Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Начало Ново ! Промоции Всички Марки

Бета-блокери – как помагат на сърцето ни да си почива?

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Здравословни проблеми и състояния, Полезни съвети за здраве | Все още няма коментари. | 280 прегледа на този пост

Какво са бета-блокерите и в кои случаи се налага да се използват?

Адреналинът стимулира сърдечния мускул. Изхвърлянето му в кръвта ускорява пулса, повишава налягането и кара нашата сърдечно-съдова система да работи като кон. Човек може да направи свръхестествени подскоци, да вдига немислими тежести и т.н.

Забавянето на дейността на сърцето, напротив, се дължи на намаляване въздействието на стимулиращите вещества. Забавя се пулсът, а с него и кръвният поток, понижава се налягането, като цяло, сърцето „не бърза за никъде“.

Забавянето на сърдечната работа предоставя възможност на мотора ни да се отпусне и да натрупа сили. Тази способност на сърцето се използва широко в медицината. И днешната статия е за бета-блокери – средства, които предоставят възможност на сърцето ни „да си отдъхне“.

Имената на всички бета-блокери завършват на „-лол“

Бета-блокери са група препарати за лечение на сърдечни заболяванияГрупата препарати, които предоставят на сърцето пълноценна почивка, се разпознават лесно сред останалите: имената на всички бета-блокери са с окончание -лол.

Действието на тези лекарства се основава на понижаването на активността на симпатиковата нервна система, която отговаря за ярката емоционална окраска на стресовите ситуации (гняв, тревога, вълнение).

За да се намалят тези прояви, може да се повиши устойчивостта към стреса, включително и да се защити сърцето от излишното вълнение. Тогава благодарното сърце се съкращава по-рядко и с по-малка сила, което намалява нуждата му от кислород. В крайна сметка пристъпите на стенокардия и нарушенията в ритъма му изчезват като на магия, а рискът от внезапна смърт заради сърце е минимален. Рецепторите, върху които въздейства адреналинът и подобните на него възбуждащи вещества, се намират и в съдовете.

Блокадата на тези рецептори намалява напрежението на съдовите стени, а с това и повишеното артериално налягане. На свой ред, намаляването на ЧСС и силата на сърдечното изтласкване води до намаляване произвеждането в организма на стесняващи съдовете вещества, които влошават работата на централната нервна система и нарушават подхранването на съдовите стени.

Препарати, достойни на Нобелова награда

За създаването на бета-блокери е печелена Нобелова наградаПървият бета-блокер (протеналол) е синтезиран през 1962 година. Той увеличавал броя на случаите на рак при мишките, заради което не е преминал етапа на експериментални изследвания. След две години се появил пропроналол, за разработката на когото (с подробно описание на механизма на действие на цялата група бета-блокери) американците J. Black, G. Elion и G. Hutchins през 1988 година получили Нобелова награда. Наистина, на първо време лекарството било измислено за лечение на аритмия и способността му да понижава налягането се възприемала като страничен ефект. Времето доказало, че за сърцето е важно и едното, и другото.

Препаратът от последното поколение – небиволол – излязъл на пазара през 2001 година. Това лекарство имало, освен тези свойства, и уникалната възможност да стимулира производството на мощното разширяващо съдовете вещество в организма – азотен оксид. Днес в клиничната практика се използват повече от 5 препарата от групата на бета-блокерите: бизопролол, карведилол, метопролол, бетаксолол, небиволол. Някои от тях се предпочитат за нормализиране на повишеното налягане, други – за лечение на стенокардия, трети – при нарушен сърдечен ритъм. Безспорно, всяко следващо поколение препарати работи по-добре от предходното.

Приложение на вълшебните лекарства – махмурлукът също е тук!

Бета-блокери са група медикаменти, които се използват при хипертония, аритмия, стенокардия, тахикардия, метаболитен синдром, захарен диабет, сърдечна недостатъчностБета-блокерите се използват в следните случаи:

 • Хипертония (за понижаване налягането чрез разширяващия съдовете ефект);
 • Исхемична болест на сърцето (за предотвратяване и лечение на пристъпи на стенокардия и други болести в областта на сърцето);
 • Тахикардия (за забавяне честотата и силата на сърдечните съкращения);
 • Сърдечна недостатъчност (за да се разтоварят сърцето и съдовете);
 • Метаболитен синдром (за блокиране ключовите механизми за развитие на заболявания – изхвърлянето на адреналин);
 • Инфаркт на миокарда (за подобряване на шансовете за оцеляване и на прогнозата);
 • Някои нарушения на сърдечния ритъм, в частност при синдром на удължен QT-интервал (болестта е с много висок риск от внезапна смърт);
 • Други аритмии, които се проявяват с учестено сърцебиене;
 • Захарен диабет (за защита на сърцето и заради ефекта за разширяване на съдовете).

