Как да спрем хода на времето чрез диета?
Представяме Ви едни от най-мощните антиейджинг храни, които ще Ви помогнат да забавите процесите на стареене и да съхраните красотата и здравето си за по-дълго. Ако ги консумирате редовно, положителните ефекти няма да закъснеят и бързо ще се почувствате по-свежи, тонизирани, изпълнени с желание за живот и позитивни мисли. Вярно е, че ние сме това, което ядем, затова се погрижете за себе си още сега.
Зехтин
Антиоксидантите са ключът към дългия живот, а зехтинът изобилства от тях. Маслиновото масло е най-качествено и здравословно, когато е студенопресовано. Това се отнася за всички растителни масла – те са най-полезни, когато са студенопресовани. За здраве приемайте и Био ленено масло. Мононенаситените мазнини в зехтина доказано намаляват риска от сърдечни болести. Той е и антироков лек. Доказано е, че в една от страните, където в най-големи количества се консумира зехтин – Гърция, рискът от инфаркти и образуване на ракови клетки е много понижен. Зехтинът съдържа полифеноли – мощни антиоксиданти, които подмладяват организма и разкрасяват кожата.
Кисело мляко
Киселото мляко е богато на калций. Редовната му консумация понижава значително риска от развитие на остеопороза и гарантира здрава и стабилна костна система. Калцият е важен и за здравето на зъбите. Освен това киселото мляко съдържа уникални бактерии, които подобряват храносмилането и регулират баланса на чревната флора. Два са основните микроорганизми, които участват в процеса на ферментацията на кисело мляко – Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus. Киселото мляко благоприятства нервната система. Стимулира действието на жлезите с вътрешна секреция и ускорява съсирването на кръвта. Повишава имунната защита, понижава нивата на вредния холестерол и разкрасява кожата.
Риба
Преди години различни учени започнали да правят проучване защо сред местните жители на Аляска инфарктите почти не се срещат и рискът от тях е в пъти по-малък, отколкото на други места по света. Причината е открита в голямото количество риба, което те консумират. Тя е един от най-качествените и богати източници на Омега-3 мастни киселини, които са най-доброто естествено средство за защита на сърцето. Омега-3 помагат да се намали отлагането на вреден холестерол в артериите. Заздравява сърдечно-съдовата система. Освен това рибата е мощна храна за мозъка и подобрява дейността му. Ако често хапвате риба – 2-3 пъти седмично, а защо не и по-често, на старини ще се радвате на силна памет и добра концентрация. Опитайте Масло от крил или Хрущял от акула.
Черен шоколад
Черният шоколад, подобно на рибата, намалява много риска от сърдечни болести. Натуралният черен шоколад е много полезен, защото съдържа силни антиоксиданти. Едни от тях са флавоноидите. Те подобряват кръвообращението и така клетките са по-добре снабдени с хранителни вещества и кислород. Понижава кръвното налягане и риска от рак, особено на дебелото черво. Съдържа олеинова киселина – киселина, която се среща и в зехтина. Полезен е за мозъка и има мощно антиоксидантно действие. Съдържа серотонин и стимулира производството на ендорфин – естествен антидепресант, повишаващ настроението.
Ядки
Ядките са много богати на ненаситени мазнини и предлагат на организма ползи, подобни на тези от приема на зехтин. Много са полезни за сърцето и сърдечно-съдовата система. Истина е, че са мазни, но мазнините в ядките са здравословни и намаляват нивата на лошия холестерол. Доказано е, че хора, консумиращи редовно ядки дълги години, живеят 2-3 години повече от такива, водещи подобен начин на живот, но без да похапват ядки. Богати са на витамини и минерали, както и на антиоксиданти. Всички видове ядки съдържат много витамини А, Е и група В, а също така много микроелементи: калий, калций, фосфор, желязо, мед, йод, селен и др. Стимулират дейността на мозъка и повишават концентрацията. Действат разкрасяващо върху кожата и косата. Заздравяват ноктите. Научете повече за различните видове ядки и специфичните им полезни качества ТУК.
Вино
Пиенето на вино, и то най-вече червено, предпазва сърцето, подобрява мозъчната дейност и детоксикира организма. Виното е един от най-богатите на антиоксиданти продукти, който подмладява организма и предпазва от диабет. Съдържа антиоксидантните багрилни вещества антоцианини. Червеното вино съдържа съставката ресвератрол – антиоксидант, който доказано забавя стареенето на клетките. Червеното вино съдържа желязо, калий, цинк, мед и други минерали. Витамините в състава му са предимно от група Б – Б1, Б2, Б6. При процеса на ферментация във виното се образуват органичните киселини винена и ябълчна киселина. Те са много полезни. Повече за ползите от консумацията на вино научете ТУК.
Боровинки
Боровинките също съдържат мощни антиоксиданти и затова забавят стареенето. За най-полезни се сочат черните боровинки. Те съдържат много голямо количество манган. А манганът играе важна роля в правилното развитие на костите и ги поддържа здрави, като е съществена част и от множество биохимични процеси, които протичат в организма ни. И боровинките съдържат полифенолите антоцианини, на които се дължи червено-лилавият им наситен цвят. Антоцианините предпазват от диабет, подобряват сърдечното здраве и предпазват от атеросклероза. Боровинката има съдоукрепващо действие. Детоксикира организма и избистря тена. Прочиства кожата и забавя процесите на стареене на клетките. Има антибактериално действие и е полезна за черния дроб и зрението.