ ч. ч. масло; 1 ч. ч. захар; 1 ч. л. ванилов екстракт.
Начин на приготвяне
- Загрейте фурната предварително на 325º. Смесете в купа всички твърди съставки за сладкиша и разбъркайте. След това добавете постепенно мазнината, кафето, млякото и разбъркайте внимателно. Добавете яйцата и ваниловия екстракт и разбийте за около 2 минути, за да се смесят съставките добре.
- Получената смес разпределете в 2 предварително намазнени тавички за печене на сладкиши с диаметър около 18-20 см.
- Запечете сладкиша за 25-30 минути и охладете за 10 минути. Охлаждането направете на горещи купички.
- През това време пригответе студената заливка.
- Смесете в тиган внимателно млякото и брашното и бъркайте до хомогенно смесване.
- Покрийте тигана и поставете сместа в хладилник до охлаждане.
- В купа разбъркайте маслото (което е добре предварително да намачкате), ваниловия екстракт и захарта. Бъркайте до кремообразна смес и след това добавете изстудената смес с млякото.
- Изсипете равномерно заливката върху приготвения първи сладкиш, поставете втория и сервирайте отново смес за заливка. По този начин ще получите не само много вкусен, но и красив сладкиш, който ще зарадва гостите и семейството Ви.
Шоколадово брауни с пекани
Необходими продукти: 2/3 ч. ч. масло на кубчета; ¾ ч. ч. какао; ¼ ч. ч. олио; 2 ч. ч. захар; 4 яйца; 2 ч. л. ванилов екстракт; 1 и ½ ч. ч. брашно; 1 ч. л. сода за хляб; 1 ч. л. сол; 2/3 шоколад по избор; 1 ч. ч. натрошени пекани; пудра захар за поръсване.
Начин на приготвяне:
Всъщност за да приготвите елегантен и ефектен десерт, въобще не Ви е нужно много време, както обикновено се възприема. Затова изберете тази рецепта, за да впечатлите и най-претенциозните.
- Загрейте на ниска степен голям тиган. Разтопете маслото в него. Добавете какаото и олиото и разбъркайте до хомогенна смес. Изсипете сместа в голяма купа и добавете захарта. След това добавяйте яйцата като ги добавяте едно по едно, а след всяка добавка разбърквайте добре. След това добавете и ванилията; брашното; содата за хляб и солта. В края на процеса добавете ядките и шоколада (който може да настържете).
- Изсипете сместа в правоъгълна тавичка за печене с размери около 30 на 20 см. Печете за 25-30 минути в загрята на 350º фурна, преди изваждане на сладкиша изпробвайте го в центъра с клечка за зъби, като тя трябва да е чиста, когато я извадите. След като извадите и изстудите сладкиша, го разрежете на правоъгълничета и всяко от тях поръсете с натрошените пекани и с пудра захар.
Бърз кокосов сладкиш
Не на всички са любими тежките шоколадови десерти, а този десерт е подходящ точно за такива хора, макар че съдържа малко шоколад. Освен това той е много лесен за приготвяне и е много полезен, тъй като съдържа редица полезни съставки.
Необходими продукти: 200 гр. кокосови стърготини; 400 гр. кондензирано мляко; ½ ч. ч. натрошени бадеми; 2 ч. ч. брашно; 1ч. л. сол; 2 ч. л. сода за хляб; 2 ч. ч. захар; 1 ч. ч. олио или друга мазнина; 2 големи яйца; 1 ч. л. ванилов екстракт; 1 ч. ч. течен шоколад.
Начин на приготвяне:
- В купа смесете брашното, содата, захарта и солта и разбъркайте. След това добавете млякото, олиото, яйцата и ванилията. След това добавете и кокосовите стърготини, както и бадемите (може да оставите малко количество за украса при сервирането).
- Запечете по желание в една или в две тавички за печене (с две ще постигнете ефекта на торта при сервиране) на 350º за около 20-25 минути.
- Намажете получения сладкиш по желание с бял или млечен течен шоколад и сервирайте.
Чийзкейк с ягоди и шампанско
Това е луксозен десерт, който ще впечатли и остави спомени.
Необходими продукти: 1 ч. ч. шампанско; 2 ч. ч. натрошени шоколадови бисквити; 2 ч. ч. захар; ½ масло; 1 ч. ч. нарязани красиво ягоди; 3 пакетчета крема сирене; ½ ч. ч. кондензирано мляко; 2 големи яйца и 2 жълтъка;
Необходими продукти за топинга: 20 пресни ягоди; 1/3 ч. ч. настърган млечен шоколад.
Начин на приготвяне:
- Като за начало пригответе шампанското, като го загреете в малък тиган и сместа трябва да се намали до ¼ за около 8 минути. Оставете на страна, за да изстине.
- В малка тавичка смесете натрошените бисквити, ½ ч. ч. захар и масло, разбъркайте и притиснете към дъното на тавичката с помощта на плоска чаша. Подредете нарязаните ягоди върху блата.
- В по-голяма купа разбийте до хомогенна смес крема сиренето и захарта. След това добавете кондензираното мляко и редуцираното шампанско. Добавете яйцата и жълтъците и разбъркайте на бавна скорост на миксера до хомогенност и в края на приготвянето добавете ягодите. Поставете сместа в тавичка, като предварително поставите хартия за печене.
- Запечете сместа в загрята на 325º за 55-60 минути или докато средата е готова (като я изпробвате с клечка за зъби). Оставете блата в хладилник за през нощта.
- На сутринта поставете запечения блат върху този с бисквитите и украсете с още пресни ягоди. В микровълнова печка разтопете шоколада и залейте чийзкейка с него. Поднесете този апетитен десерт.