Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Консервантите Е-та – разрешени и опасни!

Търсене в блога
Горещо от Блога

Съдържание на Консервантите Е-та – разрешени и опасни!


Внимание – храна! Консерванти, Е-добавки и други...

Ти си това, което ядеш!

Това е мъдра източна поговорка, която изцяло се отнася до децата ни. Само бихме добавили „… и това, което пиеш“. Сега ще разберем кой от продуктите е полезен, кой е безполезен и кой е вреден за детското здраве.

Консервантите може и да са разрешени, но са опасни за здравето

Тялото на детето при раждането му се състои основно от вода и от това какво пие пряко зависи неговото здраве. „80% от болестите ние пием с водата“ казва Луи Пастьор и това е абсолютната истина. Затова първо ще поговорим за това какво пият нашите деца.

Макар да казват, че киселото мляко е полезно, ако то не се разваля повече от 2-3 дни, значи е подобрено с Е-та и полезните бактерии са убити при производството муЧай. Това е много специфична тонизираща напитка с определени свойства и конкретно действие върху организма. Кой е казал, че децата трябва да пият чай и още повече – преди лягане? Имайте предвид, че черният чай обезводнява организма и помага за извеждането на калция от него. Но може да давате на детето билков чай от мента, лайка, маточина, листа от касис, малини, плодови чайове без захар от натурални плодове (но не и сладко!).

Сок. Ако става дума за прясно изцеден сок (от моркови, тиква, ябълки, портокали и други), той ще бъде само от полза за организма. Но ако системно давате на детето консервирани сокове – очаквайте здравословни проблеми. В соковете добавят консерванти, лимонена киселина, заменители на захарта и други неща, които могат много сериозно да навредят на организма. Освен това всяка майка, като добра домакиня, знае, че нито един пресен сок не може да „оцелее“ без консервация в херметична опаковка дори и един ден. Всяка консервация „убива“ в сока това, което именно го кара да гние – ензимите и витамините. А защо да даваме на детето си сокове, ако в тях няма нито ензими, нито витамини?

Плодово кисело мляко. За да можем вкъщи да си направим такова кисело мляко, ни трябват кефир или квас и парченца пресни плодове, нали? Как мислите, колко дни ще престои в хладилника Ви тази смес? Ами ако не е в хладилник?

Не хранене илюзии за някакви „живи“ бактерии в плодовото кисело мляко, което може да престои повече от три дни. Дори и една „полужива“ бактерия в кисело-млечния продукт много бързо започва да се размножава – това е естественото и състояние. Така че истинското „живо“ плодово кисело мляко в хладилника ще се развали за два-три дни. Това значи, че всички бактерии в киселото мляко, което се съхранява повече време, са убити.

Ако си купувате вносно мляко, то най-вероятно бактериите са унищожени от радиоактивна реакция. Свободни радикали в тези продукти, разбира се, няма, но пък има продукти от свободно-радикалното окисляване.

Водата е единствената течност, която не изисква преработване и губене на енергия от организма и е полезна

Дали това Ви е нужно или не – решавате сами за себе си, но днес всеки може да си направи у дома отлично, полезно кисело мляко с късчета „живи“ плодове.

Газирана вода. Всяка газирана напитка, дори и минералната вода, е изключително опасна за детския организъм. Ортофосфорната или въглеродната киселина нарушават киселинно-алкалния баланс в организма, вследствие на което започват много активно да се изразходват калцият, магнезият, калият, натрият. Страдат костите, зъбите, косата, развива се ранна остеопороза. Освен това заместителите на захарта в сладката газирана вода предизвикват инсулинова реакция, повишават съдържанието на захарта в кръвта. От това страдат съдовете, панкреасът работи „на магия“, възниква сериозен риск от поява на захарен диабет, затлъстяване, нарушения на обмена на веществата.

Вода. Водата е единствената течност от всички течности, която всяка наша клетка „познава от пръв поглед“. На организмът не му е нужно да хаби енергия и време, за да я преобразува, тъй като в клетката може да постъпва само чиста вода. Всички други течности нашият организъм трябва да превръща в биологично достъпна вода. „Правилната“, чистата, биодостъпна вода дава и енергия, и здраве.

Е-добавките (Е-консервантите) в храната

Основното правило, към което според нас трябва да се придържа всеки родител, е правилото да не даваме на децата „вечно живеещи“ продукти.

Млякото, изварата или сметаната, които не се вкисват повече от 3 дни, хлябът, който не мухлясва и не плесенясва, колбасът, който не се разваля, ябълките или крушите, които с месеци не променят вида си… И още, и още, и още!

