Здрав дух в здраво тяло, но какво здраво тяло без малко прегрешения понякога? Сладкото и шоколадът ни правят по-щастливи, а това не е малко. Освен това приготвянето на сладки изкушения е страхотен начин да впечатлим гостите и близките си! На Вашето внимание представяме 5 десерта, 2 от които са със занижено калорично съдържание – за всички, които искат да бъдат умерени.
3 нестандартни десерта:
Малиново тирамису
Необходими продукти:
- 6 яйчни жълтъка
- 150 гр. захар (по желание кафява)
- 300 мл. заквасена сметана
- 500 гр. маскарпоне
- 1 ч. л. ванилов екстракт
- 150 мл. сладко вино
- 2 големи пакета бишкоти
- 350 гр. малини – сурови или замразени
- Пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
На водна баня смесете жълтъците и захарта и бъркайте, докато миксът не побелее или не удвои обема си. След това свалете от огъня и бъркайте още 1 минута, докато се охлади. В друга купа смесете сметаната, маскарпонето и ваниловия екстракт, докато сместа стане пухкава и кремообразна. След което бавно я добавете към жълтъците. По ръба на съд с ринг наредете изправени бишкоти. Покрийте дъното му с предварително потопени във виното бишкоти и върху тях изсипете половината от готовата смес. Отгоре наредете половината малини, след което повторете с още един пласт. Покрийте и приберете в хладилник за поне 2 часа, а след като отрежете парче при поднасянето, го поръсете с пудра захар.
Ванилови къпкейкове
Необходими продукти:
За къпкейковете:
- 1 2/3 ч. ч. брашно
- ½ ч. л. бакпулвер
- ¼ ч. ч. сода
- ½ ч. л. сол
- 1 ч. ч. захар
- 1 пакетче разтопено масло
- 1 яйце
- ¼ ч. ч. сметана
- ¾ ч. ч. мляко
- 1 и ½ ч. л. ванилов екстракт
За ваниловата глазура:
- 1 и ½ пудра захар
- 1 пакетче масло със стайна температура
- 1-2 с. л. заквасена сметана
- ½ ч. л. ванилов екстракт
Включете предварително фурната на 180 градуса. С помощта на миксер смесете и разбъркайте всички продукти за къпкейковете, след което изсипете готовата смес във форма за мъфини. Предварително във формата трябва да се поставят хартиени формички. Всяко от отделенията се пълни наполовина. Печете 7-9 мин. или докато кексчетата започнат да пружинират при натиск. Разбийте всички съставки за глазурата и украсете с нея охладените кексчета с помощта на сладкарски щприц.
Панакота с бърбън и чай от бергамот
Необходими продукти:
- 1/3 ч. ч. мляко
- 1 опаковка желатин на прах
- 3 ч. ч. сметана
- ¼ ч. ч. захар
- 3 ленти лимонова кора
- 2 с. л. бърбън
- 2 с. л. чай от бергамот, запарен за около 5 минути.
Начин на приготвяне:
Изсипете млякото в подходящ съд и го сложете на средна температура на котлона, докато започне да къкри. Махнете от огъня и поръсете с пакетчето желатин, като бъркате постоянно, за да се разтвори добре. В друг съд загрейте 1 и ½ чаши от сметаната заедно със захарта и лимоновата кора. Разбърквайте, докато захарта се разтвори напълно. Оставете сместа да заври, като веднага след това махнете от огъня, и извадете лимоновата кора. Добавете микса от мляко и желатин към горещата сметана и разбъркайте добре. Прецедете и разбъркайте добре, като след това добавете 1 с. л. лъжица от бърбъна и чая. Разбийте с миксер останалото количество сметана, докато стане пухкава, и я добавете към охладената приготвена смес. С остатъка от бърбъна облейте страните на купичките, в които ще налеете панакотата. Изсипете сместа във всяка от тях, покрийте и приберете в хладилник за поне 3 часа.
Десерти със занижено калорично съдържание:
Портокалова гранита
Необходими продукти (за 2 порции):
- 2 портокала
- 20 гр. захар
- 1 с. л. мед
- 1 с. л. лимонов сок
- 2 ч. л. натрошени фъстъци
Начин на приготвяне:
Измийте портокалите с гореща вода, обелете ги и след това разполовете плодовете и изцедете сока им. Настържете корите. Поставете в малка тенджера сока и настърганите портокалови кори, захарта и меда. Загрейте на слаб огън при непрекъснато бъркане, докато захарта и медът се разтворят. Свалете портокаловия сок от огъня, добавете лимоновия сок, разбъркайте и оставете да изстине. Поставете за около 4 ч. в камера или фризер, като от време на време може да разбърквате. Преди сервиране разбийте изстиналата гранита с миксер и разпределете в чаши и поръсете с фъстъците. Този десерт е подходящ и за дни, в които спазвате диета – в една порция има само 170 ккал.
Сладкиш с горски плодове и вишни
Необходими продукти (за 2 порции):
- 200 гр. замразени плодове (ягоди, къпини, френско грозде)
- 1 с. л. захар
- 100 гр. вишни от консерва
- ¼ прясно изцеден портокалов сок
- ½ ч. л агар-агар (растителен заместител на желатина)
- 2 ч. л. каймак
Начин на приготвяне:
Оставете замразените плодове да се размразят, след което ги изплакнете и подсушете. Наредете ги в десертни купички заедно с вишните. Оставете портокаловият сок и захарта да заврат. Смесете агар-агар с 1.с. л. от портокаловия сок и го добавете към вече заврелия сок. Изчакайте да покъкри 2 минути. Снемете от печката, оставете сместа да се охлади и я изсипете върху плодовете. След това поставете сладкиша в хладилник за 1 ч., за да се охлади и желира. Сервирайте с по 1 лъжица сметана.