Шоколадът е едновременно и изкушение, и забранена храна, когато искаме да отслабваме или да спазваме режим. Дори в режим обаче поне веднъж в седмицата (особено в почивните дни) може да си позволим "забраненото удоволствие". Как да го приготвим здравословно, вкусно и нестандартно? Опитайте тези 4 шоколадови изкушения, към които има и здравословни добавки, а да не забравяме, че истинският шоколад е невероятен антиоксидант!
Идеи за нестандартни десерти с шоколад:
Шоколадов сладкиш с круши и канела
Необходими продукти (до 8 порции):
- 3 круши
- 50 гр. захар
- 1 с. л. портокалов сок
- 1 пръчица канела
- 1 с. л. брашно
- 1 с. л. неподсладено какао на прах
- ¼ ч. л. канела
За тестото:
- 200 гр. брашно
- 150 гр. кафява захар
- 35 гр. неподсладено какао на прах
- 1 ч. л. бакпулвер
- 1 ч. л. канела
- ½ ч. л. сода
- ½ ч. л. сол
- 1 яйце
- 240 мл. цедено кисело мляко
- 120 мл. растително масло (най-добре олио, за да не придава аромат)
Начин на приготвяне:
Измийте крушите, нарежете ги на половинки, махнете семките и по-твърдата част от сърцевината, като оставяте дръжките. В зависимост от това колко са меки крушите, които използвате, може да не ги варите в предложения сироп. Ако са твърди, следвайте процедурата. В малък съд сложете вода, 50 гр. захар, сок от портокал и пръчица канела. Оставете да заври, като разбърквате, за да се разтвори захарта. Поставете половинките круши в получения сироп и оставете да заври отново, след което намалете огъня. Сложете капак и оставете да ври около 20-25 минути, докато крушите станат сравнително меки, но без да ги разварявате – трябва да запазят формата си. Свалете от котлона, излейте течността и махнете канелата, оставете крушите да изстинат.
Загрейте фурната на 180 градуса, намажете правоъгълна тава с масло. В голяма купа пресейте брашното и го разбъркайте заедно с какаото, канелата, бакпулвера, содата за хляб и солта. Добавете захарта и разбъркайте.
Отделно смесете цеденото кисело мляко, яйцето и растителното масло. Добавете към брашното и останалите сухи продукти и разбъркайте. Изсипете полученото тесто в приготвената тава. Смесете в малка чиния 1 с. л. брашно, 1 с. л. какао и ¼ ч. л. канела. Оваляйте крушите в получената смес и поставете в тестото.
Печете в загрятата фурна 50-55 минути, като тествайте с клечка за зъби, която трябва да остане суха. Оставете да се охлади и сервирайте, като парчетата режете близо до дръжките на крушите.
Орехови бисквити с шоколадова заливка
Необходими продукти:
- 120 гр. натрошени орехи
- 200 гр. брашно
- 120 гр. пудра захар
- ½ ч.л. бакпулвер
- 125 гр. краве масло
- 1 жълтък
- 1 с. л. какао
- 1 ванилия
- 100 гр. бял шоколад
- 50 гр. черен шоколад
- Кокосови стърготини за поръсване
Начин на приготвяне:
Орехите се запичат в загрята на 180 градуса фурна за около 15 минути, охлаждат се и се смилат. Смесват се с какаото, ванилията, пудрата захар, брашното, бакпулвера и студеното масло. Всичко се разбива добре, добавя се жълтъкът и отново се разбива. Тестото се разточва на тънък пласт между два листа пергаментова хартия. Прибира се във фризер, за да се стегне за 10 минути.
От него с помощта на формички се изрязват звезди, които се поставят в тава с незалепващо покритие. Ако тестото е омекнало, сладките се оставят в хладилника за кратко. Сладките се пекат за около 10-12 минути. В същото време на водна баня или в микровълнова печка се стапят двата вида шоколад и с тях се заливат сладките, като за финал се поръсват кокосовите стърготини.
Крем от тиква и бял шоколад
Необходими продукти (4 порции):
За крема с тиква
- 1 кг. тиква
- 100 гр. захар
- 50 мл. тъмен ром
- 1 ванилия
- ¼ ч. л. канела
- 1 щипка настъргано индийско орехче
За шоколадовия крем:
- 300 гр. цедено кисело мляко
- 200 мл. животинска сметана
- 150 гр. бял шоколад
- 80 гр. захар
Начин на приготвяне:
Тиквата се почиства и се нарязва на парчета. Полива се с рома, поръсва се със захарта и се пече в загрята на 180 градуса фурна, докато омекне – около 30 минути. Оставя се леко да се охлади и се пюрира. Овкусява се с канелата, индийското орехче и ванилията. Шоколадът за крема се разтопява и се смесва с цеденото кисело мляко, като се разбърква постоянно, за да не стане на бучки. Сметаната се разбива със захарта, докато стане пухкава. Прибавя се към шоколадовата смес и се разбърква отново. В стъклени чаши се разпределя тиквен крем, върху него шоколадов и пак тиквен. Поръсва се с настърган шоколад, охлажда се и се сервира.
Шоколадов чийзкейк
Необходими продукти (6 – 8 порции):
- 140 гр. шоколадови бисквити
- 60 гр. разтопено краве масло
- 250 гр. крема сирене
- 250 гр. пълномаслена сладкарска сметана за разбиване
- 3 листа желатин
- 6 супени лъжици пудра захар
- 1 белтък
- 80 гр. бял шоколад
- 80 гр. натурален шоколад за декорация
Начин на приготвяне:
Необходима Ви е тава с борд (диаметър около 18-20 см.). Покрийте тавата с изрязана кухненска хартия, а борда с пластмасово кухненско фолио.
Смелете фино бисквитите в блендер. Изсипете ги в купа и разтопете кравето масло, разбъркайте, докато се смесят добре. Изсипете сместа в тавата и притиснете силно, за да се получи основата, охладете за около 30 минути.
В купа със студена вода накиснете желатина за 5 минути, изцедете. Разтопете белия шоколад на водна баня, като го разбърквате. Оставете го да се охлади. Отделете 4 супени лъжици от сметаната и затоплете в микровълнова за 10-15 минути, добавете към нея изцедения желатин и разбърквайте, докато сместа се охлади напълно.
Разбийте с миксер крема сиренето с 2 с. л. захар до получаване на гладка смес. Добавете постепенно разтопения шоколад, като разбивате с миксера на бавна скорост. Разбийте в друг съд останалата сметана с 4 с. л. захар до получаване на твърда консистенция и оставете да се охлади. Изсипете охладената желатинова смес в сместа от крема сирене и шоколад, разбийте, като целта е получаване на гладка смес. Добавете разбитата сметана и разбийте внимателно. Отделно разбийте белтъка и го добавете към сместа. Изсипете сместа към охладения блат и разстелете добре, покрийте с пластмасово кухненско фолио и приберете в хладилник за минимум 4 часа.
Преди сервиране внимателно извадете от формата и декорирайте с настърган натурален шоколад.