Точно в разгара на сезона им е добре да се запознаем с ползите от консумацията на череши. Този така вкусен плод, който не разочарова любителите на сладкото – изключително сочен и сладък, е много полезен. По-долу може да се запознаете с ползите от консумацията на череши и с това да им се наслаждавате още повече.

8 ползи от консумация на череши:

Черешите са полезни за сърцето и талията.

Защита от диабет

Макар че малките плодчета са доста сладки, те имат нисък гликемичен индекс. Това означава, че черешите не са предпоставка за развиване на диабет. Техният гликемичен индекс е по-нисък от този на прасковите, гроздето, кайсиите, боровинките, сливите.

По-добър сън

Черешите са добър източник на мелатонин – хормонът, който ни помага да спим по-добре и се грижи сънят ни да е спокоен и дълбок. За целта изяжте шепа череши преди лягане, а на сутринта на гладно повторете.

Плосък корем

Консумацията на череши ни помага да свалим опасните и досадни коремни мазнини. Черешите са едни от най-препоръчваните плодове по време на диета и при желание за отслабване и трябва да се възползваме максимално от ползите им.

Силна памет

Черешите са много богати на антиоксиданти, което означава, че ни помагат да поддържаме ума си остър, а паметта – силна. Малките плодчета са отлично превантивно средство срещу Алцхаймер.

Здраве за сърцето

Черешите са здраве за сърцето. Антоцианидите, които дават на черешите техния червен цвят, регулират мастния метаболизъм, което от своя страна намалява риска от отключване на фактори като висок холестерол, високо кръвно налягане, диабет. Черешите са богати на минерала калий, който регулира кръвното налягане, нивата на холестерола и ритъма на сърцето.

По-млада кожа

Черешите имат едни от най-високите антиоксидантни нива сред плодовете, което ги прави много добри в справянето с вредното въздействие на свободните радикали. За съжаление, въздействието на свободните радикали се проявява на първо място на най-видимите места като кожата, косата и ноктите. Пиенето на една чаша сок от пресни череши на ден или консумацията на такива се справя с различни кожни проблеми и състояния.

По-добро храносмилане

Редовната консумация на череши ни помага да решим проблемите с храносмилането. Консумацията им изчиства натрупаните токсини в червата и от коремната стена. Освен това помага да регулираме метаболизма си, с което да поддържаме добра форма.

С доброто си въздействие върху храносмилателната система черешите подпомагат предпазването от рак на дебелото черво.

Без мускулни и ставни болкиЧерешите са нискокалорични и помагат за отслабване.

Черешите са много полезни за мускулите и умората, която се натрупва по различни причини в тях. Много от маратонците консумират сок от пресни череши преди състезание.

Черешите също така са много полезни за ставите и предотвратяват възпаленията в тях. Освен това са препоръчвани при опасност от остеопороза или такива симптоми.

Хранителна стойност на черешите

Те са храна, богата на хранителни вещества: антоцианиди, кверцетин, хидроксицинамини, калий, каротеноиди, мелатонин. Освен това черешите са храна, източник на много фибри и витамин С.

Една купичка череши съдържа приблизително: само 87 ккал.; 0 гр. мазнини; 22 гр. въглехидрати; 3 гр. фибри; 18 гр. захар; 1 гр. протеин; 10 мг. витамин С (16% от препоръчителния дневен прием); 2,9 микрограма витамин К (4%); 306 мг. калий; 0.1 мг. манган; 0.1 мг. мед; 15.2 мг. магнезий; 0.1 мг. витамин В6 (3%); 0.5 мг. желязо (3%); 17.9 мг. калций (2%)