В средата на зимата, когато малко пресни храни са достъпни и в същото време качествени, е важно да се замислим дали замразените храни са полезни и дали в тях има хранителна стойност. Много хора предпочитат замразените продукти целогодишно, тъй като са заети, нямат време за дълга топлинна обработка и за готвене. Дали замразените храни са вредни или дали всички те са такива?
Замразените храни са вредни
Този факт се крие в това, че хранителните качества в дълбоко замразените продукти не може да бъдат същите, като тези в пресните храни. В замразените зеленчуци, плодове, месо, риба могат да се крият и опасни транс-мазнини, както и палмово масло. В замразените храни се съдържат и консерванти, като обикновената готварска сол, но в доста завишени количества.
Как да направим замразените храни малко по-здравословни?
Когато нямате избор и все пак трябва да изберете замразени храни, тъй като нямате време, избирайте задължително такива без сирене и сосове от сирена (като пици). Това прави замразените храни със значително високо съдържание на калории и наситени мазнини.
Друг важен съвет е да не размразявате цялото количество продукт, ако няма да го използвате. Извадете необходимото Ви количество и оставете в камерата останалото.
Когато купувате замразени плодове, избирайте такива без сироп. Лесно е да се ориентираме по съдържанието на опаковката – то трябва да съдържа само плодовете или зеленчуците, които купуваме.
Ако консумираме замразени месо или риба, е добре да го комбинираме с пресни салати – така поне в някаква степен ще удовлетворим необходимостите си от нутриенти.
И разбира се, винаги когато имате възможност, избягвайте замразените храни за сметка на техните пресни аналози.
Кои са полезните замразени храни?
В крайна сметка се оказва, че не всички замразени храни са вредни. Плодовете и зеленчуците, които са сред най-полезните групи храни както в прясно, така и в замразено състояние. Освен това, ако съхранявате за дълъг период от време пресни и плодове, и зеленчуци в хладилника си, тяхната хранителна стойност значително намалява. Докато замразените аналози могат да се съхраняват за дълъг период от време.
Едни от най-полезните храни, когато са замразени, са: грах, зелен фасул, горски плодове. Причината е, че те се замразяват бързо след обирането им и по този начин губят по-малко нутриенти, в това число витамин С.
Трябва да избягваме замразените:
- Месо
- Риба
- Обработени месо и риба като панирани и пържени месни продукти
- Сирене като панирано сирене или хапки
Още съвети за избор на замразени храни:
- Избирайте дори от замразените храни порция от 250-300 ккал.
- Избирайте храни със съдържание от по-малко от 4 гр. наситени мастни киселини
- Избирайте храни със съдържание от по-малко от 800 мг. натриев хлорид – сол
- Избирайте храни със съдържание минимум от 3-5 гр. фибри