Аюрведа е древна алтернативна медицинска система за профилактика и дълголетие. Аюрведа следва законите на природата и помага на хората да живеят в хармония с нея. Комбинира в себе си билколечение, йога, дихателни упражнения, медитация, масаж с билкови масла, включване на подправки за здраве в хранителния режим.

Аюрведа е една от най-древните и всеобхватни здравни системи, познати на човечеството. Това наистина е науката за живота, която ни казва как да подобрим качеството и продължителността на човешкия живот.

Какво е Аюрведа?

Повече от 5000 години аюрведичната практика използва древни терапии, които впрягат естествената сила на билките и лечебните масла. Последните проучвания показват, че неговата синергия от лечебни способности насърчава доброто здраве. Тази холистична система се фокусира върху физическото, умственото и духовното равновесие. Тя е предназначена да елиминира първопричините за болестите и да възстанови баланса на трите фини биоенергии. Тези биоенергии са доши, известни като вата (нервна енергия), питта (храносмилателна енергия) и кафа (хранителна енергия).

Аюрведа е система от медицина, която възниква в Индия преди няколко хиляди години. Терминът Аюрведа съчетава две санскритски думи: Аюр, което означава живот, и Веда, което означава наука или знание. Така Аюрведа означава "наука за живота".

Билковите продукти действат по-леко върху човешкия организъм и практически нямат противопоказания и странични ефекти. По този начин аюрведичната медицина използва ефективни, но безопасни средства. Продуктите са създадени от специално обучени хора, които задълбочено са проучили лечебните билки и тяхното въздействие върху човека. Те знаят, че не само различните билки, но и различните части на едно и също растение (листа, цветове, стъбло) могат да имат различно предназначение. По-долу е даден списък с най-популярните билки в Аюрведа и тяхното приложение.

Според Аюрведа дисбалансите в организма се дължат основно на недохранване и неподходяща храна. Те забавят храносмилането, а при непълно храносмилане и усвояване на храната в тялото се натрупват токсини. Те тровят тялото на всички нива – на ниво клетки, органи, взаимни системи, свързани с тях. Така естественото функциониране е нарушено, което води до проблеми.

Затова билките, използвани като аюрведични лекарства, се използват според ефекта им върху определени органи, както и за подобряване на храносмилането. Техните комбинации под формата на конкретно лекарство могат да имат десетки различни форми: таблетки, прахове, тинктури, конфитюри. Те също се приемат по различни начини: пиене, разтриване на тялото, вдишване през носа, ушите, парни бани.

По същество за всеки орган има специална билка или по преценка на аюрведичния лекар комбинация от билки: за сърцето /например шафран, семена от лотос/; за мозъка /босилек, аир/; за белите дробове / джинджифил, елекампан/; за черния дроб /лайка, мъжка папрат/; за жлези, бъбреци, жлъчен мехур, стомах, черва, репродуктивна система на жените и мъжете и др.

Сред почистващите билки, Манджиша, Виданга и Гудучи се използват като най-мощните, с многостранно действие като аюрведични лекарства:

Manjischa - използва се при проблеми на далака, черния дроб, жлъчния мехур и дори за пречистване на кръвта. Особено ефективен при лечение на краста, акне и алергии.

Виданга срещу паразити - тении, глисти, както и херпес, бактериални инфекции.

Гудучи тонизира и подмладява, почиства кръвта и черния дроб, лекува артрит и различни възпалителни процеси.

Какво трябва да знаем за най-често използваните билки в древната система?

Арджуна

Арджуна се използвана широко в Аюрведичната система. Подобрява функцията на сърцето и борбата със сърдечно-съдовите заболявания. Подпомага възстановяването след инфаркт. Билката има възстановяващо въздействие при костни фрактури и подпомага оздравителните процеси на меките тъкани. В психологически план дава смелост и подсилва волята.

