Какво знаем за гастрита?
Гастритът е най-леката и първоначална форма на заболяване на храносмилателния тракт. От превод на гръцки "гастрит“ означава "възпален стомах“. В днешно време от гастрит страдат хора от 16 до 60 годишна възраст. В зависимост от степента на развитие, болестта се дели главно на два вида – хроничен и остър гастрит. В 15% от случаите хроничният гастрит се появява поради генетични фактори, постоянната употреба на алкохол и нередовната консумация на храна, тютюневи изделия, пикантни подправки и честото приемане на лекарства. В останалите 85% е породен от инфекция с бактерия, наречена "Хеликобактер пилори“. Само този микроорганизъм е способен да оцелее във висококиселиността на човешкия стомах. Според изследванията всеки втори човек носи бактерията в организма си без никакви симптоми за това. Възможно е да бъде предадена и по най-обикновените начини чрез замърсена храна, напитки, предмети или просто целувка. Често този вид гастрит се появява като второ заболяване при болести като хепатит, сърдечен или бъбречен хроничен недостатък и др. Смята се, че може да прерасне в другата форма на заболяването – остър гастрит. Той също се поражда от пикантни храни, спиртни напитки, употреба на много топли и ледено студени питиета, преяждане и прекаляване с медикаменти като аспирин и болкоуспокояващи. Острият гастрит се открива често при хора в ранна възраст и в много случаи е спътник на инфекциозни заболявания.
Какви могат да са симптомите, че имате гастрит?
В много от случаите болният няма симптоми и по нищо не личи, че има гастрит. Най-честите признаци, по които може да разберете, че имате гастрит, са болки в най-горната и централна част на стомаха. Те могат да бъдат остри или тъпи, а понякога и неясни, като стигат до гърба. Усещат се най-вече сутрин или през деня, когато сте гладни. Възможно е да се появи болка и дискомфорт и след хранене, ако даден продукт от приетата храна е от типа, дразнещи гастрита. Други симптоми са нередовна функция на храносмилателната система, подуване, парене в горната част на корема, загуба на тегло, липса на апетит и бързо засищане. Крайният и категоричен симптом за гастрит е повръщане. При повръщането материалът може да е оцветен в жълто или зелено, а може и да е леко или напълно окървавен, като всичко зависи от това, до каква степен е възпалението.
Лечение на различните видове гастрит
За да бъде започнато лечението, първо трябва да се установи видът на гастрита. В случай на остър гастрит пациентът трябва да спре храната или напитката, довела до това. Трябва да се прочисти организма, а за това е желателно два дни да се почива, да се пият течности и след това да се захрани с каша, супи или пюре. Самите изследвания за болестта биват няколко вида:
- Най-използваният и неприятен метод е изследване с едноскопия с биопсия. При него се спуска тънка тръба с камера на върха, която се вкарва през устата или носа на пациента до стомаха. По този начин лекарите успяват да разгледат лигавицата и да вземат биопсия, за да се установи точният проблем.
- Изследване с Бариева каша. По този начин се изследва безболезнено стомахът. Контрастната каша очертава ясно контурите на стомаха и могат да бъдат разгледани на рентген. Без Бариевата каша на рентген не се виждат всички органи и изследването няма как да бъде ясно и чисто.
- Друг начин за откриване на гастрит е изследването на кръв или фекалии. В много от случаите по фекалиите на болния се открива кръв. Това е признак на стомашно кървене, следователно на раздразнен гастрит или язва. Изследването на кръвта се прави, за да се потвърди присъствието на бактерията Хеликобактер пилори.
Лечението на хроничен гастрит започва, когато след изследванията е поставена диагноза. След поставянето й се предписват медикаменти, намаляващи киселините в стомаха, симптомите и успокояващи възпалението. Най-важното лечение и предотвратяване на гастрит винаги е спазването на правилно хранене. Изключително важно е приемането на храна по малко и често. Избягвайте да се храните рядко и по много със сухи храни или такива, които дразнят Вашия стомах.
Храни, които могат да се приемат:
- Хлебни изделия – бял хляб, сухар, кифлички (с малко количество на мазнини) и т.н.
- Супи – пилешка, крем супа, супа от зеленчуци, с риба, с месо, с макаронени изделия и др.
- Яйца
- Млечни продукти
- Зеленчуци
- Плодове
- Ядки
- Месо
- Напитки – вода, изцедени сокове от плодове и зеленчуци, какао с мляко, слабо кафе и чай
- Мазнини – масло и зехтин
Храни, които вредят:
- Храни и напитки, съдържащи голямо количество захар (въглехидрати)
- Газирани напитки
- Натурални сокове с голямо количество захар
- Пържени храни
- Тлъсто месо
- Зеленчукови бульони
- Храни, съдържащи консерванти и оцветители
- Силно кафе и чай
- Пикантни подправки – пипер, горчица, оцет
- Някои зеленчуци – краставица, чесън, спанак, зеле и др.
- Всякакви студени и топли спиртни напитки (алкохол)