Хималайските солни кристали имат значително повече ползи в сравнение с традиционната йодирана сол. Употребата на хималайска сол датира от хилядолетия в Източния начин на живот; тя е незамърсена и не съдържа токсините, които традиционната йодирана океанска сол съдържа и то в значителни количества. На Изток хималайската сол е позната като „бялото злато” и това далеч не е случайно, тъй като хималайската сол съдържа цели 84 натурални минерала и други химични елементи, които са изключително полезни за човешкото тяло. Хималайските солни кристали се образуват в последните 250 милиони години под натиска на постоянно тектонично налягане, което защитило солта от излагане на различни токсини и примеси.
Според Аюверда хималайските солни кристали имат уникална структура и съхраняват по този начин добра вибрационна енергия, която с консумацията им ние вкарваме в организма си. Освен това благодарение на тази структура, всички минерали в солта се намират в колоидна форма, което означава, че те се усвояват много лесно от организма ни.
Освен че трябва да познаваме ползите на хималайската сол, за да я консумираме ежедневно, добре е да се запознаем и с вредите на широко използваната бяла сол, за да бъдем още по-убедени, че трябва да я заменим.
Традиционната йодирана сол е химически обработена. Да, натриевите соли са необходими за организма, но не и химически обработени. Изненадващ и плашещ е фактът, че след химическото обработване на солта тя може да съдържа дори захар. При обработката солта се суши при много високи температури – около 650º.
Йодизираната сол не съдържа полезни вещества. За съжаление най-масово използваната йодирана сол в ресторанти, обработени и запечатани храни и дори домове е доста бедна на полезни вещества за организма. Йодираната сол съдържа 97,5% натриев хлорид – неестествена сол, която организмът дори разпознава като токсин. Именно това е причината, че натриевият хлорид води до възпаления на вътрешни тъкани, задържане на вода и високо кръвно налягане.
Кристалите на йодизираната сол са практически неестествени клетки. Причината е, че по време на химичното обработване солните кристали се отделят един от друг и са напълно несвързани с останалите кристалчета. По тази причина тялото ни се нуждае от огромни нива от енергия, за да обработи солта и да оптимизира водния баланс в организма.
Проучване показва, че за всеки 1 грам йодирана сол, която организмът Ви не може да обработи, той използва около 20 пъти повече вода от тази, която се съдържа в една клетка, за да неутрализира солта. Това е причината да сме толкова жадни, когато прекалим с консумацията на твърде солени и химически обработени храни. Твърде честите такива състояния водят до целулит, ревматизъм, артрит, образуване на камъни в бъбреците и жлъчката.
Затова и изборът на хималайска сол води до доста ползи за организма, както и за подобряване на общото състояние на здравето.
Така наречените солни лампи добиват все повече популярност и всъщност се използват от хилядолетия. Това е лесен, безвреден метод за прочистване на въздуха и организма. Какво е полезно да знаем за използването на хималайската сол като терапевтично средство?
Коментари (0)
Напишете коментар
Въведете кода за сигурност от картинката: