Едва ли има някой, който да откаже изкушение като горските плодове. Обикновено се крият зад зелените си листа на малките храстчета, но и те крият своите тайни. Къпината, червената и синята боровинка привличат не само с вкуса си, но и с разнообразието си от лечебни качества.
Къпината е малко изучена. Плодовете и се употребяват в свеж вид или се сушат на слънце. В народната медицина лечебните свойства на къпината се използват при простудни заболявания, подагра, възпаление на ставите и т. н. Отварата от листа на къпината помага за заздравяване на косъма на косата и премахване на пърхота.
Червената и синя боровинка, макар и от един род, нямат едни и същи лечебни свойства. В медицината червената боровинка често се използва при авитаминоза и гастрит.
Настойката и отварата от нейните листа притежават антисептични свойства, които спомагат при овладяване на процеси, свързани с уринирането. В народната медицина плодовете на червената боровинка се използват при болен стомах, подагра, възпалено гърло и т.н.
Синята боровинка пък заема първо място сред всички други плодове по съдържание на манган, а по количеството на вит. А тя е два пъти по богата от млякото. Плодовете и се използват като изпитано средство против диария, особено при децата. В народната медицина синята боровинка се употребява също при камъни в бъбреците, ревматизъм, кожни и други заболявания.
Лекарствено значение при диабет имат и листата на тази боровинка, тъй като притежават свойства, подобни на инсулина. Екстрактът от синя боровинка подобрява зрението, препоръчва се при профилактика на хора, чиято работа е свързана със значително напрежение на зрението – шофьори, пилоти и т. н.