Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Как емоциите влияят на имунитета и здравето?

Търсене в блога
Горещо от Блога

Съдържание на Как емоциите влияят на имунитета и здравето?


Емоциите до голяма степен определят състоянието на нашето здраве и качеството на живот. Способността да влияете на емоционалния си фон е начин за поддържане на психичното здраве. Положителните емоции допринасят за доброто здраве, отрицателните емоции го влошават. Експертите казват: управлявайки психо-емоционалното си състояние, можете да поддържате имунитета и всички жизнени показатели на тялото.

Как емоциите влияят на тялото?

Емоционалното състояние на човек поради различни психосоматични механизми оказва огромно влияние върху състоянието на тялото му. Особено силно въздействие върху човешкото тяло оказват дълготрайните стресови ситуации, причинени например от проблеми на работното място или в семейството.

Хроничният стрес, безпокойството и обичайното претоварване на работното място водят до емоционално изтощение и отслабване на всички системи на тялото. Човек се чувства претоварен и уморен, поради което общият емоционален фон намалява и имунитетът пада, появяват се психосоматични заболявания. Следователно има пряка връзка между емоционалното състояние и здравето на човека.

Според Ханс Селие има два вида стрес – еустрес и дистрес.

 • Eustress е добро стресово натоварване, което Ви позволява да поддържате тялото в добра форма. Полезно е за човек.
 • Дистресът е прекомерен физически и емоционален стрес, който има отрицателни последици за тялото.

"Нашата задача е винаги да се опитваме да бъдем в зоната на евстрес ”, казва неврологът на ГКБ им. В.В. Виноградова Петър Соков.

Факт е, че човек, като сложна функционална система, е еволюционно добре защитен от интензивен, но краткотраен стрес. Краткосрочният интензивен стрес, както физически, така и психологически, поради отделянето на различни хормони в кръвта, не само има силен ефект върху тялото, но и стимулира функционирането на нервната, ендокринната, имунната, сърдечно-съдовата и други системи. И поради това може да има определена терапевтична стойност. Върху терапевтичния ефект на краткотрайния физически стрес, например, се изграждат различни методи за закаляване на тялото.

Но човек е слабо защитен от ефектите на, може би не много интензивен, но продължителен, хроничен стрес, особено психологически стрес. Натрупвайки се от ден на ден, различни стресови въздействия на работното място и в междуличностните отношения могат да подкопаят дори най-доброто здраве. Всъщност в съвременния свят, в допълнение към традиционните стресови фактори, най-силното претоварване на мозъка с голямо разнообразие от информация от интернет и социалните мрежи има все по-неблагоприятно въздействие върху тялото. Постоянното четене на негативна информация по телефона, престрелките в социалните мрежи и форумите могат да имат същия стресиращ ефект върху тялото, както например кавгите и скандалите в реалния свят. Освен това съвременният човек прекарва не по-малко време с различни джаджи в ръка, понякога дори и повече от общуване с реални хора.

Еволюционно, когато човек е изложен на стрес, през надбъбречните жлези се получава силно освобождаване на хормоните адреналин, норепинефрин и кортизол в кръвта. Всички тези хормони еволюционно подготвят човек за възможните негативни физически последици от битка или битка.

В стресова ситуация дишането и пулсът на всеки човек се ускоряват, кръвното налягане се повишава, кръвоносните съдове се стесняват, мускулите неволно се стягат - по този начин тялото се подготвя за битка, нараняване и възможна загуба на кръв. Но ако един древен човек може бързо да „облекчи“ стреса и хормоналния скок, като влезе в истинска битка с хищник или избяга от него, тогава съвременният цивилизован човек не може да направи това. Не може да влезе в битка с шеф, който му крещи за лош доклад или бързо да избяга от неприятен разговор. В резултат на това неизразени, потиснати емоции и "неизползвани" хормони по предназначение започват да се връщат като бумеранг, за да разрушат човешкото тяло.

Психосоматични разстройства при стрес

Ако човек изпитва продължителни или много силни негативни емоции, това води до намаляване на имунитета и нивото на психическа стабилност. Намалени метаболитни процеси в организма. Тревожният човек е по-уязвим към болести. Хората в състояние на остър стрес се заразяват по-лесно, отколкото в нормално състояние.

Практическият психолог Анна Тур изброява често срещаните признаци на стрес:

 • главоболие, изпотяване, умора, вегетативно-съдови симптоми;
 • тахикардия, болка в гърдите, хранителни разстройства, диария, запек, проблеми с щитовидната жлеза;
 • настинки и инфекциозни заболявания, възникващи във връзка с намаляване на имунитета;
 • чувство на тревожност, депресия, апатия;
 • сексуална дисфункция;
 • когнитивно увреждане: забравяне, ниска концентрация на внимание;
 • проблеми със съня.

В същото време, отбелязва експертът, острият стрес може да повиши способността на организма да се предпазва от инфекции. Хроничният, напротив, отслабва имунната защита. Хората, които са подложени на продължителен стрес, могат да влошат физическото и психическото си здраве или да получат нови заболявания, като например:

 • депресия, невроза, когнитивни и поведенчески разстройства;
 • хипертония, аритмия, инфаркт на миокарда (хората с вече съществуващи изброени заболявания са в специална рискова група, тъй като стресът, както показват проучванията, значително влошава курса им);
 • придобита имунна недостатъчност - повишена активност на хормоните на стреса, които се секретират от надбъбречната кора, инхибира работата на клетките на имунната система;
 • синдром на раздразнените черва, улцерозен колит, гастрит;
 • псориазис, акне, косопад;
 • метаболитен синдром - дългосрочният хормонален дисбаланс може да достигне такива размери, че теглото не може да бъде независимо контролирано дори с помощта на диети.

Случва се обратното: тежките заболявания на вътрешните органи оказват негативно влияние върху психиката и провокират стрес. Трябва да се отбележи, че устойчивостта на стрес до голяма степен зависи от индивидуалните характеристики на човек, неговия тип нервна система.

„Всяко заболяване е свързано с определено преживяване“, казва клиничният психолог, психотерапевт Владислава Еремеева. Например агресията може да наруши работата на стомашно-чревния тракт, да провокира главоболие, хипертония, а според изследванията на учени от Кеймбридж дори да провокира проблеми със зъбите. Ревността от своя страна може да има много съществен ефект върху храносмилането, да причини безсъние и главоболие от различен характер. Страхът е пряко свързан с кардиологични заболявания и респираторни нарушения, като може да има и прояви като загуба на слуха и зрителна острота. Хроничната тревожност и нервност причиняват проблеми, свързани с кръвоносната система и заболявания на централната нервна система. Омразата допринася за развитието на стомашни язви, а също така в най-негативната си проява може да причини рак.

Предотвратяване на стреса и укрепване на имунитета

Всяка положителна емоция значително повишава ефективността на нервната система, подобрява съня и стабилизира емоционалното състояние на човек. Положителните емоции имат благоприятен ефект върху хормоналния фон, допринасят за производството на ендорфини (хормони на радостта). По този начин, колкото повече положителни емоции изпитва човек, толкова по-малко е подложен на „лош стрес“ и различни заболявания.

„За да се отървете от негативните емоции, е необходимо „освобождаване“, тъй като такива емоции не могат да бъдат задържани в себе си, защото те водят до негативни последици. За да се справите с неврозата, например, физическата активност или хобитата ще Ви помогнат, което ще Ви позволи да превключите и да се „измъкнете“ от негодувание. Ефективно средство за обработка на негативните емоции е арттерапията”, съветва Владислава Еремеева.

„Планирайте ваканция, за да възстановите емоционалния и енергийния ресурс, опитайте се да внесете в живота си баланс между работа и дом, който ще Ви помогне да се заредите с добро настроение, например, разговор с приятели или четене на качествена книга. Също така добре помага за възстановяване на баланса една опускаща баня с пяна. Спортът също подобрява настроението“, препоръчва семейният психолог, гещалт терапевт Анна Девятка.

В наши дни има стотици, ако не и хиляди препоръки за предотвратяване на стреса и повишаване на психологическата стабилност на човека. Здравословен сън, наличие на хобита и занимания извън работата, редовна физическа активност, особено ходене и плуване, максимална "дигитална детоксикация" от джаджи, интернет и социални мрежи, арома и музикална терапия, акупресура, медитация, акупунктура, аюрведа, автогенното обучение, приемането на определени хранителни добавки и лекарства и много други процедури и техники намаляват нивото на стрес на човека, като по този начин укрепват физическото му здраве. Но е необходимо да се разбере, че всеки човек, неговото тяло и житейската ситуация, в която живее, неговият образ на света и начин на живот са значително различни.

