Сусамовите семена са малки и често употребявани, но малко се говори за ползите от тях. Те са употребявани и ценени още от древността. Лесно можем да ги добавяме към салати или други готови ястия и да се възползваме от ползите на сусамовото масло. В менюто си можем да включим както традиционно познатите бели сусамови семена, така и малко по-екзотичните, но по-богати на нутриенти тъмни сусамови семена.
Сусамовите семена са подходящи за вегетарианци и вегани, както и за хората, спазващи диети, или активно спортуващите. 20% от хранителната стойност на семената представлява висококачествен протеин.
Съдържащите се в семената магнезий и масла спомагат за предотвратяването на заболяването диабет и съпътстващото го високо кръвно налягане.
Сусамовите семена съдържат фитоестероли, които са вещества, блокиращи образуването на холестерол. Тъмните семена са особено богати на фитоестероли.
Цинкът е един от най-добрите минерали за кожата. Той подпомага синтеза на колаген, като по този начин прави кожата по-еластична и подпомага справянето с кожни проблеми и състояния. Регулярната употреба на сусамово олио може да предотврати рак на кожата и кожни изгаряния, тъй като неутрализира вредните въздействия на ултравиолетовите лъчи, които са причина за образуването на бръчки и тъмни петна по кожата. Сусамовото масло може да се прилага и външно върху кожата, като се включва в маски. Маслото може да се прилага и върху бебешката кожа, като масажът с него подпомага растежа и облекчава симптомите на изсушена кожа.
Сусамовите семена съдържат мощния противовъзпалителен и антиоксидантен агент сезамол, който помага за поддържане на по-здраво сърце и предотвратяване на вредното въздействие на алкохола върху черния дроб.
Сусамовите семена съдържат антистресовите минерали магнезий и калций, както и успокояващия витамин тиамин (В1) и аминокиселината триптофан – всички тези съставки подпомагат синтеза на хормона на щастието серотонин. Серотонин се грижи за нашето добро настроение, като намалява болката и ни помага да спим по-дълбоко.
Шепа сусамови семена съдържа повече калций от една чаша мляко, което е отлична новина за здравето на костите и ставите. Цинкът също допринася за доброто въздействие на сусамовите семена върху ставите. Третият компонент, съдържащ се в сусамовите семена, който се грижи за по-здрави кости и стави, е минералът мед. Той облекчава болките в ставите при артрит и прави по-силни костите и кръвните клетки.
Сусамовото масло е използвано в науката Аюверда от хилядолетия. Маслото се използва за намаляване на денталната плака, избелва зъбите и подобрява здравето на устната кухина. За целта всяка сутрин, преди миенето на зъбите, намажете зъбите, венците, езика и пространството под него със студено пресовано сусамово масло и изчакайте 20 минути.
Сусамовото масло може да ни помогне да се избавим от пърхота и косопада. За целта използвайте два корена джинджифил, 3 супени лъжици сусамово масло и няколко капки лимонов сок. Настържете джинджифила и го смесете с вода колкото да го покрие, изчакайте няколко часа, за да се получи сок от джинджифила, който съдържа полезните му съставки, смесете с останалите съставки 1-2 с. л. от сока със сусамовото масло и лимоновия сок. Масажирайте в скалпа и оставете да действа поне 15-20 минути преди миене на косата. Препоръчително е процедурата да се прави 3 пъти седмично.
Коментари (0)
Напишете коментар
Въведете кода за сигурност от картинката: