Защо са важни витамин С и цинк?

Със сигурност витамин С представлява един от най-известните витамини и една от широко приеманите хранителни добавки. Той е важен за здравето, имунната система, кожата, тъй като с участие на витамин С се синтезира важният протеин колаген. Той редпазва от хронична умора и оксидативния стрес и подпомага протичането на процесите на клетъчно ниво. Често витамин С се сочи за предпазващ от рак поради причината, че защитава организма от оксидативния стрес.

Витамин С е разпространена хранителна добавка.

Минералът цинк е също доста важен за имунитета и също защитава клетките от вредното въздействие на свободните радикали, участва в клетъчното делене и е минерал, който е есенциален за кожата. Освен това цинкът се използва от тялото в синтеза на протеини и отделянето на ензими, както и в образуването на клетъчното ДНК.

Комбинацията от витамин С и цинк не е случайна, тъй като тяхното въздействие се допълва и дори заедно те въздействат още по-силно върху процесите и клетките. Тази симбиоза от важния витамин и минерала цинк е силно подпомагащо средство за имунната система, както и за състоянието на кожата. Кожата е важен орган за имунитета, тъй като тя може да предпази тялото от навлизането на някои бактерии и микроби. Затова е важно особено през зимата да се грижим усилено и с още повече усилия за състоянието й (как правилно да се грижим за кожата през зимата, можете да прочетете тук).

Източници на витамин С и цинк:

Минералът цинк се среща в животинските храни.

Тялото не може само да произвежда важния водоразтворим витамин, затова трябва да го приемаме с храната или с хранителни добавки. Най-добрите източници на витамин С сред храните са:

  • Цитрусови плодове
  • Червени и зелени чушки
  • Тъмнозелени листни зеленчуци като кейл и спанак
  • Киви – както познатото ни зелено киви, така и напоследък навлизащото златисто киви
  • Броколи
  • Ягоди, малини, къпини, боровинки – могат да се консумират и замразени през зимата
  • Сготвени домати
  • Папая

Източници на цинк:

  • Приготвени морски дарове
  • Телешко и агнешко месо
  • Пшеница
  • Спанак
  • Тиквени семена
  • Кашу
  • Натурално какао
  • Свинско и пилешко месо
  • Приготвени бобови храни
  • Гъби

Интересни факти за витамин С:

  • Пресните храни са добър източник на витамин С. Витамин С е известен на човечеството от векове – още от 14 век
  • Витамин С представлява обект на изследване и до днес – все още се доказват неговите разнообразни биологични функции
  • Със сигурност доказан факт е, че антиоксидантното въздействие на витамин С е пръв помощник в грижата за здравето, красотата и дълголетието – ежедневният прием на витамин С е важен за организма, прави го силен и устойчив на външни въздействия.
  • Витамин С има незаменима роля в синтеза на колаген, участва в костния метаболизъм и е необходим за усвояването на желязото, тъй като витаминът променя формата на желязото в стомашната среда и го прави усвоимо за организма
  • Високите концентрации на витамин С предпазват от простудни заболявания или най-малко намаляват тяхната продължителност
  • Най-високите концентрации на витамин С в човешкия организъм се намират в адреналните жлези, очните лещи, черния дроб и това доказва значението на витамина за тези органи
  • Витамин С или аскорбинова киселина, както е неговото химично наименование, е важен нутриент за защитата от карцерогени, тъй като инхибира синтеза на нитрозамини (силни карцерогени).
  • Витамин С е важен за синтеза на нервотрансмитерите и някои хормони
  • Витамин С, приеман в комбинация с цинк и витамини от групата В, повлиява въздействието на кожните ензими, лющещата се кожа, сивкавия тен, загубата на еластичност и първите симптоми на стареене. Витамин С има силно разкрасяващо действие – избистря тена и повлиява добре бръчките.