Всеки човек е уникален и индивидуален. Ето защо, при изявени проблеми с преодоляването на стресови фактори в живота, ако човек не се чувства много добре както психологически, така и физиологично, не може да живее и работи пълноценно, по-добре е да се обърне към добър психотерапевт за индивидуален съвет. Само в хода на директна комуникация с психолог по време на индивидуална консултация е възможно да се избере най-ефективният, индивидуален вариант за предотвратяване на стрес, емоционална нестабилност или прегаряне, което ще позволи на пациента да реши много психологически и соматични проблеми.

Практически препоръки

За да се поддържа имунитетът по време на стрес и тревожност, е необходимо да се елиминира причината за тяхното възникване. Психологът Анна Тур дава някои препоръки, които ще помогнат за поддържане на здравето в стресови ситуации.

Дишане. Дихателни техники - "първа помощ" при тревожност и панически атаки. Те помагат за „стартирането“ на парасимпатиковата система в тялото, която отговаря за спокойствието и релаксацията.

Техника "4-7-8". Вдишайте на 4 броя - задръжте дъха си на 7 броя - издишайте през устата на 8 броя. Дишайте дълбоко, бавно и съсредоточено. Опитайте се да се съсредоточите само върху дъха си, а не да се разсейвате от странични мисли. Тази техника е полезна и ако имате нарушения на съня поради тревожност: дишането на 4-7-8 Ви помага да заспите по-бързо.

Релаксация. Поради силните негативни емоции в тялото се натрупва напрежение. Това води до стягане и болка в мускулите. Психологът съветва да се използва техниката за прогресивна мускулна релаксация за справяне с този проблем.

Настанете се удобно: можете да седнете на стол или да легнете на легло. Алтернативно напрягайте и отпускайте всяка мускулна група, доколкото е възможно: ръце, рамене, прасци, бедра, корем, гърди, шия, лице. След това дишайте спокойно и дълбоко за няколко секунди, след което повторете упражнението за напрежение и релаксация. Повторете го толкова пъти, колкото е необходимо, за да почувствате свобода и лекота в тялото.

Спорт. Изследванията показват, че упражненията могат да помогнат в борбата с тревожността и депресията. Затова не забравяйте да включите физическа активност в графика си, не забравяйте да излезте да потичате или да се разхождате. В този случай не е важна интензивността, а редовността.

Наспи се. Изследванията доказват силна връзка между хроничния стрес и липсата на сън. Трябва да се научите да си лягате и да се събуждате приблизително по едно и също време. Опитайте се да спите поне 7-8 часа през нощта.

Общувайте. „Задържането“ на проблеми в себе си е лош начин да излезете от стресова ситуация. Обърнете се към някой, на когото имате доверие, и споделете чувствата си с него. Това ще Ви позволи да почувствате подкрепа и да намалите психологическата тежест. Доказано е, че човек, който потиска емоциите, рискува здравето си повече от този, който има възможност да ги изразява.

Негативни мисли. Предизвикайте негативните си мисли. Задайте си въпроси. Анализирайте собствените си реакции. Какви емоции изпитвате след определени мисли? Какви са плюсовете и минусите на тези мисли? Какво можете да направите сега?

Положителни емоции. Търсете положителни емоции, които неутрализират въздействието на отрицателните. Това е интерес, радост, забавление, удоволствие, изненада. Под въздействието на отрицателни емоции желанието за извършване на каквато и да е дейност може да изчезне. В този случай трябва съзнателно да се принудите да общувате с позитивни хора, да общувате с животни, да посещавате културни събития, уроци по танци и др.

Използвай въображението си. Нашият мозък е устроен по интересен начин: той реагира по един и същ начин както на самите събития, така и на мислите за тези събития. Затова е полезно да работите с въображението - нека то бъде Ваш съюзник, а не Ваш враг: тъй като ако то е толкова добро в измислянето на филми на ужасите в главата Ви, това означава, че е в състояние да „премахне“ друг филм със същия талант .

Техниката "Безопасно място" ще Ви помогне бързо да се успокоите или да стигнете до изобретателно състояние. Затворете очи и си представете място, където се чувствате спокойни и радостни. Опитайте се да си го представите във всеки детайл. Как изглежда? На какво мирише? Топло ли е или студено там? Има ли още някой там: хора или животни? Спомнете си безопасното място в детайли. „Върнете се“ към него, когато почувствате срив, тъга и безпокойство.              

Как емоциите влияят на имунитета и здравето? Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™