Кои правила за здравословно хранене се смятат за вредни?
В последно време словосъчетанието "здравословно хранене" е много нашумяло. Интернет, телевизия, радио, вестници, списания, съседи, роднини, приятели – всичко е на тема "здраве". Момичетата, които се стараят да оправят фигурата си, често се придържат към стриктни правила за хранене, като смятат това за правилно. А след това все по-често си задават въпроси от сорта на "и защо се мъча една две седмици, ям само правилната храна, после се сривам и качвам поредните 2-3 кила?!"
Защо се случва това? Та нали правилното хранене не е диета, а начин на живот? Защо е толкова сложно? Ще започнем с това, да си зададем въпроса "Какво в крайна сметка е правилното хранене?".
Ето какво казват обикновено хората по този въпрос. На въпроса "Смятате ли, че се храните здравословно?", интервюираните единодушно отговарят "Не. Не смятаме. Не се храним здравословно". Е, наистина, на следващия въпрос "В какво именно се изразява тази нездравословност?" отговорите са различни. Едни си признават, че не могат да си забранят сладкото, други – преяждат на вечеря, трети пък преди да си легнат обичат да пият чай с бонбони. Рядкото хранене, многото подправки, майонезата, шоколадът ... Някои не могат да спрат хляба, други – месото. Някои се хранят прекалено рядко, други пък – прекалено често.
В общественото съзнание здравословното хранене изглежда така:
- Да не се яде след 6, в краен случай – след 8 часа вечерта
- Да не се ядат торти, сладкиши, хлебни и сладки изделия
- Да не се яде колбас, майонеза, мазно месо
- Да се изключи или радикално да се намали приемът на консервирана храна
- Да не се употребяват подозрителни ГМО-продукти
- Да не се смесват едно ястие с друго и да не се употребяват на едно хранене белтъчини и сложни въглехидрати. Паузата между употребата на двата вида храни трябва да е минимум два часа
- Да се изключат продуктите, съдържащи холестерол, на първо място – кокошите яйца. Холестеролът ускорява процесите на стареене
- Най-добре е да се храним по денонощна норма на калориите, например, да ядем не повече от 1500 или 1800 ккал на ден
- Да се пие повече вода
Принципно това съвпада с многократно срещаните в популярната литература съвети как да направим храненето си здравословно, полезно и правилно. Но при много учени, специалисти в областта на здравословното хранене, при сериозни анализи на тези принципи, възникват няколко възражения.
Възражение №1
Ако хората в 95% или повече проценти от случаите не могат да изпълняват такъв режим на хранене повече от месец, има ли изобщо смисъл да казваме, че е приемливо? И лошото не е толкова това че, не изпълняваме стриктно въпросния режим, а че мислим за себе си лошо и смятаме че нямаме силна воля. Съответно и самооценката ни се понижава. И всичко това, само защото не можем да спазваме стриктно принципите на хранене, изброени по-горе.
Възражение №2
Знаем, че контролирането на храненето е само отчасти на съзнателно ниво. Основно то се осъществява подсъзнателно. И се ориентира според потребностите на организма, които не можем напълно да осъзнаем. Организмът има три причини да се храни: да възстанови запасите си от енергия, да навакса загубата на незаменимите фактори, необходими за нормалното протичане на обменните процеси (витамини, микроелементи, биоактивни вещества като каротин и лекопин и т.н.), а също и да получава от храната удоволствие, за да възстанови психо-емоционалното си състояние. Ако ние оценяване желанието си да ядем например пушена риба или яйца като недостойно и се опитваме да си забраним тази храна, ние рискуваме да навредим на здравето си. Не можем да осъзнаем потребността на организма си от тези или други хранителни вещества.
Възражение №3
Опитите ни да следваме някакво "правилно" хранене периодично се съпровожда със сривове. Същността на тези сривове е разбираема. Организмът, лишен от нещо, което му е много необходимо, изпитва закономерни страдания или по-късно е принуден да спре да следва нормите. След срив човек започва да приема продукти, от които организмът за определен период е бил принуден да отвикне – торти, мазни колбаси и други. В резултат на това се обострят хронични заболявания като язва, холецистит и панкреатит.
Възражение №4
От гледна точка на здравето, само по себе си присъствието в начина ни на хранене, да кажем, на пушен колбас, майонеза или разтворимо кафе все още не прави храненето ни вредно, еднозначно водещо до затлъстяване или други такива. Всичко зависи от количеството. Рискът от натрупването на излишни килограми възниква само ако мазнините в храненето преобладават. В жегите хората утоляват жаждата си и могат да пият мляко. Една чаша мляко може да съдържа 7 или 10 грама мазнини (около ¼ от необходимите мазнини за ден). Няма никакви рискове от трупане на кила, ако в храненето присъстват лакомства и "откровено" мазни продукти, но употребата им е умерена.
Възражение №5
Оздравяващият ефект на така нареченото "здравословно хранене" за много учени е изключително съмнително, а вредите – обратното – очевидни. Например отказът от животински белтъчини може да доведе до анемия и понижаване на имунитета. Разделното хранене или отказът от вечеря стимулира появата на гастрит. Недостигът на холестерол пък може да наруши синтеза на някои хормони.
Отчитайки тези възражения, се получава така, че провеждането на здравословен режим на хранене, меко казано, е вредно за нас. Трябва да го заменим с нещо друго. В последно време сред диетолозите все по-голяма поддръжка получава новият мироглед по отношение на здравословното хранене, значително по-демократично и хуманно. За основа на този мироглед е използван принципът (Първи принцип) "поносимост". Здравословният начин на хранене трябва да се понася добре от човека, да не влошава психическото и емоционалното му състояние и да не понижава качеството му на живот.
Втори принцип
Здравословното хранене не трябва да бъде на основата на забрани. То трябва да се "опира" колкото може повече на голяма гама от продукти, присъстващи в храненето ни. Необходимото качество може да получаваме, като променяме съотношението на продуктите, въвеждайки повече белтъчини или сложновъглехидратни ястия, плодове и зеленчуци. Не трябва да се отказваме от сладките неща. Просто трябва да ги ядем, когато сме сити, да се стараем да получим максимално удоволствие от сравнително малки дози.
Трети принцип
Здравословното хранене трябва да е целесъобразно. А именно да отговаря на целите, които искаме да постигнем. То може да бъде насочено към плавно намаляване или поддържане на теглото ни, към поддържането на умственото или физическото здраве.
Четвърти принцип
Здравословното хранене е най-добре да се разглежда като част от цялостния здравословен начин на живот заедно с тонизираща двигателна активност (спортуване) и пълноценен сън.
Както виждате, няма нищо сложно и нищо неестествено. Нищо не ни пречи да съблюдаваме тези принципи постоянно. Но именно в постоянството на използването им се крие мощният оздравяващ ефект.