Какво знаем за морковите?
Морковът е кореноплоден зеленчук и идва от семейство Сенникоцветни. Изключително полезен е за организма, защото:
- съдържа витамин С и провитамин А
- има добър пикочогонен ефект
- подпомага отлагането на бъбречни камъни
- препоръчва при заболявания на лигавицата на стомаха и червата
- полезен при чернодробно-жлъчни заболявания
- помага при хроничен запек
- подобрява растежа на зъбите и предпазва децата от кариес
Морковът е един от най-полезните зеленчуци и трябва да присъства редовно в нашето меню. От много отдавна се знае за полезните качества на морковите като храна и лекарство. Морковите като лечебна храна са изключително богати на витамини и минерални соли – това ги прави много ефикасни в лечението на различни състояния – от пролетна умора до след инфарктни състояния. Сокът от моркови може да стимулира отделянето на стомашен сок и да подобрява храносмилането.
Какво съдържат морковите?
Морковите съдържат 10-12,2% сухо вещество, 0,3-0,8% суров протеин, 4,5-4,8% захари, захар; пектин, лецитин. Морковите са изключително богати на витамини: каротин (провитамин А), витамини B1, B2, РР, С. Освен това съдържат и много ензими, етерични масла, терпени, кумарини, минерални вещества като калций, калий, йод, натрий, магнезий, фосфор, желязо и микроелементите манган и мед. В състава на морковите има и малки количества ценни и незаменими аминокиселини. Морковите са по-богати на витамин А от маслото и рибеното масло. Около 130 гр. моркови, също като спанака, доставят пет пъти повече витамин А, отколкото 30 гр. масло.
Морковите с интензивно червен или оранжев цвят са най-богати на каротин. Само един морков, тежащ около 100 гр., може да задоволи ежедневната нужда на човек от витамин А.
Още от древни времена морковите са се използвали като противокашлично, болкоуспокояващо и противовъзпалително средство. Още тогава са прилагали морковите за лечение на кокоша слепота, кръвоизливи и пикочно-каменна болест, както и за увеличаване на кърмата.
По-младите моркови действат добре при възпаление на лигавицата на червата във вид на пюре или супа. А пък старите моркови, от друга страна, са подходящи при запек, тъй като съдържат голямо количество влакнини. Често морковите се употребяват и за подобряване на функциите на черния дроб.
Защо морковът или сокът от моркови е толкова полезен?
Морковът съдържа много бета-каротин, а той, от своя страна, помага на организма да произвежда провитамина A. Този витамин е необходим за правилното функциониране на зрението. Благодарение провитамин А очите Ви се приспособяват да виждат по-добре в тъмното. Витамин A въздейства върху здравето на кожата и в същото време подпомага имунната система. Наричан е още “витаминът на растежа", защото подпомага правилното развитие на организма. Бета-каротинът има и друга важна роля, която е да предпазва кожата от стареене и да я защитава от UV излъчванията. Тъй като неусвоеният бета-каротин се изхвърля, той е безопасен за организма. Калият, който се съдържа в морковите, може да направи кожата Ви гладка и стегната и в същото време да спре появата на бръчките. При хроничен запек морковът има лек слабителен ефект. Всекидневната употреба на сок от моркови ще засили защитните сили на организма.
Морковите са полезни още при физическа и психическа умора и помагат при възстановяване след инфекциозни заболявания, при анемии и заболявания на лигавицата на стомаха и червата – гастрити, гастро-ентероколити и т. н. При зачервено гърло се препоръчва пресен сок от моркови за гаргара.
Благодарение на съдържанието на пектин морковите са едни от основните продукти за диетично хранене при диария. Пектинът набъбва в червата и абсорбира бактериите и токсините, успокоява чревната перисталтика, сгъстява фекалиите, намалява броя на изхожданията и загубата на течности.
При язвена болест в остра форма и изострени ентероколити не се препоръчват моркови и сок от тях.
Морковите са нискокалорични, но пък са богати на целулоза, витамини и минерални соли, а това значи, че са подходяща храна за намаляване на излишни килограми и регулиране на личното тегло.