Първо, второ, трето с орехи

Орехите се ценен хранителен продукт. Многото белтъчини, мазнини, витамини и други полезни вещества в тях помагат при болести като захарен диабет, атеросклероза, висок холестерол. От ореха се извлича масло, което е полезно при хипертония. Продуктът е много питателен: 100 гр. орехи съдържат 654 калории.

Орехите могат да се консулират самостоятелно, а могат и да са съставка за ястия като супи, десерти, основни ястия, салатиПреди да се използва, орехът се освобождава от черупката, яде се само ядката, която е желателно да се използва веднага, за да не просмуче в себе си странични миризми или влага.

В кулинарията орехите се използват много широко и активно. Те се съчетават добре с мед, пилешко месо, плодове, зеленчуци. Може да се добавят и към извара и сирене. С орехи се правят супи, месни и рибни ястия. Може да се приготвят и много десерти: бисквити, сладкиши, сладоледи, халви, торти, пасти. Може да се използват и за поръсване за сладки печива и студени десерти.

За приготвянето на салати орехите се използват не по-малко, те придават на ястието пикантен вкус. Лакомството може да се съхранява дълго време почистено и изпечено в сухо прохладно помещение.

За зимата също може да се приготви сладко от орехи, като може да се добавят ябълки или сливи.

В тази статия ще Ви предложим три уникални и нестандартни рецепти с орехи.

Салата Уолдорф с майонеза и орехи

Уолдорфска салата

Класическа американска салата, в основата на която са кисело-сладки ябълки със стъбла целина, орехи, грозде, подправени със сос от майонеза или кисело мляко. Тази салата е много популярна в Америка. Прави се на празници и се сервира на масата с печена пуйка.

Съставки:

  • 6 с. л. майонеза/кисело мляко
  • 1 с. л. лимонов сок
  • ½ ч. л. сол
  • Щипка млян черен пипер
  • 2 червени кисело-сладки ябълки, почистени от семките и нарязани на кубчета
  • 1 чаша червено грозде без семките, разрязано на половинки
  • 1 чаша нарязани и леко изпечени орехи
  • Листа салата

Приготвяне:

В средно голяма купа смесете майонезата, лимоновия сок, солта и пипера. В този сос добавете нарязаните ябълки, тънко нарязаните стъбла целина, орехите, гроздето. Разбъркайте хубаво и сервирайте върху листата от прясна салата.

Ако използвате кисело мляко, не добавяйте лимонов сок. В киселото мляко отлично ще се съчетае медът, затова добавете 1-2 ч. л. мед към салатата.

Запечена сьомга с кленово-орехов сос

Лесна рецепта за запечена сьомга филе с кленов сироп и орехи

Нежно филе от сьомга, мариновано в кленово-орехов сос с приятни подправки, леко запечено на тиган и изпечено във фурна. Ако имате време да мариновате рибата, преди да излезете за работа, вечерта ще са Ви нужни само няколко минутите да си приготвите невероятно вкусна вечеря.

Съставки:

  • 700 гр. филе от сьомга с кожата, разрязва се на 4 еднакви парчета
  • Сол и пипер на вкус
  • 1 с. л. масло за запичането

За соса:

  • ½ чаша ситно нарязани орехи
  • 1 ч. л. червен пипер
  • ½ ч. л. мляно чили
  • ½ ч. л. лук на прах
  • 3 с. л. кленов сироп
  • 1 с. л. ябълков оцет

Запечена сьомга с кленово-орехов сироп -мариновано филе от сьомга с кленов сироп и подправкиПриготвяне:

В малка купа смесете хубаво всички съставки за соса.

Филето от сьомга разрежете на 4 еднакви парчета на дълго и ги сложете в чиния с кожата надолу. Полейте всяко парче равномерно със соса и ги сложете в отворен съд в хладилника за 2-3 часа (може и за по-дълго).

Загрейте фурната на 230 градуса. На силен огън загрейте удобен за печене във фурна тиган и разтопете маслото. Запечете маринованото филе, като го поставите на тигана с кожата надолу за 2 минути. След това преместете тигана във фурната и продължете да печете 5-8 минути (в зависимост от дебелината на филето).

Готовото филе преместете в чиния, полейте с останалия от мариноването сос, украсете си пръчици розмарин и сервирайте.

Брауни с шоколадова глазура

Рецепта за сладкиш брауни с глазура и орехиМожете да си правите класическите американски шоколадови сладкиши по всяко време на годината. Рецептата за шоколадовото брауни е известна в Америка от 1933 година. Но ние малко ще я променим, като добавим към основата много необикновени съставки, чийто вкус никога няма да усетите в готовите сладкиши. Авокадото и пюрето от батата придават много пикантен вкус на това шоколадово лакомство.

Съставки:

За основата:

  • 1 узряло авокадо
  • 1 чаша пюре от батата
  • ½ чаша пюре от ябълки
  • ¼ чаша паста от фурми
  • 1 ч. л. екстракт от ванилия
  • 2 яйца
  • ½ чаша брашно
  • ½ чаша какао на крах
  • ½ ч. л. морска сол
  • 1 ч. л. сода
  • ½ чаша орехи

Брауни е американски сладкиш, в който може да се добавят орехиЗа шоколадовата глазура:

  • ¼ чаша паста от фурми
  • ¼ чаша масло
  • ½ чаша обезмаслено кисело мляко
  • ¼ чаша какао на прах
  • 1 с. л. разтопено кокосово масло
  • ¼ ч. л. екстракт от ванилия

Приготвяне:

Загрейте фурната на 190°С. Застелете тава или форми за печене с хартия за печене. Сложете в блендер или кухненски робот авокадото, пюретата от батата и ябълки, пастата от фурми, ванилина и яйцата. Смелете всичко на пюре.

В купа пресейте брашното, какаото, добавете солта и содата и разбъркайте добре. Добавете тази смес в блендера и бъркайте добре 30 секунди. След това добавете орехите и отново разбъркайте, но без да мелите орехите на паста. Полученото тесто излейте в приготвената форма за печене и печете 25 минути, докато клечката за зъби, с която проверявате готовността, не бъде суха и чиста.

Оставете печивото да изстине за 15-20 минути. Докато изстива, с помощта на блендер или робот разбийте съставките за глазурата до хомогенност.

С помощта на шпатула разпределете глазурата по сладкиша. Сложете го в хладилника да изстине напълно, след което го разрежете на квадратчета и сервирайте.