Карамбола е вечнозелено тропическо дърво, разпространено на територията на Филипините, Малайзия, Шри-Ланка, Индия, Индонезия и Бангладеш. В сечение плодът му има формата на звезда, поради което го наричат още "тропическа звезда“ или "звезден плод“.
В зряло състояние плодовете имат жълт цвят, месестата част е сочна, но хрупкава и плътна, а вкусът им е кисело-сладък, напомнящ едновременно на круша, ябълка и цитрус. В неузрял вид плодовете са кисели, а ароматът е с оттенъци на зелена ябълка.
В сравнение с много други тропически плодове, съдържанието на калории в карамболата е значително по-ниско. Тя съдържа витамини (C, A, тиамин, рибофлавин, ниацин, фолиева киселина и витамин B6), минерали (калций, магнезий, калий, цинк, мед, фосфор и желязо) и антиоксиданти. Добър източник е на фибри, фитонутриенти и флавоноиди като епикатехин, кверцетин и галова киселина.
Полезни свойства:
- За сметка на високото съдържание на витамин С повишава имунитета, пази от грип и простуда;
- Благодарение на голямото количество разтворими фибри подобрява храносмилането и предотвратява запек;
- Антиоксидантите от състава възпрепятстват развитието на някои видове рак, в това число рак на матката;
- Поради ниското ниво на плодови захари и голямото съдържание на хранителни влакна това е прекрасен диабетичен продукт, предотвратяващ скоковете на нивото на захар в кръвта;
- Проявява силни антимикробни свойства, полезни в случай на E-Coli, салмонела и стафилококи;
- Може да се използва в различни диети поради ниската си калоричност и едновременно доброто съдържание на фибри (дава усещане за ситост);
- Високото съдържание на фолиева киселина в плодовете на тропическата звезда е особено привлекателно за бременни жени, а при кърмещите майки се стимулира изработването на мляко;
- Благодарение на витамин С в състава си карамболата предотвратява артрит и подагра, като своевременно извежда излишъка от пикочна киселина от организма, който е основна причина за възпаление на ставите;
- Плодът е натурално пикочогонно средство;
- Богатият му минерален профил обезпечава укрепване на костите и профилактика на остеопороза;
- Може да се използва в качеството на отхрачващо и понижаващо температурата средство, помага при кашлица и болки в гърлото;
- Ползата от звездния плод за очите не се ограничава само с витамин А. Плодовите антиоксиданти предотвратяват катаракта и възпаления;
- Употребата му предпазва от много сърдечно-съдови заболявания, в частност от атеросклероза и хипертония;
- Използва се в лечението на главоболие;
- Помага за справяне с махмурлука;
- Противовъзпалителните му компоненти се прилагат в терапията на псориазис и атопичен дерматит.
Козметични свойства
За кожата. Редовната употреба на плода задържа процесите на стареене на клетките, препятства появата на бръчки и възрастови петна по кожата, като я овлажнява и съхранява нейната еластичност. Счита се за ефективно козметично средство за мазна кожа. Благодарение на съдържанието на цинк и противовъзпалителни компоненти се бори с акне и други кожни инфекции.
За косата. Включването на звездния плод в менюто помага за здравето на косата. Хранителните му вещества я правят силна, способстват за нейния растеж, укрепват корените, насищайки ги с витамин C.
Вреда и противопоказания
Карамболата съдържа значително количество оксалова киселина, което я прави вредна при хората, страдащи от бъбречни проблеми. Многокомпонентният състав на плода има и своите минуси, тъй като някои негови съединения могат да попречат на поглъщането от организма на други жизнено важни вещества, постъпващи с храната. Плодовете на тропическата звезда не са съвместими със съдържащи статин лекарства и бензодиазепини (например с диазепам).
