Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Ново !

Обостряне на гастрита през пролетта – причини, симптоми, лечение

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Здравословно хранене, Здравословни проблеми и състояния, Полезни съвети за здраве | Все още няма коментари. | 2545 прегледа на този пост

Съдържание на Обостряне на гастрита през пролетта – причини, симптоми, лечение


Защо гастритът ни се обажда всяка пролет и есен?

Пролетта и есента са тежки сезони за хората с хронични проблеми със здравето. Традиционно в тези периоди се „обаждат“ всички съществуващи болежки, прогресират с нова сила и не дават на човек да живее и работи нормално.

Не правят изключение и органите на храносмилателната система. Хората, които страдат от гастрит, който е най-разпространен сред днешното поколение, между сезоните усещат постоянно болестта и преживяват нейното обостряне. Нека разгледаме защо през пролетта се обостря гастритът, какви са симптомите на сезонната интензификация на болестта, можем ли да предотвратим или минимизираме неблагоприятните и въздействия в тези периоди.

Защо се обостря гастритът пролетно време?

Гастритът е разпространена болест на стомашно-чревния тракт, която се квалифицира като възпаление на стомаха с различна тежест, в зависимост от произхода и развитието на болестта, а също и от провокиращите я фактори. Най-често хроничният гастрит възниква вследствие на неправилно или ненапълно излекуване на обикновеното проявяване на болестта. Хората, които вече имат хроничен гастрит, знаят, че е било по-лесно болестта да се предотврати в началния и стадий, отколкото когато вече е прераснала в хронична форма и ще се обостря във всеки неподходящ момент, напомняйки за съществуването си.

Обострянето на гастрита се случва най-често пред пролетта и есента, като за това допринасят и лошите навици и нерационалното храненеПървоизточниците на заболяването гастрит могат да са много фактори, които се разделят на вътрешни и външни. Сред външните провокатори най-разпространените са:

  1. Нерационално и нерегулярно хранене, често преяждане или временно гладуване заради липсата на време за пълноценен прием на храна.
  2. Силни натоварвания на организма във физически и психо-емоционален план.
  3. Пагубни навици, които влияят негативно върху целия организъм, а на първо място върху храносмилателните органи.

Към вътрешните причини за развитието на гастрит се отнасят несанкционираното използване на лекарства в продължителен период от време, болести с имунен и сърдечно-съдов характер или развитие на вредоносни бактерии заради недобра лична хигиена.

Вследствие на наличието на гореспоменатите фактори, при човек се появяват симптоми в областта на стомаха, които сигнализират за необходимостта да се посети лекар, за нуждата от лечение и преосмисляне на начина ни на живот. В началните стадии гастритът се лекува лесно, основното е да се спазват препоръките на лекарите и можем да забравим за тази болест завинаги. Но ако не направим това, незначителните предпоставки за развитие на гастрит могат да се трансформират в по-сериозни проблеми, чието лечение не е много лесна задача.

Без необходимото лечение малките възпаления на лигавицата на стомаха проникват в по-дълбоките области не епидермиса, болестта придобива атрофичен характер, чието лечение е просто невъзможно, може реално само да се стабилизира и да се приведе в стадий на ремисия. Така че гастритът може да се обостри в момента, в който се появят предпоставящите за това фактори.

Защо гастритът се „обажда“ точно през пролетта или есента?

Гастритът може да се влоши по всяко време на годината, ако има съпътстващи за това показатели, но обострянето в най-голяма степен се случва в пролетния и есенния период.

Гастритът се обостря заради колебанията в климатичните условия, при употреба на некачествени плодове и зеленчуци, при гладуванеСезонното обостряне на гастрита най-често се обяснява с последиците от променящото се и дъждовно време, което е присъщо за есента и пролетта. Промяната в условията навън и по-краткият ден в сравнение с нощта за много хора е причина за меланхолия, стрес, лошо настроение и вследствие на това се обострят всички болести с хроничен характер. Освен това през есента повечето хора кардинално променят хранителния си режим, преминават към консервирана храна и пушени и солени продукти, които също са стимулатори за обострянето на болестите на стомашно-чревния тракт.

Пролетните обостряния на гастрита лекарите често свързват с недостига на витамини за пълноценното функциониране на организма, с увеличената консумация на свежи купешки зеленчуци, които да натъпкани с нитрати, влияещи негативно върху храносмилателната ни система. А старите вече продукти през есента не съдържат онези полезни вещества, които са присъствали в тях по-рано. Съдържат груби фибри и канцерогени, които стимулират гастрита.

Още един показател за развитието на гастрит са изнурителните диети, с които хората, особено жените, злоупотребяват през пролетта, за да „се вмъкнат“ в старите си дънки. За изтощения организъм отказът от питателна и полезна храна е катастрофален, организмът се бунтува като изкарва всичките си болежки „на бял свят“. За по-старото поколение диетите са излишни, само че повечето православни хора през пролетта постят, след което се опитват да си натрупат загубеното и така провокират обостряне на гастрита.