В допълнение към благоприятния си ефект върху сърцето, arjuna помага за укрепване на костите, като по този начин предотвратява остеопороза. А това означава, че след 60 години Арджуна ще бъде полезна за всички. В Индия казват, че Арджуна може да излекува почти всяко сърдечно заболяване. Подхранва сърцето, подобрява коронарното кръвообращение и метаболитните процеси в миокарда, разрежда кръвта, стабилизира състоянието след инфаркт.

Продукти, които включват arjuna:

Arjuna 500 мг 60 Веге Капсули | Swanson

Аджамода (ароматна целина)

Съставът на семената от целина включва етерични масла, мастни масла и други вещества. В аюрведичната медицина се използва като обезболяващо, жлъчегонно, лактогенно, ветрогонно и засилващо перисталтиката средство. Смес от мастни и етерични масла от целина е част от смес от лечебни масла, използвани за аюрведичен или марма масаж при различни кожни заболявания. Аюрведа препоръчва да се яде корен от целина при неоплазми. Ajamoda е отличен тонизиращ и мултивитаминен лек.

Аджамода се нарича още миризлива целина – в Аюрведа семената й се използват за облекчаване на болката, повишена лактация, като мултивитамин, за подобряване на функцията на червата и отделянето на жлъчка. Маслата с добавка на екстракт от целина се използват за масаж, ако пациентът има кожни заболявания. Коренът на растението се препоръчва да се използва при диагностициране на неоплазми.

Амалаки или Амла (Emblika officinalis)

​Амла е най-богатият естествен източник на витамин С - индийско цариградско грозде - най-почитаното и популярно растение в Аюрведа.Амла е най-богатият естествен източник на витамин С! Съдържа различни форми на аскорбинова киселина, комбинирана с танинов комплекс и галова киселина. Растението има антиоксидантни свойства, имуномодулиращо действие, стимулира синтеза на хемоглобин, поради което е много популярно в аюрведичната медицинска практика. Амла перфектно почиства черния дроб, кръвта и червата, повишава хемоглобина, регулира нивата на захарта и холестерола, насърчава растежа на косата и ноктите, укрепва костите и зъбите.

Нарича се още индийско цариградско грозде - най-почитаното и популярно растение в Аюрведа. Най-силният антиоксидант - един плод от амла съдържа шест пъти повече аскорбинова киселина от един лимон. Има мощен подмладяващ ефект, подхранва и поддържа тялото.

Амла балансира и трите доши, но особено питта. Колкото и да е странно, в този случай киселият вкус не увеличава питата, а по-скоро балансира огъня. Съответно, амла се справя с всички заболявания на пита доша: подобрява състоянието на стомаха, черния дроб, кръвта, кожата, очите, спира кървенето, лекува вътрешни и външни рани (язви, ерозия).

Продукти, които включват амла:

Асафетида (Ferula asafoetida)

Асафетида (Xingu) е ароматна естествена смола, която има вкус на чесън. Използва се в малки количества при приготвянето на зеленчукови ястия. Употребата на асафетида помага за предотвратяване на метеоризъм (натрупване на газове) и улеснява храносмилането на храната. Продава се под формата на фин прах, който се слага в горещо гхи или растително масло за една до две секунди, преди масата да приключи готвенето. Препаратите, приготвени на базата на асафетида, се препоръчват при повишена нервна възбудимост, проблеми със стомашно-чревния тракт, а също и като лекарство за кашлица и астма.

Ативиша (Аконит от различни венчелистчета)

Вкусът на това растение е сладък и горчив едновременно. Виря е гореща, випакът е сладък. Растението понижава и трите доши, но внимавайте - отровно е! Стимулира храносмилането, увеличава отделянето на кърмата, насърчава отделянето на газове и е тонизиращо средство. Използва се за лечение на заболявания на стомашно-чревния тракт, сърдечни и нервни заболявания.

Ашваганда

Ашваганда се счита за подмладяваща в много отношения билка: за мускулите, за костния мозък.Ашваганда се счита за подмладяваща в много отношения билка: за мускулите, за костния мозък. Отлична е за ума, успокоява го и го подхранва. Има силно въздействие срещу стреса, поддържа психиката и здравословно състояние на организма. Тя е мощен антиоксидант, пречистващ свободните радикали от организма, отговорни за преждевременното остаряване. Използва се при наднормено тегло. Действа успокояващо при напрегната работа, безсъние, нервно изтощение.

