Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Сърдечен пулс на плода – кога се проявява и как можем да го чуем? – 1 част

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Забавни, Всичко за бебето и детето, Полезни съвети за здраве | Все още няма коментари. | 50410 прегледа на този пост

Съдържание на Сърдечен пулс на плода – кога се проявява и как можем да го чуем? – 1 част


Кога най-рано се чува сърдечният пулс на бебето?

Честотата на съкращенията на сърцето е интегрален показател, върху който влияят много фактори: наситеността на кръвта с кислород, нивото на хемоглобина, анатомичните особености на сърцето, въздействието на хормоните и вегетативната нервна система. Точно затова по характера на сърцебиенето на плода може да се съди за неговата жизнеспособност.

Сърдечният пулс на плода може да се определи по много начини: аускултация с помощта на акушерски стетоскоп, кардиография, ултразвуково изследване. Всеки един от тези методи си има своите предимства. Регулярното наблюдение на сърдечната дейност на плода позволява в някои случаи да се промени тактиката на провеждане на бременността и раждането, да се вземат отговорни решения, благодарение на които може да се спаси животът на бебето.

Кога се появява сърдечният пулс при ембриона?

Сърдечната дейност на плода се появява още през 2-3 седмица, когато се сформира сърцето на бебетоФормирането на сърцето започва още през 2-3 седмица от вътреутробното развитие на бебето, тоест в периода, когато жената все още дори не подозира, че може да е бременна. В този период сърцето е с форма на тръбичка, която към началото на 3-4 седмица започва да се извива S-образно. Точно затова на този стадий от развитието сърцето се нарича сигмовидно.

След 4-5 гестационна седмица се образува първичната преграда между предсърдията, в резултат на което сърцето на ембриона става 3-камерно. Точно на този етап се появяват първите сърдечни съкращения. Но за да се регистрира достоверно сърцебиене при ембриона на 5-та седмица от бременността, е необходим УЗИ апарат от експертен клас. Имайте предвид, че при липса на специални показания провеждането на УЗИ на толкова ранен етап не е основателно и не се препоръчва.

Косвено потвърждение за нормалното развитие на ембриона и неговото сърце на 5-6 седмица от бременността е определянето на нивото на хорион гонадотропина в динамиката през 2-3 дни. На 5-та седмица нивото на този хормон се колебае между 1000 и 3100 единици/мл. При нормално развиваща се бременност на ранните етапи нивото на хормона на всеки 2-3 дни се удвоява. Но трябва да имате предвид, че определянето на хорион гонадотропина е достоверно само до 10-тата седмица от бременността, тъй като на по-късните етапи нивото на този хормон започва да пада, което е физиологична норма. Затова този метод за диагностика е актуален само в самото началото на бременността, като алтернатива на УЗИ.

Норма на сърдечния пулс на плода по седмици

Развитие на сърдечния пулс на плода по седмициМного важен аспект в оценката на сърдечната дейност на ембриона са физиологичните норми през всяка седмица от бременността. (Въпреки заблудите за бъдещите момчета и момичета те са еднакви!). Ето ги и тях:

 • 5-та седмица – 90-100 удара;
 • 6-7 седмица – 100-130 удара;
 • 8-9 седмица – 130-150 удара;
 • 10-11 седмица – 130-160 удара;
 • 12-13 седмица – 140-170 удара;
 • 14-15 седмица – 140-180 удара;
 • 16-17 седмица – 140-170 удара;
 • 18-19 седмица – 130-170 удара;
 • 20-21 седмица – 140-170 удара;
 • 22-23 седмица – 130-160 удара;
 • 24-40 седмица – 120-160 удара.

Кой метод за диагностика дава най-много информация?

Има много начини за следене работата на сърцето на плода и всеки един от тях си има предимства.

Слушане с акушерски стетоскоп

Това е най-лесният и достъпен начин да се определят сърдечните съкращения при плода. Акушерският стетоскоп представлява проста тръбичка. За да се чуе сърцебиенето, трябва широката част на тръбичка да се прилепи плътно към предната коремна стена. Този метод е ефективен само при опитните акушери. За да се чуят тоновете на сърцето, трябва да се знае къде точно да се постави стетоскопът.

Слушане на пулса на бебето със стетоскоп

За тази цел лекарите провеждат външно изследване положението на плода: определят предлежанието (частта, обърната към малкия таз), позицията (положението на гръбчето – надясно или наляво) и изгледа (дали в с гръбчето напред, или назад) на плода.

