Ако вече сте си задавали въпроса "Кой е най-здравословният избор: пресни или замразени продукти?" – определено отговорът би бил пресни. Но може би ще останете изненадани да разберете, че продуктите, които са замразени, имат много по-голяма хранителна стойност.
Тази статия обяснява как да направите правилния избор между пресни и замразени продукти. Също така ще Ви дадем няколко убедителни аргумента, за да използвате замразените продукти повече.
"Fresh" или нещо друго?
Проблемът с пресните продукти е, че наименованието е доста подвеждащо. Когато говорим за "пресни" храни, вероятно си мислите "нови" или току що "узрели", но в действителност истината е, че пресни са тези храни, които растат в самия сезон. За останалата част от годината, както и култури, отглеждани целогодишно, понятието "пресни" продукти е всичко друго, но не и това, което си мислим ние. Поради невъзможността да отглеждаме много продукти, за съжаление, опираме до продукцията в магазините, а те се доставят от далечни страни и често не са никак свежи и пресни.
За да бъде възможна и за да се извърши една доставка от друга страна, продуктите често се берат и култивират още преди да са узрели. Това е един вид гаранция, че няма да се развалят при транспортирането им. За жалост обаче, това има много негативни последици за всяка храна. На първо място, трябва да се вземе предвид, че последният етап от растежа на плода или зеленчука е най-важен за развитието на вкусовите и хранителните им качества. Обирайки продукцията, преди да е готова, тя никога не достига пълния си потенциал.
Лошата репутация на замразените храни:
Замразени продукти, от друга страна, са обрани вече узрели и в разцвета си и след това бързо замразени. С други думи, това означава, че плодовете и зеленчуците са оставени да достигнат своето съвършенство на вкусови качества и хранителни вещества. Всичко това бива добре съхранено чрез процеса на замразяване, така че да могат да бъдат изпратени до всеки магазин, без да се развалят.
Разбира се, много производители снабдяват магазините с пресни плодове или зеленчуци и Ви предоставят най-добрата продукция, но през по-голямата част от годината и в зависимост от това къде живеете това обикновено е невъзможно. Рядко можем да се възползваме от всичките благоприятни ползи на продуктите, които консумираме. И подари тази причина понякога замразената продукция може да се окаже по-добрият вариант.