Това растение се нарича индийски женшен. Името му буквално се превежда като "миризма на кон", въпреки че често се среща грешен превод - "силата на коня".

В класическата аюрведична литература има 14 показания за прием на ашваганда, но сред тях се открояват основните: хранене на тялото (особено при отслабени хора), въздействие върху репродуктивните органи (особено при мъжете), успокояване на централната нервна система.

Тя е страхотен тоник, афродизиак, адаптоген и антистрес. Лекарството премахва хроничната умора и тъканната ацидоза, предотвратява преждевременната менопауза, укрепва нервите. Ашваганда повишава устойчивостта към инфекции и подобрява храносмилането. Най-важното предимство е в нейното успокояващо и в същото време тонизиращо и подмладяващо действие върху нервната система. Аюрведа използва растението за възстановяване на основните енергии на нервната система и ефектът от използването на това средство продължава дълго време. Резултатите от последните проучвания показват, че растението има противораково действие и е ефективно при много онкологични заболявания.

Продукти, които включват ашваганда:

Бала (Sida cordifolia)

Бала повишава тонуса на централната нервна система, увеличава сърдечния дебит, облекчава бронхоспазма, засилва процесите на анаболизъм, особено мускулната и костната тъкан. В превод от санскрит това растение се нарича "Дава сила" и наистина нормализира метаболизма на клетките на сърдечния мускул и коронарната циркулация, намалява възбудимостта на миокарда, предотвратявайки появата на аритмии.

Билва (унгарска дюля)

Bilva съдържа специфичен гликозид мармелозин, има аритмичен и тонизиращ ефект, има противовъзпалителен и антипиретичен ефект. Билва (унгарска дюля) е известна със способността си да повишава тонуса и да ускорява сърдечния ритъм. Успешно се справя и с висока температура и възпалителни процеси.

Брахми (Cantella Asiatica)

Аюрведичната медицина използва Брахми за заболявания на дихателната и сърдечно-съдовата система. Брахми има три вкуса - горчив, сладък и остър. Сварено в сусамово масло растението е отлично средство при безсъние. Аюрведичната медицина използва Брахми за заболявания на дихателната и сърдечно-съдовата система. Той е мек тоник и се счита за едно от най-добрите средства за медитация.

Много почитано растение в Аюрведа. Брахми засяга предимно централната нервна система. Подобрява съня, паметта, интелигентността, има положителен ефект върху всички сетива. Освен положително влияние върху умствените качества на ума, той влияе и върху физическите (кръвообращението в мозъка, неговото хранене). Поради това брахми често се предписва при хипертония, болест на Алцхаймер, депресия, умствена изостаналост при деца.

Има положителен ефект върху сърдечната дейност. Брахми върви добре с Арджуна. Тези две билки засилват взаимното си действие, така че често се приемат заедно.

Успокоява и трите доши, особено вата и питта.

Продукти, които включват Brahmi:

Bhumiamla (Phyllanthus amarus)

Bhumiamla има холеретичен и хепатопротективен ефект, използва се за предотвратяване на атеросклероза и захарен диабет и се използва за лечение на кожни заболявания и тромбофлебит. Вкусът на растението е кисел, много е богат на витамин С.

Гокшура (Tribulus terrestris)

Гокшура (Tribulus terrestris) повишава потентността и предотвратява развитието на хроничен простатит и аденом на простатата. Вкусът му е сладък, виря е студена, випак е сладък.Това растение е богато на соли на силициева киселина, които предотвратяват образуването на камъни в бъбреците. Гокшура повишава потентността и предотвратява развитието на хроничен простатит и аденом на простатата. Вкусът му е сладък, виря е студена, випак е сладък. Използва се при диабет, астма, камъни в бъбреците и пикочния мехур, сърдечни заболявания и безплодие.

