Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Интересно за сапуна

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Коса, кожа и нокти, Забавни | Все още няма коментари. | 3916 прегледа на този пост

Съдържание на Интересно за сапуна


Сапунът, който използваме ежедневно, ни е доста познат, като знаем неговото основно предназначение – измиване и почистване. В днешно време съществуват стотици разновидности на сапун за много различни цели. Сапун за пране, сапун за тяло, сапун за лице... а списъкът продължава. Има антибактериални, ароматизирани, вегански сапуни, сапуни на базата на животински продукти, хипоалергенни сапуни и други.
Сапунът играе важна роля в ежедневието. 
Общо казано, сапунът играе важна роля в ежедневието и ни е полезен. За съжаление, доста често сапуните се оказват смес от вредни почистващи химически препарати. Вместо да имат нежно почистващо и измиващо действие, каквото се предполага за истинските сапуни, тези детергенти могат да лишат кожата (било то на лицето или тялото) от много от полезните им качества. Много от продуктите за измиване на тялото не само че не съдържат никакъв сапун, а напротив, те са смесица от химикали. Някои натурални сапуни, разбира се, имат благоприятно влияние върху кожата, но повечето, предлагани в търговските вериги, не са от тях. И така, как можем да познаем един добър и полезен за нашата кожа сапун? Нека да разгледаме опциите по-долу.

Антибактериални сапуни

Антибактериалните сапуни и дезинфектанти стават все по-популярни напоследък поради плашещите грипни вируси, произхождащи от различни животни. Няма как да не ни грабне вниманието дезинфектант, който претендира, че "убива 99.9% от микробите", особено ако имате малки деца вкъщи и ако едното се разболее, това означава, че и останалите автоматично са болни. Лошото е, че този етикет се „плясва“ на всички видове сапуни, особено детските, върху почистващи кърпички и върху най-обикновените сапуни. Ето няколко подробности за антибактериалните сапуни:

  • Те убиват бактериите, но не и вирусите. Антибактериалните агенти са всъщност форма на антибиотик, така че, докато унищожават добри и лоши бактерии,  не влияят по никакъв начин на вирусите, противно на това, което си мислим.
  • Антибактериалните сапуни стават все по-популярни.Макар че убиват 99.9% от микробите (да, изглежда много!), този оставащ 0,1% е потенциално най-опасният, тъй като е резистентен на антибактериалния агент. Този малък процент оцелява и след това предава своята резистеност към поколенията си, които не се повлияват от действието на антибиотици. Не всички бактерии ни вредят! Ние нарочно ферментираме храната си, за да добавим „добри“ бактерии (пробиотици) и дори има доказателства за ползите от излагането на въздействие на някои бактерии. Така че, когато прекаляваме с употребата на антибактериални сапуни, не си помагаме, а напротив.
  • Някои данни показват, че децата, които растат в прекалено стерилна среда, всъщност са по-склонни към алергии и астма, отколкото децата, които не използват антибактериални продукти толкова много. Мотивите са, че излагането на различни видове бактерии, особено в началото на човешкия живот, всъщност помага на децата да укрепват имунната си система.
  • Стратегията тук, когато става дума за бактерии, е да се уверите, че имунната система на детето Ви е подобрена чрез приема на здравословни храни, пробиотици и витамин D. Хубаво е да се използват ръчно направени сапуни за всички нужди. 

Ароматизирани сапуни

Повечето сапуни и измиващи препарати, налични на пазара, са изкуствено ароматизирани. Ароматът на зелена ябълка или нар не идва от естествени съставки. Той се получава от химикали, като повечето от продуктите бъкат от детергенти, консерванти и съмнителни съставки. Някога да сте се запитвали защо има нарастваща нужда от овлажняващи сапуни, лосиони и други форми на подхранване на кожата? Да оставим настрана факта, че много хора имат дефицит на наситени мазнини и кожата им е много суха, повечето сапуни и измиващи средства са лишени от глицерин по време на процеса на правене на сапуна. Това води до небалансиран сапун, който „изсмуква“ влагата от кожата. Докато ние си мислим, че подхранваме кожата с прекрасен аромат от нар или зелен чай, ние извличаме естествените масла от нашата кожа и я излагаме на действието на най-различни химикали. В действителност, средностатистическият човек е изложен на повече от 100 химически вещества, преди дори да напусне банята рано сутрин! Има и сапуни, които са полезни за кожата, но няма да ги намерите в магазина за хранителни стоки пред блока. Най-добрите сапуни са изработени от растителни (не минерални) масла и съдържат глицерин, така че да не изсушават кожата.

Органичният сапун съдържа полезни съставки.Органични сапуни

Повечето хора активно се опитват да намалят количеството на токсините, които навлизат в тялото им. За целта консумират здравословна храна, пият пречистена вода и дишат пречистен въздух. Това, което много хора не осъзнават е, че токсините могат да бъдат абсорбирани и през кожата. Много важно е времето, което отделяте за избиране на сапуна си. Ако искате да сведете до минимум токсините, на които Вие и Вашето семейство сте изложени, помислете за използването органичен сапун.
Много хора имат чувствителна кожа, която не реагира добре на обикновените сапуни. Чрез използването на органичен сапун, можете да избегнете или поне намалите кожните проблеми, причинени от дразнещи химични съставки в сапуна. Органичният сапун съдържа съставки, които не са били произведени с хербициди, химически торове или пестициди. А това е безценно за хората с кожни проблеми. Дори и да не получите обрив, химическите вещества в конвенционалните сапуни със сигурност ще изсушат кожата Ви. Неорганичните сапуни обикновено не съдържат глицерин (който е овлажняващ агент). За съжаление, много хора чакат, докато получат сърбеж или изсушена кожа, преди да преминат към натуралния сапун.
Трябва да подхождате към пазаруването на хигиенни продукти както към пазаруването на храна – винаги преглеждайте етикета. На някои продукти пише, че са "направени с естествени съставки" или " с органични съставки". Въпреки това има много фирми, които използват това като маркетингов трик. Имайте предвид, че само сапуни, етикетирани като сертифицирани биологични или 100% органични, съдържат натурални съставки.

 

Интересно за сапуна Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
×

Зеодерм хидратиращ крем - уникален, изключително хидратиращ крем, който заздравява и регенерира кожата и слага край на сърбежа и възпалената кожа!

#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™