Скъпи родители! Бъдете отговорни, „включете мозъците си“! Четете етикетите, внимателно оглеждайте състава на продуктите, даже да е написан с много малки букви! Това е важно! Ние не можем да влияем върху екологията, върху медицината, още повече върху наследствеността, но по въпросите за храненето, здравето на децата ни е нашите ръце!

Е-добавките са оцветители, овкусители, консерванти, които са вредни за здравето и причиняват много заболяванияС какво са опасни Е-добавките – консерванти? Те блокират работата на ензимите в продуктите, които могат да се развалят бързо. Това е много изгодно за хранителната промишленост, но е крайно неприятно за нашето здраве, защото тези добавки блокират и нашите ензими. Без пълноценната работа на ензимите не протича нито един процес в организма ни, не работят както трябва нито витамините, нито микроелементите, нито аминокиселините. Не нехайте! Намерете информация за разрешените, но опасни за здравето Е-добавки и се постарайте да не ги включвате в хранителния режим на Вашето дете. Има достъп до такъв род информация, а ние ще приложим за Вас най-разпространените примери за вредни консерванти:

 • Една от „най-популярните“ Е-добавки е Е621 или натриев глутамат (усилва вкуса). Той влиза в състава практически на всички сосове, кетчупи, „бързо разтварящи се“ продукти, сухари, чипсове и т.н. Предизвиква разстройство на централната нервна система, разрушение на ретината на окото, синдром на китайския ресторант
 • Е-добавките, без които не можем да си представим колбасните изделия – Е250 (натриев нитрит), Е251 (натриев нитрат) и Е252 (калиев нитрат). Нитродобавките се съдържат не само в колбасите, но и в пушената риба, цацата, консервираната херинга. Добавят ги и в твърдите сирена, за да не набъбват. Хората, които страдат от чернодробни, чревни болести, дисбактериоза, холецистит, трябва да изключат от менюто си продуктите, съдържащи тези добавки. При тези хора част от нитратите, попадайки в стомашно-чревния тракт, се превръщат в още по-токсични канцерогенинитрозоамини
 • Е добавките Е103, Е105, Е121, Е123, Е125, Е126, Е130, Е142, Е153 са оцветители. Те се съдържат в сладката газирана вода, захарните бонбони, цветните сладоледи. Могат да доведат до образуването на злокачествени образувания
 • Е-добавките Е171-Е173 – оцветители, които се съдържат в същите тези продукти – цветния сладолед, бонбоните и подсладената газирана вода. Могат да предизвикат болести на бъбреците и черни дроб
 • Е-добавките Е210, Е211, Е213-Е217, Е240 – консерванти. Има ги във всеки вид консерви (от гъби, компоти, сокове, конфитюри). Могат да предизвикат образуване на злокачествени тумори
 • Е добавките Е221-Е226 – консерванти. Използват се при всяко консервиране и водят до болести на стомашно-чревния тракт
 • От Е230 до Е232 и Е 239 – отново консерванти. Съдържат се в консервите и предизвикват алергични реакции

Всички съставки в магазина са описани върху опаковките и трябва да четем добре, за да правим верен избор в покупките си

 • Е311-Е313 – антиоксиданти (антиокислители). Има ги в плодовите кисели млека, кисело-млечните продукти, колбасите, маслото, шоколада. Водят до проблеми със стомаха и корема
 • Е-добавки Е407, Е447, Е450 – стабилизатори и сгъстители. Те присъстват в сладката, конфитюрите, цеденото мляко, натуралния шоколад. Водят до чернодробни и бъбречни патологии
 • От Е461 до Е466 – сгъстители и стабилизатори. Има ги в същите продукти от горната точка и предизвикват храносмилателни болести
 • Е924a, E924b са антипенители, които се съдържат в газираните напитки. Те водят до образуване на злокачествени израстъци

А сега Ви препоръчваме на първо място да си направите списък и да ходите с него до магазина. Няма да мине много време, докато без проблем и списъка-помощник ще можете сами да разпознавате опасните продукти и да ги избягвате. По този начин ще защитите детето си от много нежелани проблеми със здравето.

И не бива да оправдавате бездействието си с това, че тогава нищо не трябва да купуваме от магазина. Това не е вярно. Повярвайте, винаги има избор и е във Вашите възможности да бъде той правилен.

А най-добрата награда за съзнателното Ви и отговорно отношение към храната, ще бъде здравото Ви дете. Детето, което може бързо да се справи с всяка болест, което се учи добре и лесно, което е пълно с енергия и е физически активно – това ще е Вашето здраво дете!

Консервантите Е-та – разрешени и опасни! Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (2)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™