Guggul (смирна, балсамово дърво)

Растение, което стои отделно в Аюрведа. Тя даде началото на цяла група лекарства (няколко десетки лекарства), които наричаме гугулами. В комбинация с други билки, guggul засилва тяхното действие, като пречиства организма.

Guggul е смола от дърво. Това е най-силният абсорбент. Веднъж попаднал в храносмилателния тракт, guggul не се абсорбира, той абсорбира всички вредни токсини и ги отстранява по естествен път.

Guggul е чудесен за балансиране на кафа. Съответно намалява захарта и холестерола, почиства мастната тъкан, намалява теглото и лекува мастната хепатоза.

Хората от Вата трябва да използват guggul с повишено внимание, тъй като изсушава малко тялото. Guggul може също да увеличи питта в големи количества поради своите затоплящи свойства (особено през лятото).

• Вкус: горчив, остър, стипчив и сладък

• Виря: затопляща виря

• Vipak: люто

Гудучи (Амрита)

Това лечебно растение се нарича източник на вечна младост. Една от най-горчивите билки. Балансира питта и всичко свързано с нея. Включен в повечето лекарства, които се наричат ​​"горчивина". Основни показания: ревматизъм, треска, хепатит, възпаление, треска.

Както всички горчиви билки, гудучи неутрализира отровите. Така че една от специфичните му цели е всяко отравяне и интоксикация.

• Вкус: горчив и стипчив

• Виря: затопляне

• Vipak: люто

Карпура или камфор има аналгетично, антисептично и бронходилататорно действие, помага за възстановяване на нервната система.

Дарухаридра (берберис)

Дарухаридра (берберис), известен още като дървесна куркума, се използва в Аюрведа като средство против треска, слабително и антихелминтично средство. Също така, растението има антибактериален ефект и подобрява метаболизма. Коренът има лечебен ефект.

Дадима (нар)

Дадима или известният нар е отличен стягащ тоник. Освен това помага за подобряване на метаболизма, помага при глисти и стомашни проблеми. Дадима има антихелминтно, стомашно и охлаждащо действие.

Дашамул (дашамул)

Това е общоприетото име за 10 корена – Билва, Агнимата, Сионаки, Касмаря, Патала, Шалипарни, Пришнипарни, Брихати, Кантакари и Гокшура. Смес от тези 10 корена нормализира състоянието на невроендокринната система, регулирайки функцията на хипоталамуса и хипофизата. Затова Дашамул се използва в аюрведичната практика за лечение на сериозни хормонални заболявания.

Jatamamsi (Nardostachys grandiflora)

Това е близък роднина на валериана, наричана още индийска аралия. Той е сладък, горчив и стипчив, има охлаждащ ефект и остър ефект след храносмилане. Помага за балансиране на трите доши. Има същите успокоителни свойства като валериана, но е ненадмината билка за прочистване на ума и укрепване на ума. Джатамамси върви добре с Брахми и може да се приема с малко количество камфор или канела.

Джатифала (тропическо индийско орехче)

Плодовете на тропическото индийско орехче имат три от шест възможни вкуса - остър, горчив и стипчив, послевкусът е пикантен. Перфектно тонизира, укрепва нервите, действа като афродизиак. Редовната употреба подобрява паметта и стимулира мозъчната дейност, подобрява мозъчното кръвоснабдяване, подобрява общото състояние при сърдечни заболявания.

Джатифала затопля добре тялото и увеличава Пита доша. В Аюрведа се използва за лечение на импотентност и сексуални разстройства. В малки дози индийското орехче е добро успокоително средство, отпускащо и предизвикващо сън. Бързо разпалва Агни – храносмилателен огън, нормализира баланса на Вата и Кафа дошите.

Карпура или камфор

Карпура или камфор има аналгетично, антисептично и бронходилататорно действие, помага за възстановяване на нервната система.

Каркаташринги (Каркаташринги)

В Аюрведа това растение се използва като отхрачващо, бронходилататор и антиинфекциозно средство.

Линк към втора част на статията: Билките в Аюрведа - част 2