Шоколадът е изкушение за малки и големи, за мъже и за жени. Тъмният шоколад е антиоксидант и е изключително полезен за организма, но дори от него трябва да приемаме ограничени количества, ако искаме стрелките на кантара да не скочат рязко.
Колко е калоричен шоколадът?
- Средно над 500 калории в количество от 100 грама, възможни са и повече в различните видове и особено във вариациите като сладкиши, торти и бисквити. Това го прави една от най-големите калорични бомби с високо съдъжание на захар и мазнини, които бързо се усвояват.
- 500 калории съответстват на ¼ от дневните ни нужди от енергия.
- За сравнение: същият обем калории и съответно енергия могат да се получат от 2 килограма броколи.
Необходим ли е той на тялото ни?
Да, тъй като средно на ден се нуждаем от поне 100-250 гр. въглехидрати, за да задоволим нуждите на мозъка. Мозъкът основно се храни с гроздова захар (глюкоза). Затова и преди важни изпити често похапваме шоколад. Истината е обаче, че доста по-здравословната гроздова захар от плодовете също храни мозъка ни, в същото време е необработена, заедно с нея приемаме фибри и около 5 пъти по-малко калории.
Шоколадът представлява концентрирана енергия
Можем да изядем цели 500 калории (които представляват едно цяло основно хранене) или, с други думи, един нормален шоколад и ще можем съвсем спокойно да продължим с още храна. Това е нормален процес, защото в шоколада е концентрирано голямо количество енергия за сметка на малък обем. В този случай няма да се почувстваме сити, защото чувството за ситост идва от това дали стомахът ни е пълен, или не. С други думи, ако на ден или през ден похапваме един цял шоколад и междувременно се храним нормално и не завишаваме физическата си активност, няма как да не качим килограми. Затова е важно: не се лишавайте, но разделяйте шоколада поне на три части!