Можем ли да влияем на здравословните свойства на храните... положително?
Концепцията за здравословно живеене, част от което неминуемо е и здравословното хранене, набира все повече последователи. Във време, в което повечето от нас се стремят да осигурят най-полезните продукти за своето семейство, е важно да бъдем добре информирани относно начините, по които можем да постигнем това свое желание.
Четете етикетите, купувате органична продукция и тотално сте изключили от списъка си за пазаруване храни с високо съдържание на добавена захар, сол и мастни киселини? Чудесно, но това е само първата стъпка. Начинът на приготвяне не бива да се пренебрегва, защото именно той оказва огромно влияние върху качеството и хранителната стойност на ястието, което консумирате.
Всеки знае, че пърженето не е препоръчително, а готвенето на пара и печенето са тези кулинарни техники, които трябва да усвоите. С тази статия обаче Ви предлагаме няколко трика, с които можете да увеличите полезните свойства на продуктите, за да се насладите на истински полезна храна.
1. Чесън за превенция срещу рак
Чесънът е полезен продукт с богато съдържание на алицин – вещество с противораково действие, което също така подсилва имунитета. Високата температура при готвене обаче унищожава ценните съставки на чесъна. За да се избегне този ефект, препоръчваме Ви да оставите чесъна да "подиша" за около 15 минути след като го разрежете. По този начин той ще отдели вещества, неутрализиращи пагубния ефект на високата температура.
Другият Ви вариант, разбира се, е да похапвате чесън в сурова форма. Можете да го добавяте към таратор, различни разядки или да го натърквате към препечена филия хляб – избора оставяме на Вас.
2. Горещите домати се грижат за Вашето сърце
Може би не знаете, но нагряването на доматите провокира по-лесното усвояване на ценното за сърцето вещество – ликопен от организма. Препоръчваме Ви да нарежете доматите на кръгчета и да ги запечете във фурна за около 15 минути. Друг вариант е да добавяте консервирани в собствен сос домати или пък доматено пюре към любимите си ястия.
3. Пилешки бульон с лимон – за допълнителен калций
Докато варите пилето, можете да добавите лимонов сок, оцет или домат към бульона, за да повишите съдържанието на калций в него. Интересен трик, нали?
4. Не изхвърляйте корите на плодовете и зеленчуците
Можете да си спестите време, а същевременно с това да добавите много витамини към дневното си меню, като просто не белите патладжаните, ябълките, краставиците. Тъй като корите на плодовете и зеленчуците са пълни с витамини, е крайно време да спрете да ги похабявате, а да намирате приложение в менюто си и за тях.
5. Консумирайте повече мазнини, за да си набавяте повече витамини
Знаете ли, че добавяйки храни, богати на полезни мазнини, към червени, зелени, оранжеви и жълти зеленчуци, увеличавате усвояването на мастноразтворимите витамини А, Е и К? Комбинирайте тези продукти, се грижите много повече за здравето на очите си, а и подпомагате имунната си система и се защитавате от инсулт и остеопороза.
6. Зеленината Ви набавя антиоксиданти
Съветваме Ви да си изградите навика да добавяте малко зеленина към ястията си, тъй като така намалявате значително риска от ракови заболявания. Тъй като зелените съставки като: магданоз и копър взаимодействат с останалите продукти, те Ви осигуряват три пъти повече антиоксиданти в порция.
7. Едри парчета срещу простуда
Консумирайте плодовете и зеленчуците на по-едри парчета, за да избегнете взаимодействието на продукта със светлина и кислород – процес, който значително намалява съдържанието на полезния витамин Ц.
8. Отделяйте специално внимание на маринатата за месо
При термична обработка на висока температура месото може да започне да отделя канцерогенни вещества. Мариновайки месото обаче, можете да спрете този процес и да си гарантирате вкусна и полезна вечеря.
9. Задушавайте листните зеленчуци
Ако спрете да приготвяте листните зеленчуци на пара и започнете да ги задушавате с малко зехтин, ще подпомогнете усвояването на полезните им вещества от организма. С предложения от нас метод на приготвяне повишавате петкратно усвояването на важния за очите бета-каротин.
10. Използването на железни съдове повишава усвояването на желязо
Вероятно не сте се замисляли, но готвенето в железни съдове добавя към храната малки количества желязо, които са безопасни и повишават до 10 пъти усвояването на желязото от храната в тялото ни.
В случай че страдате от недостиг на желязо, може да се поинтересувате за комбинациите между отделните продукти, които ще подпомогнат натрупването на ценното вещество в организма. Понякога то е трудно за усвояване, затова е добра идея храни, богати на желязо като спанак например, да се консумират с други храни с повишена киселинност.
Започнете да прилагате нашите съвети още от днес и си гарантирайте много повече здравословни ползи от храната!