Бета-блокерите влизат и в комплексното лечение на мигрена, вегетативни кризи, махмурлук (намаляват проявите на адреналинов излив), хипертрофична кардиомиопатия (понижават риска от развитие на аритмия).

Как да намерите своя бета-блокер?

Дали са подходящи за Вас лекарствата от групата на бета-блокерите, ще го реши само лекар! Той ще избере името на препарата спрямо поколението и показанията му за използване (за да не се влоши съпътстващото заболяване), ще избере дозата – постепенно, като се съобразява с пулса Ви и налягането Ви. Лекарят ще определи и колко пъти да го приемате, това зависи от поколението на препарата.

Самоволното назначаване на бета-блокери може да Ви изиграе лоша шега, заради възможните усложнения.

Последиците от неправилния приема на бета-блокери. Синдром на рикошета!

Влиянието на лекарствата върху вегетативната нервна система позволява да се използват успешно от млади хора. Съвсем по друг начин стоят нещата при по-възрастните хора, защото те са с повече съпътстващи заболявания, които не винаги са съвместими с бета-блокерите. Основните странични ефекти на бета-блокерите са:

Бета-блокери са лекарствени препарати, които трябва да се използват правилно, тъй като предизвикват усложнения и странични ефекти

 • Намаляването на честотата на сърдечните съкращения може да предизвика брадикардия, сърдечният импулс трудно преминава от предсърдието към камерите (предсърдно камерен блок).
 • Бронхите се свиват, намалява се производството на секрети в тях, което провокира свиване просвета на бронхите и свистящо дишане (бронхообструкция).
 • Хипотониците рискуват да понижат показателите на налягането до критични нива, когато главният мозък спира да получава кръв и кислород.
 • Диабетиците може да получават епизоди на внезапно неконтролируемо понижаване на кръвната захар.
 • Холестеролните плаки се увеличават.
 • Студени, слаби крака, мравучкане (бета-блокерите свиват периферните артерии).
 • Хората, склонни към депресия, се депресират още повече.
 • Нарушава се сексуалната функция (плюс импотентност, минус либидо).

Ако не изпиете таблетката навреме, адреналиновият излив ще Ви напомни за себе си и симптомите като повишено налягане, аритмия, пристъпи на стенокардия ще се върнат бързо.

Синдромът на рикошета“ при спиране на лекарство бета-блокер (при продължително лечение) е свързан с възобновяване чувствителността на бета-адренорецепторите. Така че, вълшебното си е вълшебно, ние трябва да си знаем мярката! Лекарствата работят прекрасно, само ако се използват правилно. Търсете си добър лекар!

Защо написахме тази статия?

Нашият магазин Biomall.bg предлага хранителни добавки и продукти за здраве и красота. Ние не предлагаме лекарства. Но това не значи, че сляпо вярваме, че лекарствата не са необходими. Хранителните добавки не лекуват. Те помагат за лечението на някое заболяване, те са допълнение към правилния начин на живот, те облекчават поддържането на здравето. За лечението на заболяванията обаче се налага да се прегледате при специалист и той да прецени каква ЛЕЧЕБНА терапия да Ви препоръча.

Сърдечните проблеми са все по-често срещан проблем. Огледайте се около себе си, в самите Вас. Забързаният начин на живот, стресът, всяка част от живота ни вече е потенциална заплаха за здравето ни. Затова ние предлагаме средства, които да облекчат тежката задача да опазим най-важното – здравето си. При възникнало заболяване обаче не винаги тези средства са достатъчни.

Може и да е досадно, но все пак ще Ви посъветваме: обръщайте внимание на здравето на сърцето си. Всяка емоция минава през него, всяко боледуване се отразява върху него, всяко действие или бездействие му влияе. Ако усетите проблем – веднага на лекар!

Бета-блокери – как помагат на сърцето ни да си почива? Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™