Ще кажем само, че и за здравия човек натоварването на организма през пролетта и есента е много голямо, последиците могат да са различни проблеми, лошо здраве, липса на настроение. Хората, които имат хронични заболявания, са още по-подложени на влошаване на здравето между сезоните, а неправилното хранене и липсата на профилактика и лечение влошават картинката.

Симптоми на обостряне на гастрита

Пролетните и есенните обостряния на гастрита не се отличават по нищо от обикновената проява на заболяването, освен че при тях го има показателят сезонност. Първите признаци на обостряне на заболяването най-често се проявяват след прием на храна или силен нервен срив, които са основните провокатори за стомашно-чревния тракт на фона на неблагоприятните природни условия и нестабилното състояние на човека като цяло.

Симптомите на гастрит са болка в стомаха, липса на апетит, метеоризъм, гадене, повръщане, дискомфорт в стомаха и дори повишаване на телесната температураОсновните симптоми на обострянето на гастрита, при чиито прояви трябва веднага да се обърнете към специалист и да започнете рационално лечение, са:

  1. Болка в стомаха, която може да има остър или тъп характер с тенденция да се усилва.
  2. Характерни за болестта нарушения в храносмилането, които могат да се проявяват чрез диария или запек.
  3. Метеоризъм и дискомфорт в стомаха.
  4. Неприятен задух с възможна поява на киселини.
  5. Влошен апетит.
  6. Слабост в тялото, в допълнение с обща отпадналост и лошо предчувствие без видима причина за това.
  7. Пристъпи на гадене, понякога с повръщане.

Освен това обостреният гастрит понякога е съпроводен с повишена температура, което свидетелства за наличие в организма на възпалителен процес.

Лекарите предупреждават, че симптомите за обострен гастрит не винаги са ярко изразени. Понякога не се проявява с рязка болка, имат епизодичен характер и се характеризира с незначителен дискомфорт след прием на храна или при чувство на глад.

Дори и на незначителните симптоми обаче трябва да се обърне внимание, да преосмислим начина си на живот и да обърнем внимание на здравето си. Макар че болестта се проявява външно с незначителни признаци, вътре в организма тя може да прогресира и да нанесе съществена вреда на стомаха, което впоследствие ще се отрази върху здравето на човека. Ако човекът е предразположен да се разболее от тази патология, трябва много внимателно да се вслушва в тялото си, и най-малките промени и симптоми трябва да се лекуват. Хроничният гастрит може бързо да се трансформира в по-сериозни заболявания на храносмилателния тракт, да се увредят по-дълбоките слоеве на епидермиса на стомаха и да прерасне в опасно заболяване на храносмилателните органи.

Лечение и профилактика на сезонен гастрит

Лечението на гастрит, особено на хроничен, е трудна задача, която изисква търпение и силна воля. Работата е там, че няма универсално хапче, след приема на което животът Ви ще си стане както преди. Един от основните провокатори на болестта е храната, която може да възобнови гастрита по всяко време.

За успешно лечение на гастрит е необходимо да се храним правилно, да не лишаваме организма си от полезни вещества и да си почиваме повечеЗа начало, веднага след като се появят първите симптоми на гастрита, трябва да преразгледате менюто си, защото лечението на гастрита започва с правилното хранене, което е основен компонент от терапията. Изключването на продукти от менюто, храненето по режим с малки порции веднага ще започнат да помагат здравето на стомаха да се възстанови.

При обостряне трябва да се спазва по-строга диета, която ще Ви се препоръча от лекар. Не се самолекувайте, защото не всички лекарства са подходящи за всички хора с гастрит и за всеки тип гастрит. Само лекарят може да избере правилните медикаменти, с които да си помогнете.

Нещо много важно: лечението на болестта винаги е по-тежко от нейната профилактика. Тъй като сезонните обостряния на болестите имат конкретни причини, не е трудно да се предотвратят и максимално да се изкоренят. За да може да се насладите на пролетта без гастритните обостряния, трябва да се отнесете отговорно към живота си като цяло, а не само в тези периоди да се откажете от вредните навици и да се стараете да избягвате стреса. Пролетта е важно да не се тормозите с неоправдани диети, а да вкарате в менюто си полезните първи зеленчуци и плодове – лека полека, без да бързате.

През есента лекарите препоръчват да обръщате повече внимание на режима си през деня, а също и да си почивате достатъчно, за да не Ви повлияят сезонните условия и климатичните промени да преминат за организма Ви възможно най-незабелязано. Полезно е да се разхождате, за да повдигате настроението си и да се лекувате от есенната меланхолия. Този сезон също си има своите прелести!

Обостряне на гастрита през пролетта – причини, симптоми, лечение Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™