Кулинарен потенциал
В Азия карамболата се използва за приготвяне на сокове, конфитюри, желета и компоти. В сушен вид тя е популярна в страните от Карибския басейн. В неузрял вид плодовете могат да се ядат със сол за намаляване на киселия вкус. Звездният плод е прекрасен в ролята на гарнитура към печено пиле или скариди. В стрит вид може да се използва в качеството на подправка за салата и за приготвяне на марината.
Как да изберем и съхраняваме плодовете?
За употреба в суров вид се избират узрели плодове от сладки сортове с ярко жълта окраска и месести ръбове, по които има кафява линия. Киселите сортове се използват за гарнитури и други екзотични блюда, в това число в качеството на заместител на тамаринда. Плодът не трябва да е мек, а ароматът трябва да напомня на мириса на жасмин. Неузрелите плодове могат да узреят на стайна температура. Неизмитите тропически звезди се съхраняват увити в полиетилен в хладилник около седмица. Преди употреба те внимателно се измиват, изрязват се кафявите участъци и се отстраняват семената.
Рецепти:
Пиле с личи и карамбола
Необходими продукти:
- 1 ч. л. соев сос
- 2/3 чаша почистени от костилките и измити плодове личи
- 2 парчета пилешки гърди
- 2/3 чаша нарязана карамбола
- 1 ч. л. настърган пресен джинджифил
- 1 ч. л. фъстъчено олио
- 40 мл шери (херес)
- 1/2 ч. л. нишесте
- Пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Пилешките гърди се нарязват на кубчета. В уок тиган се загрява фъстъченото олио, добавя се соевият сос и се кипва. В мазнината се изпържва филето, като постоянно се разбърква. След това едновременно се добавят нарязаните плодове от личи и карамбола и джинджифилът. Разбъркват се, налива се шерито и се готви още две минути. Когато ястието загрее достатъчно, се добавя нишестето, разтворено в малко количество вода, за да се сгъсти сосът. Накрая се подправя с пипер на вкус и се сервира със зелена салата.
Рулца от раци с карамбола
Необходими продукти:
- Рулца от раци – 1 опаковка
- Карамбола – 1 бр.
- Черен сусам – 100 гр
- Сирене гауда – 150-200 гр.
Начин на приготвяне:
Карамболата се реже на тънко, рулцата от раци – на половина, а сиренето – на правоъгълни парчета. Рулцата от раци се навиват с парчетата гауда и се поставят върху карамболата. Слагат се в микровълнова фурна, докато сиренето не започне да се топи. След изваждане се поръсват със сусаменото семе.
Испански палтус с карамбола
Необходими продукти:
- 1/4 чаша рибен бульон
- 12 миди с половин черупка
- 1 ч. л. канела + 1 пръчка
- 1 ч. л. и 1 с. л. краве масло
- Сол, бял млян пипер
- 0,5 чаша портвайн
- 6 парчета филе или стекове палтус
- Портокал – 1 бр.
- зехтин – 3 с. л.
- 1 карамбола
Начин на приготвяне:
За соса портокаловата кора се нарязва на дълги, тънки ленти, а карамболата – на звездички. В тиган се загрява зехтинът с 1 ч. л. краве масло и се запържва карамболата по 30 секунди от всяка страна. В същата мазнина се запържват и портокаловите кори, докато не станат хрупкави. Най-сполучливите лентички се изваждат внимателно, а останалите се натрошават в тигана, където се изстисква и сокът от портокала и се добавя рибният бульон, пръчка канела. Сместа се вари на бавен огън, докато половината не се изпари. Добавя се канелата на прах, останалото краве масло и се снема от огъня. Рибата се посолява и се подправя с черен пипер, след което се поставя на намазана с растително масло решетка над тава във фурната и се запича на грил на максимална температура 10-12 мин. 3 мин. преди готовност на решетката се слагат и намазаните с масло миди. Рибата и мидите се разпределят в чинии, като се украсяват с канелена пръчка, звездички карамбола и пържена портокалова кора и се поливат със соса.