Червено месо – какъв вид и в какви количества можем да го похапваме?
Червеното месо е важна част от здравословния хранителен режим, тъй като съдържа ценни за правилното функциониране на организма вещества. Кое месо спада към категорията "червено"? Червените меса са свинското, конското, говеждото, козето и агнешкото. Макар да има полезни свойства за тялото, червеното месо трябва да се консумира в умерени количества и да се избягва в определен вид като консерви или колбаси.
Кое червено месо е здравословно?
Отличителна черта на червеното месо са тлъстинките, които го правят една от храните, които да избягваме по време на строга диета. Най-полезно от червените меса е това без много мазнини като контрафиле и бут. Месата от консерва обаче са доста вреден продукт, който според проучванията дори увеличава риска от някои ракови заболявания, поради което Ви препоръчваме напълно да ги изключите от менюто си.
Кой начин на приготвяне да изберем?
Идеята на здравословното хранене и в частност на здравословното приготвяне на храната е да се запазят максимално естествените протеини и полезни вещества и да се избегне образуването на токсини – следствие от високите температури на приготвяне или твърде продължителната термична обработка. Препоръчваме Ви да приготвяте месото на скара, тъй като този метод на приготвяне е бърз на висока температура, а ако се спрете на бавното готвене, нека бъде на ниска температура, като така ще запазите месото меко и сочно, без да унищожите полезните му свойства. И не забравяйте – не прекалявайте с мазнината, особено когато приготвяте месо, известно със своите естествени мазнини.
Колко често можем да похапваме червено месо?
Червеното месо е любимо на поколения българи. То е част от националната ни кухня и предпочитан продукт в бабините, а и не само, гозби. Ето защо имаме склонност да прекаляваме с консумацията му. Всъщност присъствието на червено месо в менюто Ви не трябва да надвишава половин килограм на седмица като част от балансиран хранителен режим. Ако сте огромен почитател на колбасите и консервираното месо и Ви се струва невъзможно да ги изключите радикално от менюто си – опитайте да ги сведете само да един път седмично.
Ползи и рискове от похапването на червено месо
Както вече казахме, червеното месо е богато на вещества, необходими за здравето на организма ни. Съдържанието на протеини, витамини и желязо прави този вид месо важен елемент от седмичното ни меню. Червеното месо, освен вкусно, е и полезно за растежа на децата, в случай на анемия и дефицит на желязо, за хора с висока физическа активност, тъй като увеличава мускулната маса. За да сте сигурни, че практикувате умерена и полезна консумация на любимия деликатес, следвайте основното правило, според което нищо прекалено не е толкова вредно.
Приятен апетит!