Пъдпъдъчите яйца, въпреки малкия им размер, имат хранителни качества 3 или 4 пъти по-високи от тези на кокошите. За кулинарите особено важен е вкусът им – по-силен, богат, маслен. Черупката и мембрана на малкото яйце са по-твърди и го защитават повече от навлизане на бактерии.
Какво трябва да знаем за пъдпъдъчите яйца?
Какво е различното при малките яйца?
- 13% протеини в пъдпъдъчите – 11 % в кокошите.
- Важно е да приемаме протеини, защото те изграждат и ни помагат да изграждаме повече мускули.
- 140% витамин В1 (тиамин ) в сравнение с 50% в кокошите.
- Тиаминът е есенциален витамин, който лесно се набавя с консумацията на яйца.
- Количество от 5 пъти повече желязо и калий.
Защо трябва да приемаме желязо? Недостатъчното количество желязо може да причини анемия. Освен това желязото е есенциален минерал, който се свързва с протеините и транспортира кислорода в кръвта. Недостигът на калий в организма може да причини неприятните болки и спазми в мускулите. Особено важно е да си го набавяме ежедневно, тъй като минералът се изхвърля чрез потенето.
- Пъдпъдъчите яйца не са алергени.
- Съдържат два пъти повече витамин А и витамин В2 в сравнение с кокошите.
Витамин А има редица функции в организма:
- Поддържане на здраво зрение
- Траснкрипция на гените
- Ембрионално развитие и репродукция
- Поддържане на здрава кожа и клетки
- Антиоксидант
-
Недостигът на витамин В2 (рибофлавин) може лесно да бъде разпознат. Проявява се чрез:
- Малки ранички на ръба на устните
- Фотофобия – чувствителност към светлина
- Дерматит – суха, белеща се кожа
В такива случаи можем да противодействаме само с дневната си доза пъдпъдъчи яйца.
- Пъдпъдъчите яйца са по-богати на калций и фосфор
Жените и децата трябва да приемат големи количества калций, който е важен за здравите кости и зъби. Минералът фосфор е важен за живите организми, тъй като е компонент в ДНК и клетъчните мембрани.
Плюсове на честата консумация на пъдпъдъчи яйца
Редовната консумация на "малките яйца" ни помага да се борим с много болести. Те са естествено средство за борба с възпаления на стомашната стена като язва например. Помагат в укрепването на имунната система, дейността на мозъка, способността да запомняме и действат благоприятно на нервната система. Помагат на организма да се справи с анемията, като повишават нивата на хемоглобин, а в същото време премахват токсините и тежките метали. В китайската медицина пъдпъдъчите яйца се използвали за борба с туберколоза, астма и дори диабет. Камъни в жлъчката или в бъбреците могат да се премахват чрез употребата на малките яйчица.
Съдържат ли пъдпъдъчите яйца холестерол?
Да, "добрият" HDL холестерол, който помага да се балансира нивото на "лошия" LDL холестерол. Следователно мазнините от пъдпъдъчите яйца са тези, които можем да похапваме по-често.