Плодовете са изключително полезни и трябва да ги включваме в ежеднeвието си. Понякога може да се случи те да ни омръзнат, затова и трябва да разнообразяваме с различни от тези, които всеки ден похапваме. Екзотичните плодове са малко познати, но изключително полезни. Какво не знаем за тях и защо трябва да ги консумираме?

Кои екзотични плодове тБодлива круша като източник на магнезий. рябва да опитаме?

Бодливите круши

Бодливите круши, още наричани кактусови круши, имат формата на авокадо и рубинено червен или златист цвят. Вкусът е мек и сладък като кръстоска между диня и лимон. Произлизат от Южните Американски Щати или Мексико. Всеки плод е богат на магнезий толкова, колкото портокал, ябълка и круша, взети заедно. Магнезият има многостранни положителни ефекти, но един от най-добрите е, че предпазва от диабет тип II. Най-хубавите на вкус плодове са ярко оцветени, без петна. Ако са твърди, могат да се държат няколко дни в хладилник. Могат да се добавят към салати, смутита, сладолед, към сутрешното мюсли, само трябва да са леко охладени.

Папая

Пръв Христофор Колумб нарича папаята "плод на ангелите“, когато за пръв я опитва на Карибските острови. Оранжевата папая има сладко-тръпчив вкус. Плодовете, които се продават в супермаркетите, обикновено идват от Хавай, Централна Америка, Мексико. Папаята не е киселинна и затова добре успокоява стомаха. Съдържа много витамин С и бета-каротини, повече от портокалите или грейпфрута. Добрата на вкус папая трябва да е с жълти петна. Тя може да бъде отличен десерт. Разрежете наполовина плода, премахнете семките, в кухината сложете 250 мл. нискокалорично мляко, 1 ч. л. мед и изцедете малко лимон.Папаята е сладка и изключителна полезна.

Лонган

Често е определян като малкия брат на по-голямото червено личи. В сърцевината лонганът е полупрозрачен и има семена. Вкусът му е мускусен, но сладък, с текстура и вкус, среден между круша и грозде. Плодът произлиза от Южен Китай. Лонган е полезен, тъй като е изключително богат на витамин С, със съдържание само в 100 грама, представляващо 140% от дневния препоръчителен прием на витамин С, само в 60 килокалории. В супермаркета трябва да се следи да не купуваме твърде мек плод, с жълто-кафява кожа. Лонганите са чудесни за плодова салата или като здравословен снакс.

Карамбола

Карамбола произлиза от Югоизточна Азия и Индия, жълта е на цвят, а вкусът й е смесица между слива и ябълка. Съществува и сорт, който е хрупкав като краставица. Може да се намери най-вече в Азиатските магазини. Плодът е богат на витамин С, но в същото време съдържа 3 грама фибри – два пъти повече от слива. Кожата на добре узрелия плод трябва да е твърда и гладка. Не е нужно да белите карамболата преди консумация, а благодарение на яркия му цвят и отличителна форма, той добавя свеж елемент към плодови салати или мелби.

Кумкуат

Райска ябълка за набавяне на витамин А.

Кумкуат в голяма степен прилича на портокал, но с различен вкус. Сърцевината му е кисела и сочна, но кората му е ароматна и сладка. Плодът произлиза от Китай, но се отглежда и в САЩ. Кумкуат съдържа високи нива на витамин С, почти колкото в портокалите и много по-високо в сравнение с гроздето, бананите или ябълките. Кумкуатите се числят към цитрусовите плодове и са уникални с това, че могат да бъдат консумирани цели, заедно с кората. Използвани са във вегански салати, заедно със сирене котидж и йогурт.

Плантайн

Произлизат от Югоизтиочна Азия, но също растат в Латинска Америка, Карибите и части от Африка. Зелените плантайни, които наподобяват големи банани, са значително по-твърди от познатите ни банани. Когато се белят, обвивката им става първо жълта, а след това – тъмно кафява. В същото време ядливата част става сладка. Плантайн, за разлика от обикновените традиционни банани, съдържа много повече витамин А, витамин С и калий. Плодът се консумира като обикновен банан. Може да се фламбира, когато е зелен. Жълтите плантайни могат да се сотират, гриловат, запичат. Могат да се включат в десерти като пудинги, когато са черни, тоест добре узрели.

Райска ябълка

Тя произлиза от Канада, но се среща също и в Япония и Китай. Може да бъде ярко оранжева, тази ябълка е кръгла, мека и сладка. Друг вид райска ябълка е по-дребна и изглежда като малък домат и е изключително свежа. Както може да се очаква от оранжевия цвят, райските ябълки са богати на витамин А, витамин С и съдържат много фибри. Могат да се използват за пайове, десерти, винегрети и сосове.