Защо французите консумират много повече захар, мазнини, вино ежедневно, а са много по-трудно податливи на сърдечно-съдови заболявания спрямо статистиката? Това явление е така нареченият Френски парадокс, който се дължи на фитонутриента Ресвератрол се съдържа във виното, какаото и плодове като боровинките. Ресвератрол е силен антиоксидант, който регенерира тялото на клетъчно ниво, а съдържанието на антиоксиданта във вината предпазва от сърдечни заболявания.
Здравословни ползи от Ресвератрол
Какво представлява Ресвератрол?
Ресвератрол е важна съставна част от какаото, семките на гроздето и тъмните "бери“-та като сини боровинки, червени боровинки, черници. Редица проучвания показват, че Ресвератролът помага животът на клетките да бъде удължен с години. Освен това този антиоксидант има противовъзпалителни, противоракови, противодиабетни свойства. Има ползи за сърцето и общата енергия в организма.
За какво се използва Ресвератрол?
Ресвератрол е силен антиоксидант, който неутрализира свободните радикали, произвеждани ежедневно дори при хранене. Този антиоксидант по своята същност има уникални свойства, тъй като има свойството да предпазва клетките и мозъка; предпазва от оксидативния стрес, подпомага кръвообращението и здравото сърце; помага да се предотврати преждевременното остаряване; помага за поддържане на здрава храносмилателна и отделителна системи.
Как работи антиоксидантът?
Най-общо действието му се изразява в неутрализиране на възпаленията в тялото. Ресвератролът намалява производството на сфингозин киназа и фосфолипаза D, които увеличават възпалителните процеси в тялото. Макар че принципът на имунната система се състои в неутрализация на бактериите и вирусите чрез възпалителни процеси, постоянните такива не са здравословна среда за организма.
Ресвератрол намалява нивата на хормона инсулин, което е важен фактор за поддържане на организма млад и здрав. От тази гледна точка ресвератролът е важен суплемент за хората, страдащи от диабет. При тях той намалява нивата на глюкозата и инсулина.
Антиоксидантът прониква в ядрото на клетката, като помага да се неутрализира действието на свободните радикали върху ДНК на клетките.
Важно за приема на ресвератрол
Диета, състояща се от много черен шоколад и вино, звучи прекрасно за мнозина, но истината е, че би могла да бъде опасна за здравето и килограмите, тъй като често сме склонни да прекаляваме и с виното, и с шоколада. За да се възползвате максимум от свойствата на ресвератрола, можем да го приемаме като хранителна добавка.
Ползи на ресвератрол за кожата
- Предпазва от увреждане на кожата: Кожата ни е постоянно атакувана от свободни радикали вследствие на тютюнопушене, замърсяване на въздуха и други фактори. Ресвератролът подсилва действието на антиоксидантните витамин Е и витамин А.
- Омекотява кожата: Токсините, прекомерното излагане на слънце и други раздразващи фактори могат да намалят съдържанието на колаген и еластин в кожата, което довежда до преждевременно остаряване. Но антивъзпалителните свойства на ресвератрола охлаждат и лекуват кожата.
- Предотратява образуването на бръчки: Колагенът е важен протеин в тялото, който осигурява здраве, гладкост и плътност на кожата. Ресвератролът действа като хормона естроген и повишава синтеза на колаген с напредване на възрастта.
- Защитава от слънцето: Ресвератролът защитава кожата от вредното въздействие на слънцето и забавя действието на така нареченото фотоостаряване, което се дължи на прекомерното излагане на УВ-лъчи.
- Помага клетките да бъдат здрави и млади: Младежкият вид на кожата се дължи на млади клетки, които да я изграждат. Ресвератролът от червеното вино помага за синтеза на нови млади кожни клетки.