Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Ново !

Защо не трябва да пропускаме закуската?

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Здравословно хранене, Храни и напитки, Отслабване | Все още няма коментари. | 2624 прегледа на този пост

Съдържание на Защо не трябва да пропускаме закуската?


Доста често започваме да забравяме добрата стара поговорка, че закуската е най-важното хранене за деня. По много причини пропускаме или неглижираме това важно хранене. Някои от нас стават много късно и нямат време да отделят 10-15 минути преди тръгване за работа. Други сутрин имат доста ангажименти и храненето остава за по-късно. Трети по този начин се опитват да отслабнат, а четвърти просто не са гладни сутрин. Ако искаме обаче здраво тяло, траен ефект от отслабването, добър метаболизъм и добър старт на деня, закуската е задължителна! Вижте защо?

10 причини да не пропускаме закуската:

Закуската е важна за сърцето.

Важна е за сърцето

Колкото и изненадващо да звучи, редица проучвания показват, че пропускането на закуската може да има твърде сериозни здравословни последици – една от които: по-голяма вероятност за развиване на болести на сърдечно-съдовата система. Хората, които постоянно пропускат или избягват закуската, имат повече предпоставки за развиване на хипертония и хронични кардио-васкуларни заболявания.

По-висок риск от диабет тип 2

Особено сред жените развиването на диабет тип 2 при постоянно избягване на сутрешното хранене е значително по-висок. Последните проучвания показват, че процентът е с 54% по-голям, отколкото при тези, които имат регулярен режим на хранене.

Йо-йо ефект и покачване на тегло

Обикновено когато сме свалили определени килограми или спазваме диета, сутрин не сме гладни или сме по-малко гладни, затова решаваме да отложим храненето, докато можем, за да спестим още калории.

Помислете обаче два пъти, преди да направите точно това. Статистиките, а и опитът показват, че хората, които пропускат закуска, бързо огладняват и около 10-11 часа вече са много гладни. Ако моментът е много зает, посягат към храни с високо захарно или мазно съдържание. Освен това колкото повече позволим на организма да огладнее, толкова по-големи количества храна и калории поглъщаме. Вземете умното решение и закусвайте нещо засищащо.

Негативно влияние върху енергийните нива

Сънят е почивка за нас, но тялото е работило цяла нощ: регенеративни и възстановителни процеси във всички клетки текат по време на нощната почивка. Сутрин тялото има нужда на първо място от вода и на второ от храна, за да е готово за предизвикателствата на деня. Не го измъчвайте и не го оставяйте „без гориво”, защото след няколко часа следват опасните понижавания на нивата на кръвната захар, които предизвикват прилошаване, световъртеж и необходимост от нещо много сладко.

Закуската може да е нискокалорична и да не пречи на диетата.

Повлиява на стомаха

Чували сме за негативното въздействие на кафето върху стомашната среда – то е киселина, която може да увреди стомашната стена, затова сутрин оптималната последователност на прием на храни и напитки е:

  • Номер 1: чаша вода (още по-добре с лимон) – очиства остатъците от храна в стомаха, дава ни енергия и детоксикира черния дроб
  • Номер 2: закуска
  • Номер 3: кафе

Влияние върху когнитивната функция

Последните изследвания показват, че избягването на закуската може да доведе до по-бавна когнитивна (мисловна) дейност. Това е свързано със спада на енергията, който се наблюдава при неприемане на храна.

Може да предизвика мигрена

Хипогликемията или резкият спад на кръвната захар може да доведе и до главоболие, а при честа повторяемост – до мигрена. Организмът се нуждае от храна, тъй като обичайно, ако сме вечеряли в нормален час, има разлика от 12 часа между вечерята и закуската.

Повлиява растежа на косата

Първото хранене за деня повлиява и подпомага растежа на космените фоликули. Добре е да включваме протеин към нея, за да се поддържат добри нива на кератин в кръвта.

Влияние върху метаболизма

Закуската може да е чудесен ритуал за старт на деня. При пропускания на хранене метаболизмът се забавя значително. Това важи и за закуската. Защо е важно да имаме бърз метаболизъм? Той е пътят към хубава фигура и поддържането й за дълго време.

Държи настрана вълчия глад

Ако пропуснем закуската, вероятността да ни връхлети вълчи глад по-късно през деня е много по-голяма. Затова си осигурете закуска, богата на желязо, фолати, минерали и витамини, за повече ситост и протеини, за да имате здравословен и полезен старт в деня.

Защо не трябва да пропускаме закуската? Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™