Първо, второ, трето с орехи
Орехите се ценен хранителен продукт. Многото белтъчини, мазнини, витамини и други полезни вещества в тях помагат при болести като захарен диабет, атеросклероза, висок холестерол. От ореха се извлича масло, което е полезно при хипертония. Продуктът е много питателен: 100 гр. орехи съдържат 654 калории.
Преди да се използва, орехът се освобождава от черупката, яде се само ядката, която е желателно да се използва веднага, за да не просмуче в себе си странични миризми или влага.
В кулинарията орехите се използват много широко и активно. Те се съчетават добре с мед, пилешко месо, плодове, зеленчуци. Може да се добавят и към извара и сирене. С орехи се правят супи, месни и рибни ястия. Може да се приготвят и много десерти: бисквити, сладкиши, сладоледи, халви, торти, пасти. Може да се използват и за поръсване за сладки печива и студени десерти.
За приготвянето на салати орехите се използват не по-малко, те придават на ястието пикантен вкус. Лакомството може да се съхранява дълго време почистено и изпечено в сухо прохладно помещение.
За зимата също може да се приготви сладко от орехи, като може да се добавят ябълки или сливи.
В тази статия ще Ви предложим три уникални и нестандартни рецепти с орехи.
Уолдорфска салата
Класическа американска салата, в основата на която са кисело-сладки ябълки със стъбла целина, орехи, грозде, подправени със сос от майонеза или кисело мляко. Тази салата е много популярна в Америка. Прави се на празници и се сервира на масата с печена пуйка.
Съставки:
- 6 с. л. майонеза/кисело мляко
- 1 с. л. лимонов сок
- ½ ч. л. сол
- Щипка млян черен пипер
- 2 червени кисело-сладки ябълки, почистени от семките и нарязани на кубчета
- 1 чаша червено грозде без семките, разрязано на половинки
- 1 чаша нарязани и леко изпечени орехи
- Листа салата
Приготвяне:
В средно голяма купа смесете майонезата, лимоновия сок, солта и пипера. В този сос добавете нарязаните ябълки, тънко нарязаните стъбла целина, орехите, гроздето. Разбъркайте хубаво и сервирайте върху листата от прясна салата.
Ако използвате кисело мляко, не добавяйте лимонов сок. В киселото мляко отлично ще се съчетае медът, затова добавете 1-2 ч. л. мед към салатата.
Запечена сьомга с кленово-орехов сос
Нежно филе от сьомга, мариновано в кленово-орехов сос с приятни подправки, леко запечено на тиган и изпечено във фурна. Ако имате време да мариновате рибата, преди да излезете за работа, вечерта ще са Ви нужни само няколко минутите да си приготвите невероятно вкусна вечеря.
Съставки:
- 700 гр. филе от сьомга с кожата, разрязва се на 4 еднакви парчета
- Сол и пипер на вкус
- 1 с. л. масло за запичането
За соса:
- ½ чаша ситно нарязани орехи
- 1 ч. л. червен пипер
- ½ ч. л. мляно чили
- ½ ч. л. лук на прах
- 3 с. л. кленов сироп
- 1 с. л. ябълков оцет
Приготвяне:
В малка купа смесете хубаво всички съставки за соса.
Филето от сьомга разрежете на 4 еднакви парчета на дълго и ги сложете в чиния с кожата надолу. Полейте всяко парче равномерно със соса и ги сложете в отворен съд в хладилника за 2-3 часа (може и за по-дълго).
Загрейте фурната на 230 градуса. На силен огън загрейте удобен за печене във фурна тиган и разтопете маслото. Запечете маринованото филе, като го поставите на тигана с кожата надолу за 2 минути. След това преместете тигана във фурната и продължете да печете 5-8 минути (в зависимост от дебелината на филето).
Готовото филе преместете в чиния, полейте с останалия от мариноването сос, украсете си пръчици розмарин и сервирайте.
Брауни с шоколадова глазура
Можете да си правите класическите американски шоколадови сладкиши по всяко време на годината. Рецептата за шоколадовото брауни е известна в Америка от 1933 година. Но ние малко ще я променим, като добавим към основата много необикновени съставки, чийто вкус никога няма да усетите в готовите сладкиши. Авокадото и пюрето от батата придават много пикантен вкус на това шоколадово лакомство.
Съставки:
За основата:
- 1 узряло авокадо
- 1 чаша пюре от батата
- ½ чаша пюре от ябълки
- ¼ чаша паста от фурми
- 1 ч. л. екстракт от ванилия
- 2 яйца
- ½ чаша брашно
- ½ чаша какао на крах
- ½ ч. л. морска сол
- 1 ч. л. сода
- ½ чаша орехи
За шоколадовата глазура:
- ¼ чаша паста от фурми
- ¼ чаша масло
- ½ чаша обезмаслено кисело мляко
- ¼ чаша какао на прах
- 1 с. л. разтопено кокосово масло
- ¼ ч. л. екстракт от ванилия
Приготвяне:
Загрейте фурната на 190°С. Застелете тава или форми за печене с хартия за печене. Сложете в блендер или кухненски робот авокадото, пюретата от батата и ябълки, пастата от фурми, ванилина и яйцата. Смелете всичко на пюре.
В купа пресейте брашното, какаото, добавете солта и содата и разбъркайте добре. Добавете тази смес в блендера и бъркайте добре 30 секунди. След това добавете орехите и отново разбъркайте, но без да мелите орехите на паста. Полученото тесто излейте в приготвената форма за печене и печете 25 минути, докато клечката за зъби, с която проверявате готовността, не бъде суха и чиста.
Оставете печивото да изстине за 15-20 минути. Докато изстива, с помощта на блендер или робот разбийте съставките за глазурата до хомогенност.
С помощта на шпатула разпределете глазурата по сладкиша. Сложете го в хладилника да изстине напълно, след което го разрежете на квадратчета и сервирайте.