В зависимост от положението на бебето в матката сърдечният пулс се чува добре на различни места:

 • Ако бебето е с главата надолу, а гръбчето му е обърнато надясно, тоновете не сърцето трябва да се слушат от дясната половина на корема под пъпа.
 • Ако бебето е седалищно (когато бебето е обърнато с дупето към малкия таз), при това гърбът му е обърнат наляво, оптималното място за преслушване на сърцебиенето е в лявата половина на корема, отново под пъпа.
 • Ако детето е разположено напречно, сърцето се слуша на нивото на пъпа отдясно или отляво, в зависимост от това къде е главата на плода.
 • При многоплодна бременност (двойна, тройна) сърчицата на бебетата се слушат на местата, където се чува най-добре всяко едно от тях. Това е много важно, за да не се обърка ритъмът на сърцето на един плод с този на друг. Не е изключено едно бебе да е с нормален сърдечен ритъм, а другото бебе да изпитва хипоксия.

Точки за слушане на най-силните сърдечни тонове на бебето

Аускултацията на сърцето на плода с помощта на стетоскоп е прекрасен метод, дошъл при съвременните лекари още от древността. За провеждането на този метод е необходим само стетоскоп и специалистът да е грамотен. Но този способ има един голям недостатък – човешкото ухо може да разпознае сърдечните тонове най-рано през 27-28 седмица от бременността. На по-ранните етапи това е невъзможно. А при изразено затлъстяване на жената или оток на предната коремна стена по този начин сърдечният пулс на малкото може да се чуе едва през 29-30 седмица. Заради това в първата половина на бременността за регистриране дейността на сърцето се използват други диагностични методи.

Кардиотокография

Кардиотокографията е метод за регистриране на сърдечна дейност при плода с използване на ултразвуков датчик. Получените от този датчик данни се преобразуват на кардиомонитора в честота на сърдечните съкращения, които се отразяват върху хартия под формата на графика. Този метод е много добър с това, че записът може да бъде много дълъг (около час, при нужда и повече) и може да се прецени работата на сърцето на малкото през цялото това време. Освен това безспорен плюс тук е едновременната регистрация на тонуса на матката с втори датчик, който се нарича „тензометричен“.

Правила за регистриране чрез кардиотокография:

 1. По време на изследването жената трябва да легне на една страна. Ако бременната лежи по гръб, резултатите няма да са достоверни, защото в това положение матката може да притиска вена кава в нея, в резултат на което се нарушава маточно-плацентният кръвоток. Това състояние се нарича „синдром на долната куха вена“, който може да предизвика нарушения в ритъма на плода.
 2. Кардиотокография за установяване наличието на сърдечен пулс при плодаУлтразвуковият датчик се поставя на предната коремна стена на бременната, където сърдечният пулс се чува най-добре, след което се фиксира с еластични ленти. Преди да започне изследването, трябва върху датчика да се нанесе гел за подобряване проводимостта на сигнала.
 3. Най-добре е датчикът за регистриране на тонуса да се постави в областта на дъното на матката.
 4. Съвременните уреди са снабдени с пулт с копче, което трябва да натиска жената по време на изследването, когато усети, че бебето се движи. Това е много важен диагностичен признак, защото може да се установи какви нарушения в ритъма е имало, докато плодът се е движил, и какви – когато е бил в покой. Този метод се нарича нестресов тест, защото при движение на плода нормално ритъмът се учестява.
 5. Кардиотокографът е снабден и със звукови уреди, с помощта на които жената може да чуе сърчицето на бебето си. В повечето случаи това действа успокояващо върху бременните.
 6. Изследването трябва да се провежда около 40 минути, не по-малко. Не е забранено да е повече, но по-краткото изследване не винаги дава пълна информация и отразява пълната картина на състоянието на плода.
 7. Този метод може да се използва от 22-23 седмица от началото на бременността.
 8. Само лекар може да разчете резултатите от кардиотокографското изследване.

Но има и други начини за установяване на сърдечен ритъм при плода и то на много по-ранен стадий. Кой са те? Вижте ги в ПРОДЪЛЖЕНИЕТО на статията ни!

Сърдечен пулс на плода – кога се проявява и как можем да го чуем? – 1 част Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™