Превърнал се в един от най-популярните хранителни продукти, червеният ориз се е харесал на много народи по света. Той започнал постоянно да присъства на масата на руснаците, беларусците, украинците. До съвсем скоро можехме със сигурност да различаваме само белия дългозърнест ориз от белия кръглозърнест, докато изведнъж по търговските пунктове не се появиха множество други видове на този продукт. И макар вече да сме запознати с тях, нищо не пречи да разберем малко повече за червения ориз.
Червен ориз – ползи и вреди
Много хора се интересуват от тази тема. Именно той, сред всички видове ориз, е признат за най-полезният. При това, че той е кладенец на витамини, минерали и аминокиселини, на червеният ориз му е чужда всякакъв вид обработка, а това значи, че всички природни дарове са съхранени в него. Още повече, че обвивката му не се пипа, което запазва формата на зърната и подарява тънък аромат на орехи при приготвянето на ястията. Ако употребявате този ориз, Вие със сигурност няма да страдате от дефицит на витамин B в организма. Това ще се отрази на косата, ноктите и кожата Ви. Необходимите за всяко тяло минерали също присъстват в тази култура в достатъчно количество. Йод, калий, желязо, магнезий, фосфор, мед – всеки има своята сфера на действие.
Полезни свойства на червения ориз
Вие ще победите мигрената в неравностойната борба, при това мускулите Ви ще бъдат тонизирани, а нервната Ви система – здрава, ако магнезият в организма Ви бъде достатъчно. Този минерал отговаря за работата на сърдечния мускул и привежда налягането в нормални граници. Заедно с калия, този минерал прави чудеса:
- Заздравява костите
- Предпазва от остеопороза
- Подпомага за лечението на артрит
- Извежда солта от ставите
- Намалява възпаленията при ревматизъм
Списъкът с преимуществата му е безкраен.
Желязото, което се намира в оризовите зърна, ще Ви помогне да забравите за анемията, която е бедствие за много хора.
Още ли се съмнявате?
Ще се учудите, но най-важното тепърва предстои. Червеният ориз е мощен антиоксидант, който е способен да прегради пътя на такъв кошмар за човека като рака. Оризът става червен благодарение на парационитите, които правят кожата еластична и намаляват дълбочината на бръчките. Биологично активните компоненти влияят продължително на състоянието на мъжкото здраве заради големия набор от полезни елементи в състава му. В козметиката използват маски от каша от оризовите зърна. Натуралният продукт ще вдъхне живот на уморената Ви кожа и ще я направи сияеща и мека. Самата природа се грижи за Вас.
Стомашно-чревният тракт също трябва да каже "Благодаря!" на чудесната култура. Хранителните влакна, набъбвайки, придават продължително чувство на ситост, като превръщат червения ориз в търсен диетичен продукт. Добрата перисталтика на червата ще помогне да се изведат от организма токсините и шлаките. Много е важно, че хранителните влакна стопират абсорбирането на захарта и холестерола в кръвта. Ако съдовете са пречистени и кръвта циркулира по-добре, то и целият организъм ще работи безпроблемно. Ако случайно се натровите, този чудодеен продукт ще Ви се притече на помощ.
Заедно с лекарствата той ще пречисти организма Ви от токсините и ще Ви даде възможност да се възстановите много бързо. Червеният ориз е хранителен и едновременно с това лек, което Ви позволява да го използвате при различни диети. Обикновено това, от което се опасяваме, е глутенът, който присъства в много зърнени култури, но в червения ориз – не. Ниският гликемичен индекс на продукта го прави позволен за хора, които страдат от захарен диабет и постоянно трябва да контролират нивата на кръвната си захар.
Вредните свойства на червения ориз
Статистическите данни показват, че този продукт не може да нанесе вреда върху организма, така че е полезен, безопасен, позволен за децата, възрастните и старите хора. Дори такива сериозни болести, като диабет и алергия, не са противопоказни за неговото консумиране. Можем, разбира се, да си припомним, че калоричността на 100 гр червен ориз е 400 калории и Ви съветваме да не го ядете в огромни количества. Хората, които поддържат фигурата си, и без това се хранят умерено. За ползата и вредата на червения ориз може да се спори много, но това няма да промени най-важното – това е подарък от природата за човечеството.
Как да варим червен ориз?
Благодарение на забележителните свойства на продукта, той е много търсен и се отглежда в много държави по света. Например Франция е избрала да отглежда късозърнест червен ориз, който при варене придобива вискозитет. Хималайският ориз след варене става розов и има чудесен аромат. Индия е представила на света червения ориз Рубин, който не само се яде, но се използва и с религиозни цели. Който и вид червен ориз да изберете да употребявате, всички те са обединени със сходни свойства. Леко сладникавият вкус и меката обвивка са си намерили почитатели. Много изискани блюда се приготвят с този ориз, който отлично се съчетава с различни продукти. Рибата, месото, гъбите, млякото, сухите плодове ще "зазвучат" различно, създавайки неповторима вкусна композиция, ако към тях се прибави от червения ориз. И нека се вари по-дълго, няма как да се "преготви", защото обвивката на зърната не позволяват да се превари.
Как се готви червен ориз?
На 1 чаша ориз се прибавят 2 ½ чаши гореща вода. Предварително се изчиства и се измива. Отделете на този процес достатъчно време и усилия и ще получите качествена вкусна храна. Подготвените вече зърна се поставят в такъв съд, който има дебело дъно, и се заливат с водата. Трябва да гледате нивото на водата да бъде повече от ориза, приблизително с два пръста. След това посолявате умерено и слагате на котлона. Течността изчезва, а блюдото се запарва. След 5 минути се полива със зехтин и отново се оставя за малко да постои. Полезното, вкусно, ароматно ястие чака своите почитатели.
А ето и една уникална рецепта с червен ориз:
Ястие с червен ориз, с боб и морски дарове
Необходими продукти:
- Червен ориз – 3 чаши
- Морски дарове (скариди) – 500 гр.
- Боб – 200 гр.
- Зелен лук – 100 гр.
- Чесън – 4 скилидки
- Джинджифил – 10-20 гр.
- Сусамово масло – 4 лъжици
- Лют пипер
- Ойстер сос – 100 гр.
В загрятото на котлон сусамово масло леко се запържва чесънът и джинджифилът, които са ситно нарязани. Всички продукти се смесват с маслото на силен огън и се пържат малко повече от минута, като старателно се разбъркват. Ястието се отмества от котлона и е готово за сервиране.
Сега вече имате възможността да оцените богатия вкус на червен ориз. Да Ви е сладко!
Оставете коментар